• Informacje na temat:

    przepis na ciasto drożdżowe z powidłami

Przepisy na temat: przepis na ciasto drożdżowe z powidłami
  • Krakowski średniowieczny przepis na wielkanocną babę

    Drożdżowe specjały, które od wieków goszczą na wielkanocnych stołach, dobrze podawać z koniakiem - mówi PAP Life krakowski restaurator Jacek Łodziński. Jak zaznacza, w Krakowie baby są niebem dla podniebienia, ponieważ pieczone są z całym sercem.

  • Łatwiejsze do zrobienia, bardziej puszyste, miękkie i dłużej utrzymujące świeżość niż tradycyjne drożdżowe. Z moim ulubiony zestawem: jabłka wymieszane z powidłami śliwkowymi. Przepis na średnią blachę (ok. 38 x 25 cm).

  • Drożdżówki ze śliwkami

    Składniki: Zaczyn: ●35 g świeżych drożdży ●łyżka cukru ●1/2 szklanki mąki ●1/2 szklanki lekko ciepłego mleka; Ciasto: ●jajko ●żółtko ●1/4 kostki masła ●1/2 szklanki mleka ●1/2 szklanki(...), mleko i masło. 2. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób razem (możesz to zrobić zarówno ręcznie, jak i przy użyciu miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta). Ciasto powinno być elastyczne, miękkie...

  • Smaczny pomysł na "Drożdżowe rogaliki z powidłami"

  • Przepis wart wypróbowania: "Rogaliki drożdżowe z powidłami"

  • Sprawdzony przepis na "Przepis na ciasto drożdżowe"

  • Ciasto drożdżowe na dużą blachę. Słodkie, lekko wilgotne i puszyste.

  • Smaczny pomysł na "Rogaliki krucho-drożdżowe z powidłami"

  • Bardzo lubię drożdżowe pieczywo. Szukałam przepisu który pozwoli zrobić smaczne słodkie bułeczki szybko i łatwo. Ten przepis jest moją modyfikacją kilku które wypróbowałam.

  • Sprawdzony przepis na "Ciasto z powidłami"

Artykuły na temat: przepis na ciasto drożdżowe z powidłami
  • Obiad u Czecha

    Polecamy oryginalny przepis na niedzielnego królika i dwa słodkie dania na podwieczorek.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciastecznik, Daniel Coceancig

    ..., uzyskać wspaniały i widowiskowy efekt, przy okazji oszczędzając czas i energię. "Ciastecznik" to zbiór oryginalnych przepisów opierających się na produktach sezonowych. Nieważne, czy goście zdecydują się wpaść do ciebie wiosną, latem, jesienią czy zimą - dzięki tej książce zawsze będziesz mieć w zanadrzu pomysł na pyszny deser. Przepisy w niej zawarte są proste i sprawdzone - przy ich użyciu...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Nasze czytelniczki przetestowały Multicookery

    ...występuje poza czekoladowo-orzechowym i drugim także z udziałem czekolady/ nie zdążyłam go upiec/ nie wzbudził naszego specjalnego zainteresowania. Ciasto drożdżowe to dominująca pozycja na moim(...) wprowadziłam innowację do przepisu. Ciasto zniknęło w 10 minut. Pierwszy raz w życiu zrobiłam też własne powidła. Jedyne, co musiałam zrobić to wyjąć pestki ze śliwek a potem dodać cukier i czekoladę...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Nie przyzwyczajaj dziecka do cukru

    ...z powidłami zamiast kupionej drożdżówki z marmoladą. Pierwszym krokiem do ograniczenia przetworzonych cukrów jest eliminowanie z diety malucha białego cukru. Nie słodź herbatek, kompotów czy przecierów ze słodkich owoców. Na spacer zabierz niegazowaną wodę mineralną lub zwykłą przegotowaną zamiast słodkiego napoju. A gdy pieczesz ciasto, dodaj połowę cukru przewidzianego w przepisie. Zdrowe...

  • Jeśli uwielbiacie ciasta z powidłami i bezą, konieczne wypróbujcie przepis Magdaleny. Ciasto200 g mąki pszennej100 g cukru trzcinowego50 g mąki ziemniaczanej150 g mielonych migdałów150 g masła5 żółtek Śliwki2 łyżki mąki ziemniaczanej850 g węgierek Beza5 białekszczypta soli200 g cukru2 łyżki cynamonu CiastoMąkę pszenną zmieszać z cukrem trzcinowym, kopiastą łyżką mąki ziemniaczanej oraz zmielonymi na mąkę migdałami. Dodać zimne masło oraz pięć żółtek. Wszystko sprawnie zagnieść, gotowe ciasto...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...