• Informacje na temat:

    przepis na chleb na zakwasie żytnim

Przepisy na temat: przepis na chleb na zakwasie żytnim
  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski. Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealny przepis dla początkujących kucharzy - pod warunkiem, że mają zakwas żytni potrzebny do przygotowania chleba :) Chlebek naprawdę łatwy do zrobienia.

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Chleb jest soczysty w środku i ma pyszną chrupiącą skórkę. Chleb żytni, na żytnim zakwasie to tylko mąka, sól i woda oraz zakwas. Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Smacznego!

  • 10 łatwych przepisów z użyciem płatków owsianych

    ..., świetnie smakują i są dużo tańsze! 5. Posypka do chleba: Pieczesz bułeczki lub własny chlebek? Wspaniale! Posyp wierzch pieczywa przed wypiekiem płatkami owsianymi. Będzie jeszcze smaczniejsze...

  • Zdrowy chleb upieczony z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie żytnim.

  • Kwas chlebowy

    Składniki: 300 g suchego chleba żytniego razowego na zakwasie 6 l wody 20 g drożdży 2 łyżki miodu gałązka świeżej mięty Opcjonalnie: rodzynki, sok z cytryny, sok z pomarańczy, melisa, imbir, cynamon (w wersji współczesnej) Przygotowanie: Aby kwas chlebowy był dobry, należy używać chleba z mąki razowej żytniej, wypiekanego na zakwasie; powinien być dobrze wysuszony, wręcz podpieczony...

  • Bardzo zdrowy chleb razowy z dodatkiem wielu ziaren takich jak pestki z dyni, słonecznika, siemienia lnianego i płatków owsianych.

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    ...wykorzystywać do tego tylko kawałki chleba na zakwasie. Na tak sporządzonym zaczynie można ugotować najznakomitszą zupę.  Przepisów na żurek  jest bez liku, a każdy smakować może równie wyśmienicie(...) wielkanocny czy barszcz? Żurek i barszcz biały – na pierwszy rzut oka wyglądają jak dwie krople wody! Możemy się jednak pokusić o małe podsumowanie. Pierwszy wniosek - żurek to zupa na zakwasie żytnim...

  • Bardzo przyjemny w wykonaniu chleb. Wszystko robi się samo, ponieważ nie trzeba go wyrabiać a jedynie odstawić na kilkanaście godzin do wyrośnięcia po czym... włączyć piekarnik i cieszyć się aromatem unoszącym się w całym domu!

Artykuły na temat: przepis na chleb na zakwasie żytnim
  • Pieczemy chleb

    Do podstawowego przepisu na chleb dodajmy ziarna, zioła, suszone pomidory, a nawet oliwki.

  • Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie. Ciasto właściwe 160g semoliny320g mąki 340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu30g ciemnej melasy4 g drożdży 10g drobnej soli morskiej200g zakwasuSemolina do obsypania łopaty do chlebaCzarny sezam do obtoczenia bochenka Wykonanie Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką. Zmieszać ze sobą mąki. W wodzie...

  • Z pracy powróciwszy dla odzyskania równowagi chleb już piekę. Przepis I 40 dkg mąki pszennej 10 dkgmąki pszennej razowej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Razowe – nie zawsze zdrowe

    Praktycznie wszędzie można znaleźć informacje, że ciemny chleb jest zdrowy i że warto go jeść zamiast jasnego. Jednak razowiec nie każdemu służy.

  • W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować staropolski chleb na zakwasie, pasztet z trzech mięs oraz konfiturę. Oto jego przepisy. STAROPOLSKI CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 140g mąki pszennej żarnowej typ 650 250g mąki orkiszowej białej 50g mąki orkiszowej razowej żarnowej 280g wody - uwaga należy obliczyć temperaturę wody wg poniższego wzoru* 130g zaczynu 2.5g drożdży 10g soli...

  • Spokojnie sobie świętuj!

    Czasem wystarczy niewielka zmiana w przepisie, żeby potrawa stała się łatwiej strawna czy bardziej odżywcza. I nawet łasuchowi święta pójdą na zdrowie! Zacznij od białka Na wigilijnym stole musi(...)), liśćmi laurowymi, zielem angielskim, dodaj kromkę żytniego chleba i zalej przestudzoną, osoloną wodą (łyżka stołowa na litr). Całość odstaw na 5-7 dni w ciepłe miejsce.  Zakwas wzmacnia odporność...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Czas na piknik

    ...produkty, które świetnie sprawdzą się na piknikowym stole "rozłożonym" na trawie. Do wiklinowego koszyka warto wrzucić dobrej jakości chleb pełnoziarnisty na zakwasie albo - jeśli mamy dzieci - bułki(...) strączkowych nie jest pracochłonna (przepis poniżej), a dostarczy nam nie tylko białka, ale i kwasów omega-3, które wzmacniają odporność oraz pracę układu nerwowego i mózgu, a także dobrze wpływają na pracę...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...