• Informacje na temat:

    przepis na buraczkowa zupe

Przepisy na temat: przepis na buraczkowa zupe
  • Pyszna buraczkowa ze śmietaną Zott Natur 12%

  • Pyszna i pożywna zupa buraczkowa jest aromatyczna i zdrowa .Prosta do wykonania .Można ją podawać z ziemniakami jak i z makaronem ,czystą lub zabielaną .Polecam

  • Zabielona słodką śmietanką zupa buraczkowa podana z tłuczonymi ziemniakami i okrasą to jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa. Dzisiaj do niej wracam, ale w nieco innej wersji. Smak zupy wzbogaca fenkuł, którego anyżowy aromat świetnie komponuje się z burakami. Do tłuczonych ziemniaków dodałam chrzan, a zamiast tradycyjnej okrasy podałam chrupiący bekon. Całość kolorystycznie oraz smakowo uzupełnia peklowane żółtko oraz natka kopru włoskiego. Oczywiście tradycyjnie wyszło pysznie.

  • Burak jest popularny nie tylko w Polsce. My jednak, podobnie jak nasi wschodni sąsiedzi, jemy buraki głównie dla smaku, nie doceniamy ich zdrowotnych zalet. A to dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Miseczka zupy buraczkowej to miseczka pełna zdrowia. Przygotowanie jej zajmuje naprawdę nie wiele czasu i można ją przygotować o każdej porze roku. W naszym domu dość często gości na stole, bo wszyscy ją uwielbiają. Spróbujcie koniecznie.

  • Bardzo smaczna zupa z buraczków ćwikłowych ugotowana na ćwiartkach kurczaka.

  • Burak powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej.Zawiera oprócz witaminy C i B1 wiele makro- i mikroelementów, jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez.

  • Wypróbowany przepis na "Buraczkowa sałatka"

  • Przepis wart wypróbowania: "Zupa buraczkowa"

  • Pożywna, szybka do zrobienia zupa.

  • Łatwa i pożywna zupka z botwinką. Samo zdrowie!

Artykuły na temat: przepis na buraczkowa zupe
  • Prawdziwa rewolucja  w Twojej kuchni. Nowe Krajanki WINIARY!

    Krajanka Buraczkowa WINIARY – znajdziemy w niej pokrojone buraczki, marchewkę i porcję aromatycznych przypraw , zatopionych w zalewie. Dzięki Krajance Buraczkowej WINARY w zaledwie 20 minut(...) gotować warzyw, aby podać rodzinie pyszny i pożywny kapuśniak! Sugerowana cena detaliczna produktów: Krajanka Buraczkowa WINIARY – ok. 3,09 zł Krajanka Ogórkowa WINIARY – ok.3,09 zł...

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które można podać zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Fot. 123RF/Picsel Kolejna zupa, którą proponujemy, urzeka aksamitną fakturą, dyniowym kolorem i smakiem oraz aromatem wanilii. Brzmi dobrze, a smakuje, jak zwykle, jeszcze lepiej!   Składniki: -1 kg dyni -1 cebula -1 laska wanilii -1 litr bulionu warzywnego -oliwa z oliwek -cytryna -cukier, sól Sposób przygotowania: Krok 1. Zaczynamy od obrania słusznego kawałka dyni i pokrojenia go w kostkę. Dynię...

  • Noworoczne postanowienia – pyszne, pożywne zupy na cały rok!

    ...nadwyręży domowego budżetu. Dodatkowo nie musimy trzymać się także ściśle tradycyjnych przepisów, możemy urozmaicić znane nam dobrze smaki w oryginalny sposób. Grochówkę możemy na przykład podać(...) naszego jadłospisu szczególnie te, które smakiem i kolorem przywodzą na myśl ciepłe dni. Do takich zup należą między innymi zupa ogórkowa, buraczkowa czy jarzynowa. Utrzymane głównie w jasnych, świeżych...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • ...i delikatny w smaku – nic, więc dziwnego, że chętnie sięgamy po niego w upalne dni. Dodając do niego świeże warzywa, które w tym okresie są dostępne na każdym kroku, uzupełnimy składniki odżywcze(...), czosnek, szczypiorek czy koperek. Można także do podstawowego przepisu dodać ulubione składniki i stworzyć pyszną, autorską wersję swojej zupy na zimno. Polecamy Chłodnik buraczkowy WINIARY...

  • 11 grudnia w Krakowie ruszył konkurs na najciekawszy „Krakowski przepis”. Celem konkursu jest zmobilizowanie smakoszy do szukania ciekawych receptur, dań i opowieści związanych z historią, teraźniejszością i kulturą dawnej stolicy Polski. Konkurs odbywa się ramach projektu „Biała Róża - przyjęcia i spotkania krakowskie", przy wsparciu Urzędu Miasta Krakowa. W ramach konkursu zbierane są krakowskie przepisy i receptury, a także rodzinne opowieści związane z małopolską kuchnią. Odtworzenia...

  • Dieta dla oczu

    ..., szpinak, sałata, brokuły, dynia, brukselka, zielony groszek, kukurydza, fasolka szparagowa, marchew, kapusta, buraki, pomarańcze i pomidory. Przepis na śniadanie:     Koktajl buraczkowy  Poziom(...) w sokowirówce. Dodać jabłko, imbir i mleko. Wszystko zmiksować w blenderze.   Przepis na obiad: Quiche z dynią, porem i szpinakiem Poziom trudności: łatwe Białko: 12,5g Tłuszcze: 12g...

  • To już najwyższa pora, aby przypomnieć sobie o przepisach na treściwe i sycące zupy, które doskonale rozgrzeją nas w długie, jesienne wieczory. Fot. 123RF/Picsel Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej treściwe i rozgrzewające potrawy. Oczywiście, wszystkie najsmaczniejsze przepisy na jesienne zupy...

  • Zupy najlepiej smakują jesienią, gdy za oknem jest zimno i pada deszcz. Wówczas w pełni można się nacieszyć ich aromatem i rozgrzewającymi właściwościami. Specjalnie dla was przygotowaliśmy zestawienie kilku najsmaczniejszych przepisów, które nie pozwolą wam się nudzić tej jesieni. Fot. 123RF W ponure, jesienne dni potrzebujemy posiłków, które nas nasycą, rozgrzeją a także dostarczą wielu niezbędnych naszemu organizmowi składników odżywczych. To wszystko zagwarantują nam niepozorne i nieco...

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...