• Informacje na temat:

    przepis na bardzo dobry keks

Przepisy na temat: przepis na bardzo dobry keks
  • Sprawdzony przepis na "Bardzo łatwy keks"

  • Przepis na tradycyjny keks. Bardzo smaczny -polecam :)

  • Pyszna i zdrowa alternatywa dla porannej kawy - dodaje energii, poprawia przemianę materii i świetnie smakuje.

  • Sprawdzony przepis na "Ciastka - buźki na dobry dzień"

  • Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii i Bożego Narodzenia bez tradycyjnego keksu. Gości na naszym stole w każde Święta, a mistrzynią w jego wykonaniu jest moja Mama, od której mam ten przepis :) Keks z tego przepisu zawsze się udaje, a robimy go od lat. Ilość składników pasuje do foremki 36/12cm, jednak śmiało można podzielić ciasto na pół i upiec keks w dwóch mniejszych keksówkach. Musimy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • Szybki i dobry.

  • Keks nafaszerowany mieszanką tropikalną kandyzowanych owoców, jednak można go przyrządzić z tradycyjnymi świątecznymi bakaliami.

  • Keks to ciasto które często gości na moim stole, zwłaszcza w roku szkolnym. Dzieci bardzo chętnie biorą kawałek jako dodatek do drugiego śniadania. Zawartość suszonych owoców i orzechów daje bardzo zdrową przekąskę. To ciasto zawsze się udaje i jest bardzo smaczne.

  • Keks ewidentnie kojarzy się ze świętami… Obłędnie pachnie pomarańczą, masłem i prawdziwą wanilią. Polany lukrem prezentuje się przepięknie na stole. Wiem… Nie jest to najlżejsze ciasto, bo na 500 g mąki przypada aż 500 g siekanych bakalii ale uwierzcie – docenicie jego smak… Przed połączeniem bakalii z masą, mieszam je z mąką po to aby wchłonęła nadmiar wilgoci a bakalie nie opadły na sam spód keksówki… Na wierzchu oczywiście pękło. Nie wiem czy to moja wina czy to specyfika ciasta… Nie...

  • Najeżony bakaliami

Artykuły na temat: przepis na bardzo dobry keks
  • Bożonarodzeniowe obyczaje

    ..., pasy i pierścienie, złote i srebrne łańcuchy, a nawet konie i rzędy końskie - były często bardzo kosztowne. Podarunki za wierną służbę otrzymywała też czeladź na dworach szlacheckich. W bogatych domach mieszczan zwyczaj obdarowywania upominkami dzieci powszechny był już w połowie XIX wieku, jednak bardzo rzadko spotykano go na wsi. Chociaż wigilijny stół wygląda inaczej w poszczególnych...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Bożonarodzeniowe obyczaje

    ..., pasy i pierścienie, złote i srebrne łańcuchy, a nawet konie i rzędy końskie - były często bardzo kosztowne. Podarunki za wierną służbę otrzymywała też czeladź na dworach szlacheckich. W bogatych domach mieszczan zwyczaj obdarowywania upominkami dzieci powszechny był już w połowie XIX wieku, jednak bardzo rzadko spotykano go na wsi. Chociaż wigilijny stół wygląda inaczej w poszczególnych...

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Sezon na bób rozpoczął się na dobre. Ceny tego smakołyku szybują w dół, co zachęca do eksperymentów kulinarnych. Tylko w jaki sposób wybrać naprawdę dobry bób? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Fot. 123RF Na przełomie wiosny i lata na naszych talerzach królują przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Zdecydowanie jednym z najbardziej wyczekiwanych produktów jest bób, który dosyć krótko gości na naszych stołach, przez co staje się jeszcze większym rarytasem. Nie ma się co dziwić...

  • Doskonały pomysł na pyszne śniadanie, szybki obiad i sycącą kolację. Jednak wysmażenie dobrego omletu jest prawdziwą sztuką, dlatego częściej robimy naleśniki. Fot. 123RF/Picsel Omletów jednak nie należy się bać!   W poradniku Marii Disslowej pt. „Jak gotować", wydanym w 1931 znajdziemy aż 25 przepisów na omlet. Disslowa swój poradnik wydała z myślą o początkujących gosposiach, tak aby ułatwić im „nabywanie wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego, a w szczególności kucharstwa". Nasz...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Badacze odkryli ciekawą zależność między tym, ile światła pada na nas rano a naszą wagą. Czyżby śniadanie na tarasie lub balkonie w promieniach słońca było sposobem na walkę ze zbędnymi kilogramami? Czy poranne światło pomoże w odchudzaniu? Fot. Picjumbo.com Badacze z Northwestern University odkryli, że osoby, które wystawiają się na działanie promieni słonecznych rano mają znacząco niższe BMI (Body Mass Index, czyli wskaźnik masy ciała w stosunku do wzrostu, wykorzystywany do obliczania,...

  • Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się ponownie podgrzewać jedzenie. Jednak czy ponowne poddawanie posiłków obróbce termicznej to na pewno dobry pomysł? Fot. 123RF/PICSEL Nie ma co ukrywać – odgrzewanie potraw jest w naszym kraju powszechne. Wielu z nas celowo przygotowuje większe porcje, aby w późniejszym czasie nie kłopotać się robieniem obiadu. W takich przypadkach ponowne podgrzanie posiłku jest nieuniknione. Całkiem sporo osób twierdzi nawet, że dopiero wtedy potrawy nabierają...