• Informacje na temat:

    przepi na prawdziwa torte domowa

Przepisy na temat: przepi na prawdziwa torte domowa
  • Tort z Linzu czyli austriacki Linzer Torte - trudno ustalić pochodzenie tego smakołyku. Wydawać by się mogło, że został on stworzony po prostu austriackim mieście Linz, ale niektórzy przypisują przepis wiedeńskiemu cukiernikowi o nazwisku Linzer. W spór się nie mieszam, to co dla mnie jest ważne to smak, a smakuje, o czym świadczyć może fakt, że w cukierni Jindrak Konditorei w Linz rocznie wypieka się 80,000 takich cudów... A dla mnie to smak świąt:)

  • Każdy może ją zrobić, jest zdrowa i smaczna.

  • Tradycyjny żurek na domowym zakwasie.

  • Sprawdzony przepis na "Prawdziwa sałatka grecka"

  • Dzisiaj kolejna odsłona jesiennych zup, prawdziwy klasyk. Chyba nie ma osoby, która by za nią nie przepadała. Moi domownicy też ją uwielbiają, zwłaszcza starszy Synek. Ale obowiązkowo musi być z makaronem. Każdy ma swój sprawdzony przepis, ja staram się, żeby była jak najbardziej zdrowa, dlatego używam świeżych pomidorów. Ostatnio, aby ją trochę urozmaicić dodałam czosnek. Niby drobna zmiana, a tak wiele zmieniła. Zapraszam!

  • Prawdziwa szynka domowa, soczysta i smakowita. Bez chemii i sztucznych wypełniaczy.

  • Dobra na kaca...no i pyszna w ogóle!

  • Za wyjątkiem sosu na bazie oliwy i octu balsamicznego który jest moim wynalazkiem skład sałatki jest oryginalny, czyli taki, jaki spotkałam w kilku miejscach zarówno na lądzie jak i na wyspach greckich. W żadnym wypadku nie spotkałam nigdzie tej sałatki zawierającej: sałatę, rzodkiewkę, kukurydzę czy inne wynalazki. Dlatego pseudo-greckim sałatkom mówię stanowcze i zdecydowane NIE!!!

  • Przepyszna fasolka po bretońsku. Nie jest za gęsta, czy za rzadka, jest wręcz idealna.

  • Przez wiele lat żyłam w przekonaniu, że nie cierpię marcepanu. Okazało się, że to tylko i wyłącznie z tego powodu, iż... nigdy wcześniej nie jadłam PRAWDZIWEGO marcepanu. Jego smak jest dużo bardziej subtelny, a jednocześnie bardziej wyrazisty, bo nie upychamy tam żadnej chemii i zapychaczy, które powodują, że marcepan może ślęczeć na sklepowej półce 2 lata. Podstawa to migdały, cukier i woda różana. Ja używam i polecam tę:...

Artykuły na temat: przepi na prawdziwa torte domowa
  • Oto najlepsze przepisy niekwestionowanego króla mrożonych deserów – Davida Lebovitza! Jeśli do tej pory nie próbowałeś domowych lodów, nie czekaj ani chwili dłużej. Rodzina oszaleje na ich punkcie - ich smak jest nieporównanie lepszy od tych ze sklepu. Znajdziesz tu nie tylko klasyczne przepisy na lody czekoladowe czy waniliowe, ale też unikalne kompozycje smakowe: lody z pietruszki lody miodowo-lawendowe sorbet mandarynkowy lody z zielonej herbaty sorbet jeżynowo-limonkowy lody z masła...

  • Czekolada ma swoich wielbicieli na całym świecie. Jest nie tylko elementem diety, przeniknęła również do licznych sfer naszego życia. Smakołyk ten towarzyszy modzie, pielęgnacjom ciała, dekoracjom domowym, może być ofiarowywany w podzięce, przeprosinach czy na specjalne okazje. Słowem, spotykamy się z nim na co dzień, niemal w każdej dziedzinie życia. Fot. 123RF/Picsel Pod różnymi postaciami Pitna, na patyku, gorąca, jako polewa, w rogalikach lub na ostro - czekolada ma obecnie...

  • Niezwykły poradnik zawierający 1500 przepisów na potrawy z kasz, ziemniaków, ryżu i makaronu, warzyw i grzybów, owoców morza i ryb, mięsa i podrobów, na dania główne, zupy, desery, sałatki, sosy, napoje zimne i gorące... Wśród nich przepisy na potrawy szybkie i łatwe oraz takie, którym trzeba poświęcić więcej czasu i uwagi. Obszerne wprowadzenie omawiające podstawy zdrowego gotowania oraz liczne porady dotyczące doboru odpowiedniego sprzętu kuchennego, sposobu sprawiania ryb, dzielenia...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Gosia zaprezentowała przepis na domową szarlotkę. Jabłka 1,8 kg szarej renety 1 szklanka wody 1,5 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru Kruszonka 3 szklanki mąki 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 82% 3 żółtka Sos angielski 250 ml mleka 150 ml śmietanki kremówki 1-2 laski wanilii 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru Jabłka Jabłka obrać i odszypułkować. Gotować na średnim ogniu w dużym garnku....

  • Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Niektóre z nich warto przygotować ze sporym wyprzedzeniem. Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z tradycją, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin. Oczywiście najlepszym wyborem będą te domowej roboty, których przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na bliskich, podajcie im własnoręcznie zrobione wędliny dojrzewające. Z...

  • 28 maja to Światowy Dzień Hamburgera, w którym bezkarnie możemy się zajadać tymi jedynymi w swoim rodzaju kanapkami. Od dłuższego czasu triumfują w lokalach gastronomicznych, ciesząc się uznaniem starszych i młodszych. Trudno przejść obok nich obojętnie, bo urzekają bogactwem składników, fantazją podania, smakiem i efektem, jaki gwarantują - czujemy się po nich naprawdę spełnieni kulinarnie. O czym mowa? Oczywiście - o burgerach! Nic dziwnego, że i one mają swoje święto! Proponujemy jednak...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Kuchnia meksykańska jest znana i lubiana na całym świecie. Meksykanie są z niej dumni i uważają swoje potrawy za dziedzictwo kulturowe. Początki kulinarnych tradycji sięgają czasów Azteków, a wiele dań pozostało niezmiennych. Czy możemy być jednak pewni, że znamy ich prawdziwy smak? Od czasów Azteków do dziś Historia kuchni meksykańskiej splata się z dziejami Azteków - narodu indiańskiego zamieszkującego niegdyś tereny dzisiejszego Meksyku. Za główny składnik służyła oczywiście kukurydza,...