• Informacje na temat:

    przekładaniec góralski

Przepisy na temat: przekładaniec góralski
  • Przepis wart wypróbowania: "Góralski burger"

  • Wypróbowany przepis na "Góralski burger"

  • Pyszny przekładaniec. Ciasto zrobione jest z dwóch blatów biszkopta kakaowego. Pierwsza warstwa to warstwa wiśni z nalewki, na wiśniach położona jest warstwa kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Kolejna warstwa to biszkopt i krem na wierzchu. Warstwa kremu posypana jest rozkruszonym biszkoptem.

  • Przepis łatwy i pyszny. Doskonała gra smaków.

  • Smaczne ciasto z karpatkowym kremem i nie tylko.

  • Przepis na soczystą karkówkę

  • Wypróbowany przepis na "Przekładaniec"

  • Czeskie cisato przekładane masą grysikową i powidłem. Najlepsze po ok. 2 dniach od przełożenia.

  • Sprawdzony przepis na "Góralski kapuśniak z wędzonką"

  • Przepyszne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym oraz dwoma warstwami jabłek w galaretce. Tylko wygląda na skomplikowane, ale tak na prawdę jest bardzo proste. Uwaga! Ciasto jest wysokie :)

Artykuły na temat: przekładaniec góralski
  • Oprócz cudownych widoków, atrakcji turystycznych i świeżego powietrza, Podhale przyciąga wspaniałą, regionalną kuchnią – bo któż czasem nie marzy o zjedzeniu prawdziwego oscypka, pysznej baraniny czy kultowej już kwaśnicy? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Podhala kształtowała się w ciężkich warunkach. Surowy klimat i bieda zmuszały górali do przygotowywania potraw ze składników prostych, ale pozwalających najeść się do syta. Tak więc na stołach gościły posiłki na bazie ziemniaków, kasz i kapusty....

  • Trzynastego w sierpniowy piątek rusza siódma edycja Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy w Żywcu. Trzydniowa impreza będzie obfitowała w liczne atrakcje, występy takich gwiazd jak Lady Pank czy Feel. Nie zabraknie oczywiście tysięcy litrów kwaśnicy i tyskiego piwa. Ten góralski przysmak został wpisany w 2006 roku na Listę Produktów Tradycyjnych. Zupa otrzymywana jest z kiszonej kapusty, soku z kiszonej kapusty i mięsa, a jedzona jest zwykle z ziemniakami i chlebem. Do 2007 gotowanie...

  • Gdy pakujemy się do pracy, w podróż czy na wycieczkę, zastanawiamy się, co zabrać do jedzenia. Pozornie to sprawa łatwa, przygotowujemy kanapki i ruszamy w drogę. Ale czy jesteśmy skazani wyłącznie na kanapki? Fot. 123RF/Picsel Nie mamy nic przeciwko poczciwym kanapkom. W końcu to nasza kultura śniadaniowa - kultywowana, przez większość Polaków. Zresztą dwie kromki pieczywa i ulubione dodatki, bo tak właśnie wyglądają przenośne śniadania, wcale nie muszą być nudne, o czym przekonywaliśmy w...

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...

  • Weekend to idealny czas na pieczenie ciast. Macie ochotę na klasyczne wypieki, a może wolelibyście spróbować czegoś nowego? Mamy dla was kilka ciekawych propozycji. Fot. 123RF/Picsel Kto powiedział, że przygotowanie efektownego deseru dla całej rodziny musi wiązać się z dużymi kosztami? Nasi użytkownicy znają sporo przepisów na znakomite i tanie ciasta, które z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Oto ich propozycje.   1. Jogurtowo-jagodowa pianka z galaretką...

  • Żywiec, 15-16-17 Sierpnia 2008 r.Najpopularniejsza góralska zupa - kwaśnica - zostanie bohaterem wolnego sierpniowego weekendu. Po raz piąty przedstawiciele Światowej Loży Beskidzkiej Kwaśnicy będą gotować zupę na miarę rekordu Guinnesa. "Chcemy w tym roku ugotować 12 tys. litrów kwaśnicy" - mówi organizator jubileuszowego V Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy Barbara Czul, którego generalnym sponsorem od lat jest Grupa Żywiec S.A. INTERIA.PL Mecenasami tego wydarzenia są Muzeum Browaru...

  • Piwo z Tychów, Perfect z Warszawy, kapusta z Charsznicy, pomysł z Żywca. Już 14 sierpnia rozpocznie się trzydniowy Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy. Po raz szósty Państwo Barbara i Krzysztof Czulowie - organizatorzy imprezy - przygotują dla kilkudziesięciu tysięcy osób najlepszą góralską zupę na świecie - żywiecką kwaśnicę. Atrakcji towarzyszących kulinariom jak co roku będzie ogromna ilość. Pierwsze edycje Festiwalu wiązały się z Biciem Rekordu Guinessa. "Przez pięć lat biliśmy rekord...

  • Zapraszamy do Żar na VII Jarmark Miodu i Wina Fot. 123RF/Picsel VII Jarmark Miodu i Wina odbędzie się w Żarach, w lubuskiem, w dniach 21 i 22 września.   Impreza rozpocznie się w sobotę o godz. 10.00 i potrwa do godz. 18.00. W niedzielę zapraszamy wszystkich zainteresowanych od goodz. 10.00 do 16.00. Jak co roku gościć bedziemy kilkudziesięciu wystawców - głównie będą to stoiska z miodami - bezpośrednio z polskich pasiek - oraz rękodzielnicze. Na naszej imprezie nie ma stoisk z...

  • Slow Food nie ma nic wspólnego z opieszałą obsługą w barze z hamburgerami, mimo, że McDondald's miał swój udział w narodzinach tego pojęcia. Fot. 123RF/Picsel Carlo Petrini, w odpowiedzi na wkroczenie amerykańskiej sieci barów szybkiej obsługi do zabytkowej dzielnicy Rzymu, w 1986 roku powołał do życia ruch społeczny Slow Food. Oficjalnie zarejestrowany w 1989 roku w Paryżu, stał się międzynarodowym ruchem dla obrony prawa do smaku. Ruch powstał jako alternatywa wobec pędzącego świata....

  • W dniach 14-15 kwietnia 2012 r. w obiektach Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przy Al. 29 Listopada 46-50 odbędzie się XV Małopolska Giełda Agroturystyczna. Celem XV Małopolskiej Giełdy Agroturystycznej jest promocja turystyki wiejskiej oraz przedstawienie atrakcyjnej oferty wypoczynku mieszkańcom Krakowa, a także całego Województwa Małopolskiego.Podczas Giełdy odbywać się będą imprezy towarzyszące, takie jak wykłady, prezentacje gospodarstw agroturystycznych, kiermasze, wystawy rękodzieła...