• Informacje na temat:

    przeisy na prztwory z czosnku niedźwiedziego

Przepisy na temat: przeisy na prztwory z czosnku niedźwiedziego
  • W warzywniaku zaciekawiona zielonym pęczkiem, kształtem przypominającym liście konwalii dowiedziałam się, że to czosnek niedźwiedzi: polski super food o niesamowitych właściwościach leczniczych, który  wpływa pozytywnie na naszą odporność, układ sercowo -naczyniowy, pokarmowy, a także pomagają zwalczać wirusy i bakterie. Sezon na czosnek niedźwiedzi jest bardzo krótki, wiec trzeba się spieszyć i wykorzystać jego smak w kuchni. Ja na pierwszy ogień postanowiłam zrobić pyszne zielone pesto,...

  • Zamiast bazylii, aromatyczny, ostry czosnek niedźwiedzi. Smakuje rewelacyjnie jako dodatek do gnocchi czu makaronu. Można przechowywać w lodówce ok. 10-14 dni. Z podanych składników powstaje ok. 200g pesto.

  • Czosnek niedźwiedzi, nazywany także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, to niesamowicie aromatyczna, wyrazista oraz zdrowa roślina, na którą właśnie trwa sezon. Zawiera niezwykle cenne właściwości - wspomaga trawienie, zwalcza bakterie i grzyby oraz zmniejsza ryzyko nowotworów. Czosnek niedźwiedzi zawiera witaminy A, C, E, selen, a także sporo związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy oraz na nasze włosy i paznokcie, które stają się mocniejsze i...

  • Każdy, kto lubi czosnek, pokocha tę roślinę! Niezwykle aromatyczna, a mimo to nie pozostawia zapachu w ustach, tak charakterystycznego właśnie dla czosnku. Po makaronie z tym własnie pesto można więc spokojnie się całować:)

  • Nadeszła długo oczekiwana wiosna! Z jej początkiem mamy szczególną ochotę na zmianę swojego menu na lżejsze, orzeźwiające i kolorowe. Wiosenna sałatka w stylu fit to doskonała propozycja na początek wiosny. Jest świeża i lekka, a zarazem bardzo zdrowa i pożywna. Łagodny, słodkawy i lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego nadaje sałatce niezwykłej świeżości. Talerz pełen wiosennych rozmaitości, który świetnie sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Bardzo gorąco Wam polecam!

  • W ostatni weekend byłam w mojej ukochanej Polanicy i dostałam od Taty sporą porcję świeżego, bardzo aromatycznego czosnku niedźwiedziego. Uwielbiam wyraziste smaki i oczywiście pesto, więc postanowiłam przygotować je z tzw. czosnku cygańskiego lub jak nazywają go w innych częściach kraju - cebuli czarownic. Nazwy ciekawe, prawda? Ale nie ma się co dziwić, ponieważ czosnek niedźwiedzi ma niezwykłe, wręcz magiczne właściwości - wspomaga trawienie, zwalcza bakterie, grzyby oraz zmniejsza ryzyko...

  • Proste, wiosenne danie. Dla wielbicieli czosnku. :)

  • Wiosna w pełni! Drzewa niecierpliwie wypuszczają pierwsze liście. Kwitną wonne konwalie, nieśmiałe fiołki i barwne zawilce. Wokół nas całe bogactwo natury, które z powodzeniem możemy wykorzystać w kuchni. Mniszek lekarski, młode pokrzywy czy delikatny i aromatyczny czosnek niedźwiedzi, który od wczesnego marca gości w naszej kuchni. Jest łagodny i słodkawy w smaku, pasuje do wielu potraw, a przy tym zdumiewa swoimi leczniczymi właściwościami. W odróżnieniu od tradycyjnego czosnku ma znacznie...

  • Bardzo zdrowe pesto z czosnku niedźwiedziego.

  • Kocham ten zapach wiosny, który unosi się już w powietrzu. Choć mam wrażenie, że w tym roku wiosna do Irlandii Północnej idzie chyba okrężną drogą :). Wiosna jednak jest na talerzu! W postaci świeżej, orzeźwiającej i pysznej fit sałatki. To wspaniała kompozycja smaków, która idealnie ze sobą współgra. Łagodny, lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego, delikatny kurczak i pikantny ser houllumi - to wszystko wspaniale balansuje ze słodką pomarańczą i pysznym dressingiem. Spróbujcie...

Artykuły na temat: przeisy na prztwory z czosnku niedźwiedziego
  • Czy można korzystać z wszystkich zalet czosnku, nie borykając się z takimi problemami jak podróbki lub charakterystyczny, brzydki zapach z ust? Istnieje pewna odmiana tej rośliny, która nam to zagwarantuje. Dowiedz się dlaczego warto odkryć czosnek niedźwiedzi. Fot. 123RF Kupując czosnek, bardzo trudno stwierdzić, czy mamy do czynienia z tym najlepszym - hodowanym w Polsce. Niezwykle łatwo możemy nabrać się na jego azjatyckie odpowiedniki, które nie są już ani tak aromatyczne, ani zdrowe....

  • Czy można korzystać ze wszystkich zalet czosnku, nie borykając się z takimi problemami jak podróbki lub charakterystyczny, brzydki zapach z ust? Istnieje pewna odmiana tej rośliny, która nam to zagwarantuje. Dowiedz się, dlaczego warto odkryć czosnek niedźwiedzi. Fot. 123RF Kupując czosnek, bardzo trudno stwierdzić, czy mamy do czynienia z tym najlepszym - uprawianym w Polsce. Niezwykle łatwo możemy nabrać się na jego azjatyckie odpowiedniki, które nie są już ani tak aromatyczne, ani zdrowe....

  • Czosnek był od zarania dziejów uważany za zdrowe warzywo, środek leczniczy, a nawet magiczny (rzekomo odstraszał złe moce). Okazuje się, że nasi przodkowie wcale tak bardzo nie przesadzali jeśli chodzi o jego właściwości. Czosnek warto jeść nie tylko w sezonie przeziębieniowym! Fot. pixabay.com Wszyscy wiemy, że czosnek wspomaga odporność i działa jak antybiotyk, zabijając bakterie. Czy ma jeszcze jakieś cudowne właściwości? 1: Jest znacznie (100 razy) lepszy niż antybiotyk Czosnek nie tylko...

  • Jak zbierać grzyby? Jak powinniśmy je smażyć i mrozić? Ciekawostki o tzw. „darach lasu” zdradza znany i ceniony kucharz - Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Fot. 123RF/Picsel Uwielbiam polską tradycję jesiennego zbierania grzybów. Grzyby zbierać możemy już na przełomie czerwca i lipca - w tym roku na Warmii mieliśmy prawdziwe zatrzęsienie koźlarzy, które lokalni grzybiarze nazywają osakami" - mówi Pascal. „Sam nie wiem co sprawia mi większą przyjemność - chodzenie po lesie...

  • Przejedzenie w Święta? Nie, dziękuję! W tym roku zamiast tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw, sięgnij po nowoczesne kulinarne aranżacje. Gwiazdą stołu niech zostanie Kurczak Zagrodowy z Podlasia. W Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka, kapusta z grzybami, pierniki, pieczenie - od ilości potraw, zapachów i kolorów może zakręcić się w głowie i ...brzuchu. Ile to razy po kolejnym świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość rodzinnego...

  • W kuchni towarzyszą nam nie tylko zapachy pobudzające apetyt. Do powstawania tych, nie do końca przyjemnych, aromatów przyczyniają się zazwyczaj lodówka, zmywarka, zlew i kosz na śmieci oraz gotowanie. Przedstawiamy pięć sprawdzonych sposobów na zneutralizowanie nieprzyjemnych zapachów, które powstają w trakcie prac kuchennych. Fot. 123RF/Picsel 1. Wytrzyj zabrudzenia na kuchence i na podłodze Podczas przygotowywania posiłków niejednokrotnie na kuchence, blatach czy podłodze pozostają resztki...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do...

  • Mięso drobiowe jest uznawane za najbardziej dietetyczne. Polecane jest osobom, będącym na diecie oraz tym, którzy właśnie ją zakończyli. Ma mnóstwo wartości odżywczych, a jego obróbka jest szybka i nieskomplikowana. Zobaczcie 5 propozycji na dania z kurczaka, które przygotujecie bez najmniejszego problemu. Mięso z kurczaka bardzo często pojawia się na naszych stołach. Jest niezwykle zdrowe, lekkostrawne i dietetyczne. Można podawać je na wiele sposobów - jako danie główne, dodatek do...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Amerykańskie barbecue niewiele ma wspólnego z polskim grillowaniem, bowiem w procesie pieczenia mięsa liczy się tu nie tylko jego jakość, ale też sposób opiekania i rodzaj używanego do tego drewna. Fot. 123RF/Picsel W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii grillowanie nosi nazwę barbecue - słowo to odnosi się nie tylko do sprzętu używanego do przyrządzania mięsa, ale oznacza też przyjęcie, podczas którego piecze się i podaje grillowane potrawy. Drewno decyduje o smaku!...