• Informacje na temat:

    przegrzebki

Przepisy na temat: przegrzebki
  • Przegrzebki z makaronem i sosem szafranowym

    .... Przegrzebki posolić. Oliwę rozgrzać na patelni, smażyć 1,5 minuty z każdej strony. Zdjąć. Do pozostałego tłuszczu wlać 4 łyżki wina, wymieszać, wlać do sosu szafranowego. Sos doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić, dodać do niego 2 łyżki masła. Przegrzebki oprószyć pieprzem podawać z makaronem i sosem.

  • Ekstrawagancja na talerzu.

  • Kulinarne afrodyzjaki – jak je wykorzystać w kuchni?

    ...posypać parmezanem lub grana padano i serwować z kieliszkiem dobrego, białego wytrawnego wina - radzi Rafał Borys.  Afrodyzjaki z morskich głębin - ryby, krewetki, homary, langustynki, przegrzebki...

  • Propozycja na pyszną kolację. Przepis Roberta Makłowicza.

  • Z czego skomponować zimową z sałatkę?

    Jeśli wydaje nam się, że przyrządzenie zdrowej sałatki jest możliwe tylko latem, gdy mamy dostęp do sezonowych warzyw i owoców, popełniamy błąd. Jak przekonują dietetycy, zimą możemy postawić na ziarna i zboża, komponując z nich zrównoważone dania.

  • Sprawdzony przepis na "Przegrzebki na szparagach"

  • Jak jeść owoce morza?

    ...różnie i zależnie od sytuacji. Na naszych stołach najczęściej spotykamy krewetki i małże, czasem ośmiornice. Te ostatnie jednak nie nastręczają żadnych kłopotów, podobnie, jak kalmary czy przegrzebki...

  • Z dużą szczyptą chili

  • Czerwone wino nie do ryby

    Od lat wiadomo, że czerwone wino lepiej pasuje do mięsa niż do ryby i owoców morza. Podane z rybami wywołuje nieprzyjemny smak tuż po jedzeniu. Naukowcy zastanawiali się, co jest tego przyczyną.

  • Przepyszna kolacja dla dwojga

Artykuły na temat: przegrzebki
  • Ceviche z przegrzebków

    Sok z cytryn wymieszaj z sosem sojowym.  Dodaj czosnek, łyżkę oliwy wymieszaj. Dodaj starty imbir i posiekaną kolendrę. Dodaj przegrzebki pokrojone na małe kawałki. Marynuj 5-10 minut. Gotowe.

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • ​Przegrzebki z zielonym groszkiem

    Składniki: 12 przegrzebków 1 szalotka 220 g groszku zielonego Pęczek zieleniny 25 g parmezanu Cytryna sól Pieprz czarny oliwa z oliwek Dopraw przegrzebki i smaż na oliwie 2-3 minuty z każdej strony.  Smaż szalotkę 2-3 minuty, dodaj groszek, dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 5-6 minut.  Dodaj sok z cytryny i tarty ser. Dodaj przegrzebki. Podawaj na ciepło. Zobacz też:

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Przegrzebki w tempurze. Ceviche z makreli hiszpańskiej

    Przygotowanie przegrzebków w tempurze z kalafiorem i musem z prażonych nerkowców: 1. Oczyść przegrzebki i pokrój je na talarki. 2. Posiekaj cebulę, por i czosnek. Następnie, rozdrobnij(...) zmiksuj w blenderze na gładką masę. Odstaw na bok i zajmij się przegrzebkami. 4. Aby przygotować przegrzebki, na głębokim tłuszczu usmaż papryczki chili i pora. Dzięki temu wydobędziesz z nich...

  • Wszyscy lubimy testować przepisy znanych i rozpoznawalnych kucharzy. Czy dzięki temu gotujemy lepiej? Nie wiadomo. Pewnym jest, że dzięki nim w naszej kuchni nigdy nie zagości nuda. Nasi użytkownicy już od bardzo dawna nie tylko wymyślają własne przepisy, ale także testują receptury znanych kucharzy i restauratorów. Magda Gessler, Maciej Kuroń czy też Ewa Wachowicz to dla wielu osób kulinarne autorytety, których daniom naprawdę niewiele brakuje do ideału. Myślicie, że potraficie gotować...

  • Przegrzebki z masłem paprykowo-czosnkowym

    ...żeby tworzył płaską, równą warstwę - przegrzebki będą się piekły bezpośrednio na węglu, więc nie ma znaczenia, którą technikę stosujesz.   Zacznij od masła - możesz je przygotować na grillu albo na(...) przechylały, bo mięso może wypaść. Zamknij pokrywę i piecz przegrzebki 4-6 minut. W połowie pieczenia przewróć mięso w muszlach na drugą stronę, używając szczypców. Następnie ostrożnie przenieś muszle na...

  • "Każde ziarno ryżu ma swą twarz"To, że sushi podbiło świat jest oczywiste. Ci, którzy podróżują mogą się o tym przekonać. Bez względu na to, czy jest się w Londynie, Nowym Jorku czy Warszawie. Wszędzie zaprasza cię do środka sieć restauracyjek czy dużych restauracji, przyciąga reklamą, jadłospisami, obiecuje niepowtarzalny smak i zapewnia, że prędzej czy później zawitasz tu ponownie, bowiem pierwsze doznania twojego podniebienia okażą się tak cudowne, że nie dadzą o sobie zapomnieć....

  • Przegrzebki z salsą z mango

    Składniki: 3 szt. przegrzebków 100 g salsy z mango 10 ml oliwy z oliwek 20 g masła Pieprz biały do smaku Natka pietruszki do przybrania Oczyść przegrzebki, podsmaż na oliwie. Dopraw do smaku. Dodaj masło. Podawaj z salsą z mango i dekoruj natką.

  • W Japonii istnieje wiele technik grillowania, które zasadniczo nosi nazwę teriyaki. Teriyaki jest tak popularne w Japonii, że kanapki z grillowanym mięsem można kupić nawet w fast foodach. Fot. 123RF/Picsel Mięso marynowane jest w sosie zwanym tare, na który składają się: sos sojowy, słodkie wino ryżowe oraz dodatki w postaci cukru lub miodu, a niekiedy również imbiru. Grilluje się głównie ryby: marliny, tuńczyki, łososie i pstrągi, czasem też owoce morza, a także krewetki czy kalmary. W...

Wideo na temat: przegrzebki