• Informacje na temat:

    przechowywanie zupy

Przepisy na temat: przechowywanie zupy
  • Zupy - niezastąpione danie w naszej szerokości geograficznej

    Z każdą łyżką zdrowej zupy maleje ilość wysokoprzetworzonej żywności, którą hipotetycznie moglibyśmy zjeść - przyznają autorki książki "Zupowy detoks", Urszula Mijakoska i Monika Stachura. Po modzie na sokoterapię, przyszła pora na zupoterapię.

  • Zupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają, mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy,...

  • Olej z pestek dyni

    Ten tłoczony na zimno, ciemnozielony olej jest wyjątkowym przysmakiem. Jego subtelny orzechowy posmak uszlachetnia nie tylko zupy i sałatki, ale także sery i słodkości.

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    ...sporą ilość witamin i minerałów i dodatkowo jest mało kalorycznym warzywem. Możemy z niej zrobić pyszne zupy, ciasta czy dyniowe purée. W zimowej spiżarni świetnie sprawdzą się także ziemniaki, które...

  • Maliny strasznie szybko się psują, ale można temu zapobiec!

  • Groch bez tajemnic

    ...przygotowaniem zupy moczyć kilka godzin w przegotowanej wodzie. Jeśli jednak robisz zupę z ziarenek krojonych na pół, nie musisz go namaczać, tylko od razu wrzucasz do zupy. 4. Mus groszkowy możesz zrobić nie...

  • Może się przydać

  • Groszkowa z piersią z kurczaka

    .... 2. Z zupy wyjmij włoszczyznę, marchew pokrój w kostkę - i dodaj je ponownie do zupy. Następnie wrzuć groszek - konserwowy i w strąkach - i gotuj jeszcze kwadrans. Przypraw zupę do smaku solą, pieprzem...

  • takie moje zupy z dzieciństwa.troche dziwne ale jedne z moich ulubionych a teraz jest najlepszy na to czas

Artykuły na temat: przechowywanie zupy
  • Zupy z nowalijek

    ...wywaru. Gotuj około 10 minut. Śmietanę wymieszaj z mąką i łyżką koncentratu, wlej do zupy i zagotuj. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą oraz pieprzem. Gotową zupę rozlej do kokilek. Do(...) i poszatkowaną kapustę. Całość gotuj 15 minut na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, do zupy dołóż zielony groszek i uprzednio umyte i pokrojone na połówki pomidory. Całość gotuj jeszcze około 10

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Zupowy detoks

    Zupy to przykład slow food „ery pośpiechu” – gotowane na przysłowiowym „niczym”, łatwe do odgrzania przez domowników po powrocie ze szkoły czy pracy, praktyczne, bo można je przechowywać przez 2–3 dni.

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Sekrety udanych zup

    ...„Zupa musi być” – to motto naszych babć i mam. I choć ich zupy były gęste i zawiesiste, wciąż wspominamy ich smak, próbując go odtworzyć. Oto rady, które pomogą wam odnaleźć smak dzieciństwa, ale dzięki którym zupy będą smaczne, ale nie tak ciężkie jak w kuchni babci.

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Królowa lodu: Chłodzenie pod kontrolą

    ...wiązać. Jeżeli nie chcesz wygrzebywać np. rozsypanych drobnych owoców, lepiej zainwestuj w zdecydowanie mocniejsze torebki strunowe lub zasuwane.  Produkty płynne (zupy, sosy) możesz mrozić...

  • Smaczne i zdrowe zupy coraz częściej znowu pojawiają się na naszych stołach. W polskiej kuchni zupa znajduje szczególne miejsce, właściwie obiad bez zupy nie jest ważny. Prawdziwie rodzinny posiłek powinien zaczynać się rosołem z domowym makaronem, a dla maluchów z lanymi kluseczkami. W książce atrakcyjne przepisy na typowo polskie zupy, w całości wykonane domowymi sposobami. A więc jest także przepis na uszka, przecier pomidorowy itd... Są zupy jarzynowe, ale także chłodniki, owocowe,...

  • Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie

    To zupa, której nie widać na talerzu, bo jest zasypana kawałkami chleba, który szybko moknie i naturalnie zagęszcza zupę. Danie wygląda rustykalnie i jest bardzo sycące. Z racji objętości zupy serwuj ją w głębokich i szerokich naczyniach, choć ja najbardziej lubię ją jeść z najbliższymi z jednego garnka - pisze Jagna Niedzielska w książce "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj...

  • Jak przyrządzić tradycyjną zupę zacierkową? Jak najlepiej doprawić żurek? Co to jest maczanka? Odpowiedzi na te pytania związane z zupami regionalnymi znajdziecie w naszym nowym e-booku, pękającym w szwach od świetnych przepisów na najlepsze i tradycyjne zupy! W e-booku "Najsmaczniejsze zupy polskich regionów" znajdziecie ponad 30 przepisów na zupy z różnych zakątków Polski. Naszą darmową książkę możecie pobrać w 3 wersjach: pdf (do odczytania na komputerze), mobi (Kidle) i epub (iPad i różne...

Wideo na temat: przechowywanie zupy
  • Jak chronić witaminy w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie

  • Jak zapobiegać utracie witamin w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie