• Informacje na temat:

    przechowywanie pączków

Przepisy na temat: przechowywanie pączków
  • Smaż na zdrowie

    ...kwasu oleinowego. Nadaje się do pieczenia i smażenia w wysokich temperaturach, np. do przyrządzania frytek. Smalec wieprzowy : Punkt dymienia wynosi 210˚C. Jest używany do smażenia kotletów, pączków...

  • Może się przydać

  • Maliny strasznie szybko się psują, ale można temu zapobiec!

  • Zbliża się tłusty czwartek, który kocham zwłaszcza za chrust. Niestety czasu jest za mało a doba nie jest z gumy, więc musiałam wybrać między zrobieniem pączków a chrustu. A właściwie wybór jest żaden bo dla mnie tłusty czwartek równa się chrust. W sumie nie rozumiem, dlaczego robi się go tylko w ten jeden dzień roku - przynajmniej u mnie. Znalazłam za to doskonałą alternatywę dla pączków - babeczki z nadzienie z róży, które robi się w 20 minut. Taaak słyszę te Wasze pomruki, że jak to, że z...

  • Co zrobic z dwoma paczkami, na które juz nikt nie ma ochoty? Dodac 2 jablka i wyczarowac w ciagu kilku minut ( nie liczac czasu pieczenia ) przepyszny deser.

  • Kolejny przepis do wykorzystania za rok. Nie zdążyłam opublikować, tak szybko galopuje wiosna w tym roku :) Herbatka z pączków jabłoni. Zrobiona z kwiatowych pączków jabłoni, zerwanych wraz z młodymi listkami, a od czasu do czasu również z rozwiniętym już kwiatkiem. Herbatka, o której słyszałam niemal legendy, tym bardziej chciałam jej więc spróbować. Z pączkowych resztek nie udało mi się zrobić wiele gotowej herbaty, ale na spróbowanie wystarczy. Dobre i to. Oczywiście jabłonka, z której...

  • Do ciasta, do tradycyjnie panierowanego schabowego, do tatara lub kotleta mielonego i do wielu innych potraw jajko jest konieczne. W większości domów jest produktem podstawowym tak jak chleb czy sól. Czy jednak wiemy jak i gdzie przechowywać jajka ? Teraz latem temat ten jest szczególnie gorący.

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Liście czosnku niedźwiedziego zawierają silne substancje, które oczyszczają nasz organizm i wzmacniają odporność. Jego działanie jest bardzo podobne do zwykłego czosnku, takiego w główkach i ząbkach, który zresztą uwielbiamy, tylko czosnek niedźwiedzi jest bardziej przyjazny do spożycia. Nie jest tak ostry i piekący, liście można łatwo dodawać do kanapek i sałatek. Jest też lżej strawny od klasycznego czosnku. Tyle, że czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) pozostaje pod częściową ochroną, co...

  • Smaczna alternatywa dla zwykłych pączków.

Artykuły na temat: przechowywanie pączków
  • Supertrik: Cukier chili

    Do ciasta na pączki dodaj startą skórkę cytrynową, a zamiast użyć zwykłego cukru pudru do oprószenia pączków, obtocz je dokładnie w cukrze chili. Efekt będzie zaskakujący i fantastyczny! Przygotowanie Połącz cukier, proszek chili i paprykę w mikserze wyposażonym w łopatkę. Mieszaj na niskich obrotach, aż składniki dokładnie się połączą, 1 do 2 minut. Przechowuj w szczelnym pojemniku...

  • Co roku Polacy zjadają w tłusty czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia nie wypada zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną jednego takiego przysmaku. Tylko jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Tłusty czwartek jest jedynym dniem w roku, kiedy bez wyrzutów sumienia możemy pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności płynącej z konsumowania pączków i innych pyszności. Warto jednak pamiętać, jakimi zasadami należy się kierować podczas ich...

  • Leki z... choinki

    ...maść: Cztery łyżki pączków sosny rozdrabniamy, zraszamy spirytusem, zalewamy 100 ml roztopionego oleju kokosowego. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie macerat lekko podgrzewamy(...)), dodając 10 kropli na szklankę wrzącej wody. Do inhalacji równie dobry jest też gorący napar z dwóch łyżek pączków sosny. Ważna rada! Po takim zabiegu nie należy wychodzić na zimne powietrze...

  • Co roku Polacy zjadają w Tłusty Czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia nie wypada wręcz zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną jednego takiego przysmaku. Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w Tłusty Czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Jakie pączki jadano dawniej? Jak przyrządza się je na świecie?       Fot. 123RF.COM Pączki dawniej Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj smażenia ich na słodko pojawił się u...

  • Liściaki: tancerka

    ...płatek spódnicy, na kołnierz płatki czubatki ubiorkolistnej. Na bluzeczce nakleić prawą rękę, a na głowie czepek i ozdobić go kropeczkami z pączków czarnego bzu. Na twarzy dokleić oczy i nos z drobnych...

  • 40 najważniejszych ziół z całego świata na Twoim parapecie lub za oknem! Teraz bez trudu wyhodujesz okazały tymianek, rozmaryn, szałwię lub rukolę. Naprawdę warto - zwłaszcza jeśli masz ochotę na zupę z rzeżuchy, sznycle z sosem szczawiowym lub zapiekaną cykorię. Znajdziesz tu prezentacje roślin, złożone ze zdjęcia, informacji o zasadach uprawy, zbioru i konserwowania, zastosowaniu w domowym leczeniu i w kuchni. Sprawdź, które zioła pasują do ziemniaków i ryb lub dobrze smakują w likierze!...

  • Domowe leki z... iglaków

    ...oddechowych wydzieliny. Przepis: mieszamy 40 g suszonych pączków sosny, po 30 g liści babki zwyczajnej i podbiału. Jedną łyżkę mieszanki zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy do naciągnięcia pod...

  • Może znacie baśń, w której król zadaje córkom pytanie o siłę miłości i od swej najmłodszej uzyskuje odpowiedź, która początkowo wywołuje w nim gniew? Brzmi ona "Ojcze, kocham cię jak sól kuchenną". Ta baśń, podobnie jak wiele innych, kryje w sobie pokoleniową mądrość – nie można żyć bez przypraw. Fot. 123RF/Picsel Przyprawy poprawiają znacząco smak i zapach potraw, mają właściwości konserwujące, stymulują trawienie oraz mają cechy prozdrowotne i lecznicze. Nic dziwnego, że handel nimi od...

  • .... tez mnie naszlo ...

    ... na paczki naturalnie ... ale ja bez szans ... cholesterol V ( Bog wie, czy prawdziwy czy wymyslony - bo badan nie robi ) taka rozpuste wyklucza. ...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...