• Informacje na temat:

    przechowywanie babki wielkanocnej

Przepisy na temat: przechowywanie babki wielkanocnej
  • Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

    ...i zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem wielkanocnej babki? Najlepiej odbierając kurczaczkom monopol na puszystość – jak to zrobić?

  • Maliny strasznie szybko się psują, ale można temu zapobiec!

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    Zwyczaje wielkanocne zmieniają się jak w kalejdoskopie, w zależności od tego, w którą stronę świata skierujemy nasz wzrok. Zwiedzając zaledwie cztery różne krańce Polski wpaść można w zdumienie i zachwyt nad mnogością nieznanych w innych częściach kraju świątecznych obyczajów i tradycji.

  • Może się przydać

  • Bardzo prosta dwukolorowa babka - może być ozdobą Wielkanocnego stołu. Robi się ją szybko i jest naprawdę smaczna :) Tak bardzo, że znika również ekspresowo :)

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Sprawdzony przepis na "Czekoladowe babki"

  • Ostre babki - słowa mówią same za siebie...

  • Smaczny pomysł na "Pomarańczowa babka wielkanocna"

  • Od kilku dni córki męczyły mnie o kokosanki, zrobiłam :) ze zwykłej babki i polewy kakaowej obsypane wiórkami kokosowymi. Wyszły bardzo smaczne.

Artykuły na temat: przechowywanie babki wielkanocnej
  • Wielkanocne baby ponczowe

    ...temperatury około 40 st. C. W przestudzonym ponczu zanurzamy upieczone babki, tak długo, aż całe nasiąkną ponczem. Babki pozostawiamy, aż ociekną. Następnie zagotowujemy dżem i smarujemy nim babki(...) i przechowywać go 7-10 dni). Babki ponczowe ozdabiamy kremem za pomocą szprycy i dekorujemy świeżymi owocami. Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla" autorstwa mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Święta Wielkanocne powodują szybsze bicie serca u pań na myśl o tym, co znajdzie się na świątecznym stole. Nie masz jeszcze pomysłu na to, czym uraczyć najbliższych? Podpowiemy, jak urozmaicić tradycyjne potrawy i sprawić, by goście oniemieli z zachwytu. Wielkanoc to najważniejsze spośród chrześcijańskich świąt, obchodzone dla upamiętnienia Zmartwychwstania Jezusa. Polska tradycja kulinarna związana z tym świętem jest ogromnie bogata i głęboko symboliczna. W poprzedzającym Wielkanoc okresie...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, żurek i pasztety. Warto zadbać o to, aby na świątecznym stole pojawiły się również drobne przekąski, które uprzyjemnią nam biesiadowanie w gronie rodziny i bliskich Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc dostarcza nam wielu okazji do spotkań z bliskimi. Z pewnością wielu z was w takiej sytuacji zastanawia się nad tym, jakie potrawy zaserwować gościom. Co oczywiste, na naszych stołach pojawią się tradycyjne, świąteczne potrawy takie jak żurek, pasztety lub...

  • Na wielkanocnym stole bezsprzecznie królują jajka oraz domowe wędliny. Jednak powinniśmy znaleźć na nim miejsce także dla odrobiny słodyczy. Jakie? Na to pytanie najlepiej odpowiedzą użytkownicy Smakera. Fot. 123RF Święta wielkanocne to doskonały pretekst do wypróbowania nowych przepisów. W końcu różnego rodzaju babki, mazurki i serniki smakują wtedy jak nigdy. Jakich wypieków nie może zabraknąć na waszym wielkanocnym stole? Spośród przepisów naszych użytkowników wybraliśmy kilka, które...

  • 40 najważniejszych ziół z całego świata na Twoim parapecie lub za oknem! Teraz bez trudu wyhodujesz okazały tymianek, rozmaryn, szałwię lub rukolę. Naprawdę warto - zwłaszcza jeśli masz ochotę na zupę z rzeżuchy, sznycle z sosem szczawiowym lub zapiekaną cykorię. Znajdziesz tu prezentacje roślin, złożone ze zdjęcia, informacji o zasadach uprawy, zbioru i konserwowania, zastosowaniu w domowym leczeniu i w kuchni. Sprawdź, które zioła pasują do ziemniaków i ryb lub dobrze smakują w likierze!...

  • Wielkanoc to czas, w którym polskie rodziny spotykają się przy jednym stole, by próbować i cieszyć się smakiem tradycyjnych, regionalnych potraw. Nie każdy świąteczny stół wygląda tak samo. Pomorski kujawiok, podkarpacka serwatka, a może małopolska krzonówka? Oto, jak smakuje Wielkanoc w różnych częściach Polski. Fot. 123RF/Picsel Kujawiok to baba drożdżowa, która swoim słodkim smakiem urozmaica wielkanocne śniadanie na Kujawach. Charakteryzuje się stożkowym, karbowanym kształtem i żółtą...

  • Mazurki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem, przychodzi czas na świętowanie. Wyjątkowo słodkie! Oto topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść. Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. Jednak te ostatnie, dosyć niesłuszne, uznawane są za nudną potrawę, która nie może nas niczym zaskoczyć. Pozwólcie jednak, aby nasi użytkownicy wyprowadzili was z błędu. Pasztet przygotowywany z okazji świąt...

  • Może znacie baśń, w której król zadaje córkom pytanie o siłę miłości i od swej najmłodszej uzyskuje odpowiedź, która początkowo wywołuje w nim gniew? Brzmi ona "Ojcze, kocham cię jak sól kuchenną". Ta baśń, podobnie jak wiele innych, kryje w sobie pokoleniową mądrość – nie można żyć bez przypraw. Fot. 123RF/Picsel Przyprawy poprawiają znacząco smak i zapach potraw, mają właściwości konserwujące, stymulują trawienie oraz mają cechy prozdrowotne i lecznicze. Nic dziwnego, że handel nimi od...