• Informacje na temat:

    prowincja sliwka w zalewie korzennej

Przepisy na temat: prowincja sliwka w zalewie korzennej
Artykuły na temat: prowincja sliwka w zalewie korzennej
  • Sernik przygotowany według tego przepisu wychodzi aksamitnie gładki i puszysty, jak chmurka. Składniki: Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 2 jajka 100 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ok. 75 g śmietanki 36% 150 g białej czekolady (połamanej na małe kawałki) Spód: 250 g kruchych ciasteczek (zmiksowanych) 2 łyżeczki przyprawy korzennej Ok. 60 g roztopionego masła Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Do środka wsypać zmiksowane ciasteczka, dodać masło. Wszystko...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz czemu powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Nie warto przegapić śliwek. Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je hodować w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz dlaczego powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je uprawiać w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu popularność śliwek nieco zmalała,...

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Autorka bestselleru Lunch w Paryżu zabiera nas w kolejną podróż, tym razem do serca Prowansji. Przed dziesięcioma laty pochodząca z Nowego Jorku Elizabeth Bard, podążając za przystojnym Francuzem, wdrapała się po kręconych schodkach do miłosnego gniazdka w centrum Paryża. Po jakimś czasie, kiedy ich dziecko było w drodze, nabrała przekonania, że odnalazła swoje miejsce na ziemi, miejsce już „na zawsze". Jednak przed narodzinami dziecka para decyduje się na romantyczny wypad do Céreste, małej...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy. Fot. 123RF/Picsel W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań staną się także mrożone warzywa i owoce. Zupa grzybowa Hortex idealnie pasuje na świąteczny stół. Włoszczyzna w paski ułatwi przygotowanie pysznej ryby po grecku, a Kapuśniak Hortex stanie się doskonałą bazą do farszu...

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. Pęczak znów bije rekordy popularności. W jaki sposób włączyć go do codziennej diety? Fot. 123RF/Picsel Pęczak, podobnie jak np. perłowa, powstaje z jęczmienia. Z tą różnicą, iż pęczak to całe ziarna, które jedynie pozbawiono łuski. Możemy również spotkać tzw. pęczak kujawski, który dodatkowo został wypolerowany. Warto jednak wiedzieć, iż proces ten w żaden...

  • Nie wiesz, czym poczęstować swojego przyjaciela, by odwiedzając Cię, poczuł się jak w domu? A może sam wciąż poszukujesz idealnej herbaty dla siebie? Zamiast chwytać bezwiednie ten sam kartonik, co zwykle, spójrz w gwiazdy! Fot. materiały prasowe Twoja przyszłość nie jest żadną tajemnicą dla adeptów astrologii, którzy wraz z ekspertami Ahmad Tea London przygotowali herbaciany horoskop. Dzięki niemu już nigdy nie utkniesz przy sklepowej półce z herbatą. Nie wierzysz? Sprawdź! BaranOsoby spod...

  • Konkurs Zawstydź obwarzanka i zagłosuj! wchodzi w drugą fazę – od 16 maja, internauci będą mogli wybrać wyjątkowy, najbardziej „krakowski”, przysmak kulinarny. Do wyboru będzie siedem nowych propozycji zgłoszonych przez internautów w pierwszym etapie konkursu oraz sześć przysmaków wybranych w zeszłorocznej edycji konkursu. Głosować będzie można na stronie www.krakow.pl do 1 czerwca (niedziela). Zwycięzców poznamy 4 czerwca (środa).W pierwszym etapie konkursu internauci przysyłali swoje...