• Informacje na temat:

    prosty sposob na pierogi

Przepisy na temat: prosty sposob na pierogi
  • Tego nie wiesz o jagodach!

    Te słodkie i soczyste owoce kojarzą się z wypadami do lasu i wakacyjną kuchnią. Nie sposób wyobrazić sobie bez nich letnich ciast, pierogów i drożdżowych bułek.

  • Wykwintne i szybkie danie na kazda okazje.Wspaniale sie komponuje z lampka bialego,wytrawnego wina.

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami...

  • pyszne, pikantne, inne ;) w skladnikach podalam na 2 rozne farsze, jeden ziemniaczany-warzywny a drogi miesny....ja wole warzywny

  • Zasady mrożenia żywności, które musisz znać

    ...z woreczka, ponieważ niska temperatura w zamrażalniku może powodować wysuszanie pokarmów. Dobrym sposobem na szybkie odszukanie mrożonek jest podpisywanie opakowań. 

  • Banalnie prosty, a taki pyszny :D

  • Słodko-kwaśne pychotki

    Składniki na 4 porcje: Ciasto: 30 dag mąki pszennej, np. specjalnej na pierogi + kilka łyżek do podsypywania 1 jajko 125 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju słonecznikowego szczypta cukru pudru sól Nadzienie: 50 dag białego tłustego twarogu 3/4 szkl. obranych czerwonych porzeczek + kilka gałązek do dekoracji 1 jajko 5-6 łyżek płynnego miodu 1/2 łyżeczki...

  • Świąteczne pogotowie ratunkowe – sposoby, jak zaoszczędzić czas

    ...piekarnika na ok. 1,5 godziny, a następnie podpieczemy przez 15 minut przed planowanym obiadem. Do gotowej szynki możemy przyrządzić kilka prostych sosów i serwować w towarzystwie ziemniaków i surówek(...) pomysłu, jak uratować obrus? W tym wypadku musimy sięgnąć po domowe sposoby naszych babć. Najpopularniejszą metodą radzenia sobie z kłopotliwymi plamami jest zasypanie ich obficie solą, wcierać, aż się...

  • Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

Artykuły na temat: prosty sposob na pierogi
  • Jak dobrać sztućce do potrawy

    Mnogość sztućców ułożonych przy talerzach może wprowadzić w zakłopotanie, zwłaszcza w eleganckiej restauracji albo na przyjęciu. Jednak ich układ jest prosty i łatwy do zapamiętania. Sprawdź, jakie sztućce do czego służą, by nie popełnić gafy.

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

    ...się w niewielkich ilościach. To sprawia, że liczne tradycyjne potrawy wigilijne są z natury wegańskie, a inne można w prosty sposób przystosować do wegańskich standardów. Wegańskie  przepisy na Boże(...) pierogi (i uszka z grzybami do barszczu) bazuje na trzech składnikach: potrzeba do niego mąki, ciepłej wody i odrobiny soli. Żadnych jajek - nie musisz więc w żaden sposób zmieniać podstawowego przepisu...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Mapa smaków mojego życia

    ...na inne sfery życia. Nie mam żadnych wątpliwości, że po przygotowanej potrawie, po sposobie komponowania, łączenia smaków, można powiedzieć wiele o osobowości kucharza. W każdym razie ja tak robię(...) się uśmiech. Moja mama natomiast robiła pierogi ruskie. Pamiętam, że w ich farszu było dużo, bardzo dużo duszonej cebuli. Rozpływały się w ustach. Podobnie jak pasztet, który zawsze przyrządzaliśmy...

  • Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy też Australijczycy zachwycają się ich smakiem. Tylko jak je przygotować, aby były nie tylko smaczne, ale również bardzo ładne? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy twierdzą, że w przypadku pierogów liczy się przede wszystkim wnętrze. Pomysłów na różnego rodzaju farsze - zarówno te słodkie, jak i wytrawne - znajdziecie co nie miara. Jednak naszym zdaniem, równie istotnym...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    .... Niemniej pewne potrawy pamiętam doskonale: barszcz biały, pierogi, gołąbki z ziemniakami. Mięso pojawiało się bardzo rzadko. Ja też pochodzę z Podkarpacia, jako dziecko uwielbiałem pieczone przez babcię(...) też pieczone proste drożdżowe ciasta zawijane z marmoladą lub z jabłkami. No i oczywiście z makiem - dawniej można było siać go bez pozwoleń, był więc dość popularny. Podkarpacie to także pierogi...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Polski świąteczny stół! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    ...pierogi z kapustą i grzybami. Aż 79% mieszkańców Polski wskazało właśnie na to danie jako obowiązkowy element bożonarodzeniowego jadłospisu*. Na naszym świątecznym stole musi pojawić się także tradycyjny, aromatyczny barszcz czerwony (75%). Wśród ryb, które podajemy bliskim podczas Bożego Narodzenie dominują natomiast śledzie (70%). Te typowo wigilijne ryby podajemy na wiele różnych sposobów: śledzie...

  • Mrożenie pierogów, sprawa niby banalna a wątek ten na forum smakera wywołał lawinę dyskusji, stając się przez kilka miesięcy najpopularniejszym i ciągle dyskutowanym. No bo jak mrozić by były smaczne, nie sklejały się czy nie daj Boże pękały podczas gotowania? Okazuję się, że to nic prostego! Fot. 123RF/Picsel Pierogi są potrawą, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je z różnego rodzaju farszem. W zależności od pory roku i tego co miała w danym momencie pod ręką. W...

Wideo na temat: prosty sposob na pierogi