• Informacje na temat:

    prosty śledź z orzechami

Przepisy na temat: prosty śledź z orzechami
  • Łatwy w przygotowaniu, tani i pyszny.

  • Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami :) Na pewno zastanawiacie się co by tu przyrządzić ze śledzia. Dziś podpowiem Wam prosty przepis mojej mamy.

  • Jedno z lepszych ciast piernikowych, jakie dotychczas piekłam. Niesamowicie delikatne i puszyste. Sposób wykonania nie jest trudny, wszystkie składniki można wymieszać łyżką. Polecam :-)

  • W ciagu 30 minut mozna wyczarowac z niewielu skladników smaczny i oryginalny posilek. W tym wypadku to pieczony filet z lososia pod chrupiaca pierzynka koprowo-orzechowa.

  • Przepis odgrzebany ze starych zapisków...smak powala na kolana. Śledź w tym wydaniu jest boski. Pozostaliśmy przy "zeszytowej" nazwie, choć pewnie błąd się wkradł...ale jak zwał, tak zwał. Ważne, że smakuje.

  • Prosta, szybka sałatka śledziowa. Takie śledzie podaje się na Szabat, a więc jest to przepis z kuchni żydowskiej.

  • O :) Jak to mówi koleżanka z pracy :Ona ryb nie luby ,tylko śledzie :)... Ja przepadam za śledziami. Na stole z zakąskami obowiązkowo musi być choć jeden rodzaj śledzi. Te czerwone nie tylko pięknie prezentują się ,ale też świetnie smakują. Polecam tą tradycyjną rosyjską zakąskę.

  • Prosty i smaczny

  • Prosty domowy chleb,bez specjalnego kłopotu:)

Artykuły na temat: prosty śledź z orzechami
  • Pomarańczowe śledzie

    ...półksiężyce  orzechy siekamy drobno, podobnie z cebulą        2 . Sos miodowy Bardzo prosty, wszystki składniki łączymy z sobą i gotowe !      3. Śmietana na ostro(...) i skrapiamy następnie sosem miodowym. Układamy na to paski pomarańczy i posiekane orzechy. Następnie powtarzamy warstwy z pominięciem śmietany czyli: śledź, cebula, sos miodowy, pomarańcza...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Śledzia z rzędem temu, kto znajdzie osobę nieznająca tej świątecznej tradycji! Fot. 123RF/Picsel Od dawien dawna nurtowało mnie jedno pytanie - jak to jest, że w Wigilię mięsa jeść nie wolno, ale wolno, a wręcz trzeba jeść ryby? W końcu ryba to również...

  • Kolagenowe dopalacze. Trzy sposoby na zwiększenie produkcji kolagenu i młodszy wygląd

    ...zwiotczałe ramiona, a także wiele innych efektów niepożądanych, to tylko niektóre ze skutków jego braku. Jagody, śledź i kotlet... sojowy Paląc papierosy codziennie zatrudniasz płatnego zabójcę(...) prosty. Owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, ryby i rośliny strączkowe to "must have" kolagenowej bojowniczki. Witaminę C znajdziesz m.in. w papryce, cytrusach, ale także jagodach i porzeczkach oraz...

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...inne: są pierogi z suszoną śliwką i migdałem, z kapustą i grzybami, z serem na słodko i ruskie, które wkładam do zamrażarki. Musi być też śledź - w tym roku będzie ze śliwką z octu. Koniecznie musi być(...), które potem trzeba pięknie ozdobić lukrem, prażonymi orzechami, pestkami dyni. Im dłużej leżą, tym są lepsze i bardziej miękkie. Wkładam je do słoików, w których są już jabłka, skórka pomarańczy, żeby...

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...

  • Jak wybierać zdrowe jedzenie

    ...węglowodanów prostych. Polecałabym raczej płatki owsiane. Najtańsze, byle z pełnego ziarna (nie błyskawiczne). Można je mieszać z suszonymi owcami i orzechami, czyli robić domowe muesli. Takie płatki(...). Indyka nie da się sztucznie utuczyć w kilka tygodni. Tani, supermarketowy kurczak żyje w strasznych warunkach, ściśnięty jak śledź w puszce. Gdy zachoruje jeden – chorują wszystkie. Dlatego do jedzenia...

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...