• Informacje na temat:

    prosty przepis na rybe po grecku

Przepisy na temat: prosty przepis na rybe po grecku
  • Dorsz  po grecku

    Prosty przepis na rybę z warzywami.

  • Ryba po grecku

  • Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego . Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stąd, że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Podawane są na zimno jako przystawki. Kolor i wygląd podobny, ale smak całkowicie inny. Moja ryba po grecku to tradycyjny, rodzinny przepis. Ryba jest delikatnie oprószona...

  • Przepis dostałam od mamy.

  • Klasyka na polskiego stołu, czyli ryba po grecku. Podawana zawsze w Wigilie i bardzo często przy różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych. Co z Grecją ma wspólnego tego nie wiedzą nawet najstarsi kucharze. Chyba nie ma to większego znaczenia, bo jest to pozycja obowiązkowa w wielu polskich domach. To ryba przełożona duszonymi warzywami, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno, a najlepsza następnego dnia. Z przepisem nie ma co kombinować..sprawdzony od pokoleń..w prostocie cały...

  • przepyszna ryba według przepisu mojej mamy

  • Są tysiące przepisów na rybę po grecku, ale ta po prostu... rozPŁYWA się w ustach. Mniam!

  • Jest wiele przepisów na rybę po grecku, ale ten towarzyszy mojej rodzinie od kilkudziesięciu lat. Polecam do wypróbowania.

  • Wypróbowany przepis na "Ryba po grecku"

  • Przepis wart wypróbowania: "Ryba po grecku"

Artykuły na temat: prosty przepis na rybe po grecku
  • Chiny to kraj smakoszy

    ..., prostymi metodami, co dobitnie dowodzi niezwykłego zmysłu praktycznego chińskiej nacji. Za to potrawy wykwintne wymagają już nie tylko umiejętności, ale i bardzo czasochłonnych zabiegów, stopniem skomplikowania przewyższających większość europejskich przepisów. Chińczycy z reguły jedzą sporo wieprzowiny i kurczaków, lubią wątróbki, żołądki, płucka i inne rarytasy, które w Polsce znajdziemy przede...

  • Festiwal jest coroczną imprezą która ma na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów tak wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy jak i wśród konsumentów. Uroczystego otwarcia IV Festiwalu Kuchni Greckiej dokona Ambasador Grecji w Polsce Pan Gabriel Coptsidis wraz z Panią Ambasador Cypru - Kalliopi Avraam. Podczas konkursu kulinarnego odbędzie się pokaz sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi...

  • Spróbuj, jak smakuje arbuz z ouzo, jogurt cynamonowy, przypalona dynia z twarogiem z koziego sera. Pokochaj grecki bałagan w słodkiej odsłonie z nową książką George’a Calombarisa „Kuchnia Grecka” George Colombaris to jeden z najbardziej znanych greckich szefów kuchni, gwiazda australijskiej edycji MasterChefa. Kochany za humor i eksperymenty kulinarne. Chętnie sięga do swoich korzeni, dzieląc się rodzimymi smakami w autorskich restauracjach, m.in. na wyspie Mykonos. Proste domowe greckie...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Kuchnia afrykańska to prawdziwy tygiel smaków i zwyczajów kulinarnych. Na przestrzeni wieków kolejni przybysze osiedlający się na Czarnym Lądzie przywozili ze sobą własne tradycje i produkty spożywcze, które przyrządzane w warunkach lokalnych dały efekt w postaci różnorodnych i egzotycznych potraw. Dziś kuchnie marokańska, tunezyjska czy kenijska cieszą podniebienia podróżników i inspirują kucharzy z całego świata. Fot. 123RF/Picsel Chcąc poznać tajniki kuchni afrykańskiej należy pamiętać, że...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Nie od dziś wiadomo, że picie alkoholu idzie w parze z jedzeniem. Zwykle przekąski te nie należą do zdrowych, ale za to pozwalają nieco złagodzić, nieuchronnie zbliżający się, "syndrom dnia wczorajszego". Jak wyglądają w różnych zakątkach świata? Fot. 123RF/Picsel Statystyki wskazują, że po zakrapianym alkoholem wieczorze, Polacy najczęściej sięgają po kebaby. Prosta, szybka i niedroga przekąska z powodzeniem tłumi głód, a za sprawą zawartego w niej tłuszczu pozwala nieco złagodzić objawy...

  • Hiszpania to kraj flamenco, gazpacho i gorących plaż. To również największy na świecie producent oliwy z oliwek, bez której żaden miłośnik kuchni śródziemnomorskiej nie może się obejść. Fot. 123RF/Picsel Hiszpania stoi na czele producentów oliwy - ma aż 36% udziału w światowej produkcji oliwy. W samej prowincji Jaén w Andaluzji produkuje się tyle oliwy, co w całej Grecji! Oliwę produkuje się głównie w czterech regionach: Andaluzji, Kastylii-La Mancha, Estremadurze i w Katalonii. Uprawia się...

  • Znowu jakaś dieta? Nic podobnego. Kultura chińska proponuje nowe, skuteczne rozwiązania zdrowego odżywiania się, oparte na naturalnej energii produktów i ich leczniczych właściwościach. Fot. 123RF/Picsel Kiedy cywilizacja Zachodu dążyła do rozwoju gospodarczego i postępu technologicznego w Chinach rozpoczęły się badania nad profilaktyką chorób oraz sposobami zdrowego odżywiania. Chińczycy pragnęli stworzyć przepis na nieśmiertelność lub przynajmniej na długowieczność. Wymyślili różne metody...