• Informacje na temat:

    prosty przepis na gruszki w syropie

Przepisy na temat: prosty przepis na gruszki w syropie
Artykuły na temat: prosty przepis na gruszki w syropie
  • Gruszkowo-czekoladowa tarta

    Kolejna czekoladowa propozycja autorstwa Patrici Lousada. Wysmienita w smaku! Z przepisu zapowiadala sie dosc prosto, ale w wykonaniu pojawily sie pewne...

  • Wspominał o niej Homer w „Odysei”, zaś sam Juliusz Cezar zajmował się jej uprawą w swoich ogrodach. Mowa oczywiście o gruszce. Kochamy ją za jej piękny, kuszący kształt oraz delikatny słodki smak. Jakie ma właściwości i w jaki sposób możemy wprowadzić ją do naszej diety? Fot. 123RF/Picsel Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce i kaszlu. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do...

  • W obronie słodyczy

    .... Mieszamy, aż osiągnie pożądaną konsystencję. 7. Obraną gruszkę gotujemy do miękkości w syropie prostym. 8. Lody za pomocą łyżki formujemy w gałki. 9. Deser dekorujemy, posypując go cukrem pudrem i kakao(...), przygotowałem dla Państwa trzy przepisy na kolację, raczej wstrzemięźliwe, zaś Robert Skubisz zaproponował trzy zdecydowanie ekstrawaganckie. Od trzech lat jest on szefem kuchni w warszawskiej restauracji Amber...

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym...

  • Późnym latem i wczesną jesienią w sklepach pojawiają się najsmaczniejsze gruszki – te najsłodsze i najbardziej aromatyczne. Nie zmarnuj sezonu! Nasi użytkownicy podpowiedzą ci, co smacznego możesz z nich przygotować. Fot. 123RF Kierowanie się sezonowością jest w kuchni najważniejsze. Tylko wówczas możemy być pewni, że dania przez nas przygotowywane będą tak smaczne, jak to tylko możliwe. Każdy wie, że najlepsze pomidory zjemy latem, za to brukselka najlepsza będzie dopiero po pierwszych...

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentowała jurorom przepis na tort. Biszkopt200 g orzechów włoskich200 g orzechów makadamia 4 jaja (rozmiar L)154 g cukru7/10 łyżeczki proszku do pieczenia1½ łyżki oleju4-5 czubatych łyżek mąki pszennej Poncz150 ml naturalnego soku gruszkowego Konfitura z gruszek2 kg gruszek (odmiana limonera)100 g brązowego cukru1 łyżeczka tartego cynamonu½ łyżeczki tartego kardamonu Krem do obłożenia200 g śmietany 36%200 g serka mascarpone2 łyżki...

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do leczenia przeziębień. Do tej pory odkrywamy jej zdrowotne właściwości. Czym może zaskoczyć nas zwykła gruszka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Naprawdę odchudza Jedna gruszka to około 60 kcal - w porównaniu z batonikiem light, który może mieć nawet ponad 200 kcal, jest dietetyczną przekąską. Jej niska...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Joanna. Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej (typ 500) 150-200 ml wody 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek Farsz 200 g sera feta 200 g mozzarelli 1 łyżka mąki pszennej 50 ml mleka 1 garść świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku Złożenie 5 jajek 40 g masła Ciasto drożdżowe Do miski wsypać mąkę. Wodę podgrzać do temperatury około 40°C...