• Informacje na temat:

    prosty makowiec

Przepisy na temat: prosty makowiec
  • Smaczny pomysł na "Prosty przepis na makowiec"

  • Bardzo smaczny drożdżowy makowiec z płatkami migdałowymi. Pieczony bez jajek i prosty do wykonania.

  • Jest bardzo smaczny i prosty do zrobienia polecam...

  • MAKOWIEC - 2 STRUCLE

  • Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam.

  • Domowy makowiec długo utrzymuje świeżość przechowowany w folii w lodówce.

  • Makowiec na spodzie z mąką krupczatką - pełen maku, pełen smaku:)

  • Najprostszy i najsmaczniejszy makowiec, jaki jadłam. Przepis na to ciasto polecam szczególnie osobom, które nie mają cierpliwości do pękających rolad makowych.

  • Pyszne ciasto z wieloma pysznymi warstwami. Tu wykorzystałam gotową masę makową przez co skraca się czas robienia tego ciasta, masę na sernik mieszamy za pomocą rózgi. Prosty, łatwy i pyszny. Idealny na wszelkie imprezy lub święta :)

  • pracochłonne ciasto ale nie ma bez niego świąt

Artykuły na temat: prosty makowiec
  • Strucla makowa czyli MAKOWIEC

    .... Oczywisce sa lepsze przepisy na makowiec, wiecej jajek w niektorych wiecej skorki pomaranczowej w innych ale ten jest moj , daze go wielkim sentymentem. We Francji maku prawie wcale nie ma. Francuzi(...) prosto... podzielic ciasto na pol, rozwlakowac na placek wielkosci formy, rozsmarowac mase makowa, zwinac w rulon, posmarowac zoltkiem i do pieca... nagrzanego do 180°C na okolo 40 minut... makowiec to...

  • Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Makowiec na INTERIA.TV. 2 szklanki maku szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli zapachu migdałowego 3 łyżki miodu szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów) kostka masła 6 jajek szklanka cukru do dekoracji szklanka łuskanych orzechów włoskich szklanka cukru   Przygotowanie: Mak sparzyć, zostawić na noc....

  • Rewolucja od święta

    ...nosić. Mama pogodziła się, że wychodzę. Pakując domowy makowiec i pyszną kapustę ze śliwkami, żartuje "Biegnij już do tej swojej rodziny zastępczej". To hasło wymyśliła Agnieszka, zapracowana...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Całe święta bez... kłopotów z trawieniem

    ...aktywności błyskawicznie ukoi obciążony układ pokarmowy. Aktywność fizyczna usprawnia perystaltykę - gdy się ruszasz, jelita zaczynają pracować. Stosując ten prosty sposób, unikniesz zaparć. Dodatkowo podczas...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Gdzie jest świąteczny przepis?

    Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy Polacy nie tylko rozglądają się po sklepowych półkach w poszukiwaniu prezentów. To również moment, gdy intensywniej myślimy o gotowaniu i poszukujemy przepisów na świąteczne dania. Niestety, jak wynika z badania „Fooder – Polacy, przepisy i internet”, aż 42% z nas nie pamięta, skąd wzięło przepisy świąteczne w poprzednich latach i ponownie musi poświęcać czas na odnalezienie wigilijnego przepisu. Z odsieczą wszystkim przychodzi Fooder – internetowe...

  • Wiodący producent słonych przekąsek Lay's przedstawia nową linię najwyższej jakości chipsów ziemniaczanych. Lay's Prosto z Pieca w dwóch wariantach smakowych - Naturalne Solone i Grillowana Papryka to pierwsze na polskim rynku pieczone chipsy ziemniaczane. Dzięki unikalnemu procesowi powolnego pieczenia, Lay's Prosto z Pieca zawierają 70% mniej tłuszczu niż standardowe, smażone chipsy, przy jednoczesnym zachowaniu wyjątkowej chrupkości i niepowtarzalnego smaku. Wiele konsumentek, które cenią...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    .... Gwiazdą wieczoru jest makowiec z dużą ilością bakalii, z różą, najlepszym makiem, robiony według przepisu mamy. Każdego roku zjeżdżamy się całą rodziną do mojego rodzinnego domu w Krakowie, by się spotkać(...) nie wyobrażam sobie, że święta spędzam daleko od rodzinnego domu. I nieważne, ile jest potraw na stole, czy karp się przypalił, a sernik opadł, makowiec się zbytnio przyrumienił. Nie to jest...

  • Hiszpania to kraj flamenco, gazpacho i gorących plaż. To również największy na świecie producent oliwy z oliwek, bez której żaden miłośnik kuchni śródziemnomorskiej nie może się obejść. Fot. 123RF/Picsel Hiszpania stoi na czele producentów oliwy - ma aż 36% udziału w światowej produkcji oliwy. W samej prowincji Jaén w Andaluzji produkuje się tyle oliwy, co w całej Grecji! Oliwę produkuje się głównie w czterech regionach: Andaluzji, Kastylii-La Mancha, Estremadurze i w Katalonii. Uprawia się...