• Informacje na temat:

    prosty bigos

Przepisy na temat: prosty bigos
  • Za dużo jedzenia na święta? Poznaj sposoby, by nic się nie zmarnowało

    ...świątecznych rarytasów, którym mrożenie wręcz służy, jest bigos. Odmrażany i wielokrotnie podgrzewany nic nie traci ze swojego aromatu, zyskuje za to dodatkowe walory smakowe. Mrozić możemy także świąteczny...

  • PROSTY BIGOS

  • Zasady mrożenia żywności, które musisz znać

    .... W zamrażarce możesz też śmiało trzymać gotowe ciasto np. na pizzę czy szarlotkę.  Mrożenie owoców i warzyw Zdarza się, że bigos czy gulasz po rozmrożeniu jest jeszcze smaczniejszy. W przypadku...

  • Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach.

  • Kuchnia wege dodaje mi skrzydeł!

    ...ma takiej potrzeby. Dajmy sobie czas, wrzućmy na luz i powoli delektujmy się prostymi przepisami. Można je znaleźć między innymi w mojej ostatniej książce "Warzywa górą! Od korzeni po liście". To aż 127 przepisów kuchni roślinnej prostych do przygotowania. Jakie wątpliwości najczęściej pojawiają się u osób, myślących o przejściu na dietę wegańską? -  W naszej świadomości pokutuje...

  • pyszny kwaśny domowy bigos

  • Pomysłów na bigos jest wiele. Właściwie każdy przygotowuje go inaczej. Ja proponuję mój własny, sprawdzony przepis, na to typowo polskie danie.

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Mój przepis na bigos:)

  • Przepisów na bigos jest tyle, ilu kucharzy. W tym przepisie postawiłem na prostotę, szybkość i jest to prawie dietetyczny bigos :-)

Artykuły na temat: prosty bigos
  • mama jest nadal w szpitalu. bywam u niej prawie codziennie. ustrojstwo ze srub  ktore jest przyczepione do jej kolana pozostanie tak przez kolejne 4 tygdnie...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: kapusta Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie...

  • Rewolucja od święta

    W wigilijne wieczory Małgosia z mężem zapraszają znajomych na "after party". Dla Katarzyny i jej przyjaciółek tradycją stały się "zjazdy bożonarodzeniowe". Oprócz kolęd lecą stare przeboje, bigos je się prosto z garnka, no i można ubrać się swobodniej. Dla wielu z nas Boże Narodzenie wśród znajomych stało się równie ważne jak to tradycyjne, celebrowane z rodziną. Bo skoro przyjaciele są dla nas...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

    ...się w niewielkich ilościach. To sprawia, że liczne tradycyjne potrawy wigilijne są z natury wegańskie, a inne można w prosty sposób przystosować do wegańskich standardów. Wegańskie  przepisy na Boże(...) ciecierzycą, bigos z boczniakiem czy pyszne zapiekanki ryżowe z warzywami. Wegańskie wypieki świąteczne Stosunkowo największy problem mogą stanowić tradycyjne wypieki świąteczne w wersji wegańskiej, bo...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy, na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas...

  • Katarzyna Bosacka: Żadna ze mnie dama

    ..., bo kuchnia jest ważnym elementem kultury. U nas są śledzie, pierogi, bigos. Podczas uroczystych kolacji serwujemy cztery dania. Na przystawkę często podajemy łódki z wydrążonej cytryny, które(...) pomarańczowym i odrobiną porto. Potem na stół wjeżdża gęś w sosie z miodu pitnego na plackach z kaszy. Przepis dopracowałyśmy z panią Grażyną Łebkowską, naszą szefową kuchni. Jest bardzo prosty: gotuje się...

  • Wiodący producent słonych przekąsek Lay's przedstawia nową linię najwyższej jakości chipsów ziemniaczanych. Lay's Prosto z Pieca w dwóch wariantach smakowych - Naturalne Solone i Grillowana Papryka to pierwsze na polskim rynku pieczone chipsy ziemniaczane. Dzięki unikalnemu procesowi powolnego pieczenia, Lay's Prosto z Pieca zawierają 70% mniej tłuszczu niż standardowe, smażone chipsy, przy jednoczesnym zachowaniu wyjątkowej chrupkości i niepowtarzalnego smaku. Wiele konsumentek, które cenią...

  • Fotografia kulinarna, czyli jak robić zdjęcia, by były apetyczne

    ...wypadku możemy skorzystać ze sztucznych źródeł światła. Mało kto jednak ma w domu zestaw profesjonalnych reflektorów, blend i modyfikatorów. Możemy za to w prosty sposób poeksperymentować z tym, co(...). Kompozycja Nie bez znaczenia jest również samo ułożenie elementów. Talerz z bigosem na którym wszystkie składniki mieszają się ze sobą nie wygląda zbyt estetycznie i nie wyjdzie dobrze na zdjęciu. Zanim...

  • Hiszpania to kraj flamenco, gazpacho i gorących plaż. To również największy na świecie producent oliwy z oliwek, bez której żaden miłośnik kuchni śródziemnomorskiej nie może się obejść. Fot. 123RF/Picsel Hiszpania stoi na czele producentów oliwy - ma aż 36% udziału w światowej produkcji oliwy. W samej prowincji Jaén w Andaluzji produkuje się tyle oliwy, co w całej Grecji! Oliwę produkuje się głównie w czterech regionach: Andaluzji, Kastylii-La Mancha, Estremadurze i w Katalonii. Uprawia się...