• Informacje na temat:

    proste leczo z cukinią

Przepisy na temat: proste leczo z cukinią
  • Dynia, melon, kabaczek - niedocenione trio

    ...że przyrządzanie z nich potraw jest stosunkowo szybkie i proste - są mało popularne. "Z dyni najczęściej robimy dżemy, ale bardzo smaczny jest również kruchy placek przypominający szarlotkę. Doskonałe...

  • Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na pyszne leczo z cukinią i kiełbasą.

  • Wyjściowy obiad: do pracy i na wycieczkę

    ...sera, ryż lub makaron. Wszystko dopraw ulubionymi przyprawami i sosami - my polecamy ketchup. To takie proste! Obiad z makaronem Skoro wspomnieliśmy już o makaronie - to on nigdy Cię nie...

  • Wypróbowany przepis na "Proste leczo z papryki i cukinii"

  • Czas na leczo! Choć potrawa ta ma węgierski rodowód to śmiało można powiedzieć, że należy również do polskiej klasyki. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Oryginalne leczo węgierskie to cudownie wyważona kompozycja węgierskiej papryki, pomidorów i cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Ja do tej klasyki dodałam cukinię, do której mam słabość i ta wersja odpowiada mi najbardziej. To jedno z moich ulubionych, jednogarnkowych dań. To na prawdę niezwykłe, że z tak...

  • Niezwykle proste ale sycące danie idealne na jesienne słotne dni. Wersja tu obecna została przygotowana przez teścia w ramach rodzinnej wersji "hot-garnek-czelenendż". Napatrzył sie chłopina wczoraj jak teściowa trzaska oponki iniewiele myśląc postanowił podjąć rzuconą mu rękawicę. Pomyślał... nie dospał.. i w niedzielny poranek wjechał ze smakowitym leczo...Ot taki rodzinny "majsterszef" nam wyszedł...numeru do teścia nie podam ale przepis i owszem..poniżej znajdziecie..

  • Klasyczny przepis na węgierskie leczo - jest wyśmienite! To kolorowe, sycące i przede wszystkich banalnie proste danie. Na Węgrzech leczo jest tym, czym w Polsce bigos.

  • Leczo bardzo znana, szybka potrawa na obiad albo jako przekąska dla łakomczuchów. Ile kucharzy tyle różnych wersji lecza a każde ma w sobie to coś. W przepisie który ja podaje są moje ulubione składniki, każdemu jednak polecam dodawać to co samemu lubi najbardziej :) Druga wersja którą też robię to zamiast dodania cukinii dodaje pieczarki !

  • Pysznie warzywnie , czyli jesień w garnku :)

  • Polecam przepis na przepyszne leczo z takiej typowej, działkowej, przerośniętej, wielkiej cukinii. Jeżeli macie taką i nie wiecie co z nią zrobić - to mój przepis wychodzi Wam na przeciw - a danie jest tak pyszne, że potem trzeba ze świecą szukać takiej cukinii, albo sobie obiecać, że w przyszłym roku obsadzimy ogródek taką cukinią, by móc rozkoszować się tym smakiem :-)

Artykuły na temat: proste leczo z cukinią
  • Bałkańskie leczo

    Prosta i pyszna .

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Dieta dobrana do twojego wieku

    Piękna figura jest możliwa bez względu na to, ile mamy lat! Można uniknąć kłopotów z wagą i wzmocnić zdrowie, stosując proste rady.

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...

  • Między morzami

    ..., w miasteczku Uggiano la Chiesa niedaleko Lecce. Z kawałeczkami pomidora, małymi filecikami sardeli w occie, oprószone posiekanym dzikim koprem. Proste i doskonałe! W tej samej restauracji...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • Zdążysz schudnąć do sylwestra: 7 tygodniowych diet

    ŚNIADANIE: Twarożek wiejski (200 g), 2 łodygi selera naciowego, pęczek rzodkiewek (do maczania w twarożku). ● OBIAD: Pieczony w folii filet z piersi kurczaka, leczo z cukinii, papryki i cebuli w sosie(...) z cukinią pokrojoną w cieniutkie paski. WSPOMAGANIE HERBATKAMI Program minimum: ziołowe napary poprawią przemianę materii. Jedz jak zawsze, tylko unikaj ciężkostrawnych potraw. Wypijaj 3-4 szklanki...

  • Narodowa potrawa Węgrów, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Już lata temu podbiła podniebienia Polaków i po dziś dzień cieszy się niesłabnącą popularnością. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Fot. 123RF/Picsel Dlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania...

  • Nowy rozmiar, nowe życie

    ...się pomidorami, kukurydzą, cukinią. Odkryłam kaszę jaglaną, kuskus, bulgur, smakuję komosę ryżową i cieciorkę. I jest tego sporo, jak to mówią: normalny człowiek tyle nie je. Jednak ja nie chcę(...), proste życie. To był mój Święty Graal. Zupełnie jakby pani wyruszała na misję. - Bo to jest misja, tak to czułam. Udawałam się w zupełnie nowe życie i nie zamierzałam nigdy wracać do starych...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...