• Informacje na temat:

    proste ciasto z lodowki

Przepisy na temat: proste ciasto z lodowki
  • Proste dania dla zabieganych

    ...1. Mąkę wymieszaj z przyprawami, dodaj jajka, wodę i mleko. Zmiksuj na gładkie ciasto.  2. Usmaż naleśniki. Nałóż plastry sera, podsmaż. Podawaj z żurawiną, serem i kukurydzą.   Quiche...

  • Ciasto jest banalnie proste, łączymy wszystkie składniki i pieczemy.

  • Proste tartaletki z jakiem i mozzarellą

    Sposób przygotowania Wymieszaj mąkę, szczyptę soli oraz pokrojone masło. Osobno roztrzep żółtko ze śmietaną i dodaj je do suchych składników. Wyrób ciasto, dolewając 1 łyżkę wody. Zagnieć w kulkę(...) ciasto nie wyrosło podczas pieczenia. Piecz je 15 minut w temp. 190 stopni C i kolejne 10 po zdjęciu papieru. Do każdej tartaletki włóż po plasterku mozarelli i wbij po jednym jajku. Dopraw solą i pieprzem...

  • Inspiracją do tego ciasta była słynna piekarnia Bourke Street Bakery - ilovebake.pl

  • Ciasto bez pieczenia

    Gdy nie dysponujemy czasem albo wielkim talentem kulinarnym idealnym rozwiązaniem jest ciasto bez pieczenia, jak tort sublokatorski na bazie masy czekoladowej i migdałowej. Można go podawać z różnorodnymi dodatkami.

  • Ciasto, przy którym nie trzeba się zbytnio naprawcować, jedyne czego potrzebuje to trochę czasu i spokoju, żeby wyrosnąć, a w zamian mamy niezły kawał pysznej, puszystej, słodkiej drożdżówy z soczystym, lekko kwaskowym rabarbarem i chrupiacą kruszonką.

  • Ciasto z kurczakiem

    Proste i efektowne danie.

  • Wyjątkowo proste :)

  • Tarta ze szparagami

    Proste i smakowite danie!

Artykuły na temat: proste ciasto z lodowki
  • Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

    ..., znaczy, że są dobre. Jeśli utoną – lepiej ich nie używaj, bo ciasto nie wyrośnie. Ważne jest długie wyrabianie Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu ani mechanicznego wyrabiania, bo wtedy łatwo je przegrzać, a to szkodzi drożdżom. Składniki ciasta (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową) starannie wyrabiaj rękoma, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Gdy po naciśnięciu palcem ciasto...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Diabelskie ciasto (Devil's Food Cake)

    Kolejny amerykański klasyk. To ciasto to prawdziwie szatański smakołyk. Wodzi na pokuszenie ze stuprocentową skutecznością, jest piekielnie smaczne i nie da się zjeść tylko jednego kawałka. Wyrafinowane, mocno czekoladowe i delikatne zarazem. Bardzo proste w wykonaniu, więc przy jego pomocy nawet mało doświadczona gospodyni (lub gospodarz) może namówić gości do grzechu. Przepis od Anny Olson...

  • 11 października ukaże się książka WEGANONA, czyli Pawła Ochmana Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału. Tylko w tej książce znajdziecie to, czego nie ma w innych książkach wegańskich – przepisy na zdrowe smakołyki. Od samego patrzenia na przepisy ślinka cieknie! Słodycze kochamy wszyscy, zwłaszcza Paweł Ochman - weganin od 26 lat, autor popularnego bloga Weganon.pl. Jego kulinarna przygoda i miłość do cukiernictwa zaczęły się od zeszytu z przepisami mamy....

  • Ciasto na oliwie z cukinią i bryndzą

    Oba te przysmaki są ujmująco proste i właśnie w prostocie tkwi ich siła. Wymieszane razem tworzą sałatkę, która stanowi kwintesencję lata. W zasadzie możesz jeść je samodzielnie, ale kiedy(...) i pożywne. Rozgrzej piekarnik do 175°C (155°C termoobieg). Najpierw zagnieć ciasto. Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj oliwę, wino i wodę i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń je w folię i odstaw...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Niezawodne ciasta

    Bardzo smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu. Te ciasta zawsze się udają.

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • ...  Jak zrobić tartę?     Najpierw musimy przygotować ciasto kruche. Przesiewamy mąkę, cukier na stolnicę i wbijamy w środek jajko. Lekko zagniatamy, a następnie dodaję posiekane masło i szybko zagniatam gładkie ciasto, które chowam do lodówki na pół godziny. W tym czasie robię budyń waniliowy bez cukru wg przepisu na opakowaniu, ale zmniejszam ilość mleka z 500ml na 400ml. Odstawiam budyń do...

  • Aby gotować smacznie i z pasją wcale nie trzeba spędzać całych dni w kuchni. Wystarczy zainspirować się pomysłami najwybitniejszych szefów kuchni i skorzystać z ich instrukcji, by w rozsądnym czasie i proporcjach przygotować smaczne dania, którymi zachwycą się zaproszeni goście. Oto garść kulinarnych pomysłów Marco Ghia - szefa kulinarnych warsztatów i mentora na kursach gotowania Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie. Na przystawkę: Agnolotti z nadzieniem z wołowiny Poziom trudności:...