• Informacje na temat:

    prosta zapiekanka z kalafiora

Przepisy na temat: prosta zapiekanka z kalafiora
Artykuły na temat: prosta zapiekanka z kalafiora
  • Królewski kalafior

    Pamiętam radość z pierwszego kęsa kalafiora smażonego we fryturze: delikatna różyczka, leciutko obgotowana w wodzie, na moment zanurzona w płynnym cieście, a potem wykąpana we wrzącym oleju. Albo(...) z kalafiora, rzymskiego brokułu, plastry pomarańczy i cytryn.  Kuchnia ludowa usunęła z przepisu chleb, dając kalafiorowi wiodącą rolę. Dzisiaj najczęściej podaje się gotowany kalafior z zielonymi i czarnymi...

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Pyszne dania wielkopostne

    .... 3. Kalafiora dokładnie umyj i podziel na małe różyczki. Ugotuj w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, umyj, osusz i pokrój w paseczki. 4. Pulpety osącz(...). Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut Porcja: 270 kalorii Makaronowa zapiekanka Składniki na 4 porcje: 50 dag makaronu (np. świderki), ale mogą też być rurki lub muszelki, 1 kg kiszonej kapusty...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Jak polubić zdrowe jedzenie?

    ...możesz urozmaicić brukselką czy brokułami.  Nie ufaj węchowi Często zdarza się tak, że to nie smak budzi niechęć do jedzenia, a jego zapach. Przykład?  Podczas gotowania kalafiora czy brokułów...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Biliony małych wojowników

    ...zdrowo, to sprawa jest prosta. Ale jeśli tak nie jest, to kiedy zapraszają mnie na obiad i tak staram się czymś poczęstować. Trochę naruszę moje zasady, ale nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia...

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

  • Zapraszamy na drugi odcinek kulinarnego serialu, tworzonego wspólnie z marką Ambition. Tym razem prezentujemy wam wyjątkowy przepis na zapiekankę gyros. Zapiekanka gyros na INTERIA.TV. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa gyros lub domowa mieszanka przypraw 200g makaronu 1-2 łyżki oliwy 1 czerwona papryka 3-4 ogórki konserwowe 250g żółtego sera Pasta pomidorowa majonez   Sposób przygotowania :Mięso z kurczaka kroimy w drobna kostkę. Przekładamy do miseczki i zasypujemy przyprawą...

  • Danie, które w zasadzie robi się samo. Jest smaczne, sycące, tanie i doskonałe zarówno na zimne, jak i ciepłe dni. Można je zrobić niemal ze wszystkiego, a za każdym razem mamy ochotę na dokładkę. Fot. 123RF/Picsel Zapiekanki dzielimy na dwie grupy - casserole i fritaty. Casserole bierze swą nazwę od naczynia żaroodpornego, które po francusku właśnie tak się nazywa. Charakteryzuje się tym, że w owym naczyniu zapiekamy co chcemy, łącząc kolejne warstwy żółtym serem. Fritaty z kolei powstają...