• Informacje na temat:

    prosta paella z owocami morza

Przepisy na temat: prosta paella z owocami morza
  • Kuchnia andaluzyjska

    ...o świeże migdały oraz doprawiona winogronami. Owoce morza figurują jako składniki wielu zup i potrawek, takich jak "zarzuela de mariscos", ale zwykle są podawane z grilla lub "a la sal" -- pieczone w posypce z soli. Lokalną specjalnością jest smażona ryba lub owoce morza -- anchois, kałamarnica, wątłusz czy sola -- których smak zależy od świeżości połowu i jakości oleju. Najlepiej zamówić...

  • Sprawdzony przepis na "Hiszpańska paella z owocami morza"

  • Kuchnia fit w wersji orientalnej

    Świeże ryby, owoce morza oraz mnóstwo warzyw - to podstawowe składniki kuchni indonezyjskiej. Dzięki nim mieszkańcy regionu zachowują wspaniałe zdrowie i rzadko cierpią na nadwagę. Dlatego kuchnia Indonezji to świetna propozycja dla tych, którzy marzą o smukłej sylwetce, ale zarazem kochają intensywne, egzotyczne smaki.

  • Przepis wart wypróbowania: "Paella z owocami morza"

  • Na wakacjach skosztowaliśmy hiszpańską paellę, boski smak...więc zapragnęliśmy odtworzyć ją w domu.

  • Najbardziej znanym i tradycyjnym hiszpańskim daniem jest paella, co znaczy " patelnia ".

  • Proponuję specjalność kuchni hiszpańskiej.

  • Porcja zawiera 420 kcal

  • Danie, które przywołuje wspomnienia z pobytu w Hiszpanii

  • Fantastyczny obiad bezmięsny. Przygotowuję go na bazie owoców morza. Zdrowe i smaczne.

Artykuły na temat: prosta paella z owocami morza
  • Chipsy prosto z morza

    ...wodzie. Aby nie były gumowate, gotuj je bardzo krótko, albo dla odmiany długo i najlepiej w sosie. Prosta przekąska Krążki z kalmarów pojawiają się w paelli albo w zupach z owocami morza. Ale(...) do tej sałatki zrób z oliwy, chili, pieprzu, natki pietruszki, a całość posyp startą skórką z cytryny. Katarzyna Bosacka radzi, jak kupować owoce morza!

  • Uwielbiasz ryby, ale przeraża Cię ich patroszenie i filetowanie? Masz ochotę spróbować raków i krewetek, ale nie wiesz, jak się do nich zabrać? Przeczytaj! 60 potraw z 40 gatunków ryb i frutti di mare! Od prostego makaronu z łososiem po subtelne filety z tuńczyka z limonką! Pierwsza część książki zawiera wskazówki związane z zakupem, przechowywaniem, rozmrażaniem i sprawianiem ryb i owoców morza. Dowiesz się także, jak przyrządzać danie na parze, dusić, grillować i smażyć. Poznasz niezbędne...

  • Niektórzy twierdzą, że owoców morza lepiej unikać, gdyż ich spożywanie grozi zatruciem. Inni przekonują, że ze względu na obecność kwasów omega-3 i niską kaloryczność, powinny stanowić podstawę diety osób zmagających się z chorobami sercowo-naczyniowymi. Kto ma rację? Przedstawiamy wady i zalety spożywania owoców morza. Dieta śródziemnomorska wychwalana jest przez dietetyków za bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika oraz witamin i minerałów. Głównym źródłem białka u...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Według danych z 2018 r., konsumpcja ryb i owoców morza wynosi w Polsce ok. 12,5 kg na mieszkańca, co przekłada się na prawie ćwierć kilograma tygodniowo. To doprawdy niedużo. Dla przykładu: przeciętny Europejczyk spożywa ok. 23 kg ryb rocznie. Polacy są więc daleko w tyle za innymi mieszkańcami globu. A już z pewnością nie dorównują obywatelom...

  • Zdrowa i smaczna owsianka to idealny pomysł na śniadanie. Zagwarantuje ci energię do działania przez cały dzień. SKŁADNIKI - 5 łyżek płatków owsianych - 150 ml mleka - 1/2 jabłka - 8 borówek - 1 nektarynka bądź inny owoc np. maliny - 4 posiekane orzechy laskowe albo łyżeczka płatków migdałowych PRZYGOTOWANIE Krok 1Mleko zagotowujemy w garnku. Zalewamy nim płatki owsiane i odstawiamy na parę minut, aby płatki napęczniały.Krok 2Pół jabłka kroimy w drobną kostkę bądź ścieramy na tarce o grubych...

  • Czekoladowy krem z dodatkiem mango, polewa malinowa - to wszystko znajduje się w cieście zaproponowanym przez Rafała. Ciasto parzone125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej5 jaj Krem czekoladowy z mango750 ml mleka160 g drobnego cukru do wypieków1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej2 czubate łyżki kakao150 g czekolady deserowej250 g masła (w temperaturze pokojowej)1 mango Polewa malinowa¾ szklanki malin6 łyżek wody1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dekoracjaświeże...

  • Pyszne bo siostry Anastazji! 22 kwietnia miała premierę jej nowa książka pt. 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Pozycja obowiązkowa dla tych, którzy uwielbiają owocowe wypieki. „102 ciasta z owocami Siostry Anastazji" to zbiór sprawdzonych, tradycyjnych przepisów na wypieki z polskimi owocami. Wszystkie receptury oparte są na polskich produktach, dostępnych w każdym sklepie. Wśród przepisów znajdują się ciasta ucierane, kruche i półkruche, francuskie, babki i biszkopty, a także ciasta...

  • Częścią bożonarodzeniowej tradycji są potrawy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jakie ciasta zamierzacie przygotować dla najbliższych w tym roku? Poza tradycyjnym makowcem, keksem, sernikiem oraz pierniczkami, warto pomyśleć o ciastach pełnych smacznych i zdrowych owoców. Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z ubieraniem choinki, rozpakowywaniem prezentów oraz tradycyjnymi potrawami, których zapach wypełnia nasze domy. Jeśli chcemy zaskoczyć bliskich i przygotować coś na...

  • Je się także oczami! Chcesz opanować sztukę oryginalnego dekorowania potraw, które będą zachwycać już samym swym wyglądem? Dekoracje z warzyw, kwiatów i owoców nie są zbyt trudne do wykonania, a oczarują niejednego smakosza i zachęcą każdego niejadka! Naukę rozpoczniesz od poznania narzędzi kuchennych potrzebnych przy pracy. Następnie zaznajomisz się z tajnikami dekorowania marchwią i rzodkiewką, ziemniakami, kalarepką i selerem, pomidorami, papryką i awokado, cukinią, ogórkiem i dynią,...

  • Suszenie jedzenia to jedna z najstarszych metod konserwacji. Od wieków polegała na usunięciu wody poprzez odparowanie. Niestety, obecnie wiele suszonych przysmaków ze sklepu jest faszerowanych różnego rodzaju chemią. Jak uniknąć sztucznych dodatków? Fot. 123RF/Picsel Kupowane w sklepach suszone owoce i warzywa mogą bardzo długo leżeć na półce, mają też bardzo ładny kolor, ładniejszy niż w przypadku domowych "suszonek". Często, niestety, jest to wynikiem dodatków, takich jak dwutlenek siarki...