• Informacje na temat:

    propozycje podawania lodów w pucharkach

Przepisy na temat: propozycje podawania lodów w pucharkach
Artykuły na temat: propozycje podawania lodów w pucharkach
  • Mrożone desery, które chłodzą i orzeźwiają, znane są ludziom od bardzo dawna. Już w V wieku, w basenie Morza Śródziemnego, można było dostać lody. Dziś dostępne są niemal na każdym rogu. Historia lodów zaczyna się w starożytności. Na targach starożytnej Grecji można było kupić przysmak, na który składał się lód wymieszany z miodem i owocami. Również Persowie, dla ochłody w gorące dni spożywali zmrożone desery - budowali specjalne pomieszczenia chłodzące, w których możliwe było przechowywanie...

  • Lody gałkowe, lody włoskie, desery lodowe – pycha! Ale czy to wyczerpuje lodowe propozycje? Czy lody z szarlotką na ciepło to szczyt ekstrawagancji? Zobaczmy, jak robią to na świecie   Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa - Sycylijczycy mają w zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką....

  • Wczesna jesień jest dla wielu osób najpiękniejszą porą roku. Drzewa powoli złocą się i czerwienią, powietrze jest jeszcze ciepłe, ale już bardziej rześkie, radosne dzieci w drodze ze szkoły zbierają żołędzie i kasztany. Fot. Fotolia Tak łatwo się rozmarzyć podczas codziennego spaceru i aż chciałoby się zatrzymać ten wyjątkowy klimat. Jak celebrować pierwsze jesienne dni? Najlepiej zacząć już od rana. O tej porze roku coraz chętniej sięgamy po śniadania na ciepło, które doskonale smakują i...

  • Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy. Fot. 123RF/Picsel W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań staną się także mrożone warzywa i owoce. Zupa grzybowa Hortex idealnie pasuje na świąteczny stół. Włoszczyzna w paski ułatwi przygotowanie pysznej ryby po grecku, a Kapuśniak Hortex stanie się doskonałą bazą do farszu...

  • Mocno czerwone, żółte, zielone, niebieskie, a może brązowe? Lody zachwycają intensywnością barw, kusząc nimi swoich miłośników. Jednak ten przysmak, często swój kolor zawdzięcza sztucznym barwnikom. Sprawdź, co może znajdować się w twoich ulubionych lodach. Fot. 123RF Latem lody kuszą nas bogactwem smaków i intensywnością kolorów. Niestety, te wspaniałe właściwości zawdzięczają nie tylko zdrowym dodatkom. Oprócz owoców, czekolady, bakalii, czy orzechów, ten przysmak często zawiera również...

  • Wyobraź sobie, że możesz stworzyć dowolny smak lodów. Jaki by on był? Szarlotka babci Jadzi? Pierwsze letnie owoce? A może coś znacznie bardziej zwariowanego? Podziel się swoim pomysłem i wygraj fantastyczną nagrodę! W książce Davida Lebovitza znajdziecie dziesiątki przepisów na lody. Klasyczne oraz nietypowe jak lody oliwne. Jednak niech Was nie zmyli nazwa. Lody to tylko ta większa, środkowa część książki. Tak naprawdę jest to też skarbnica wiedzy o dodatkach do deserów. Jak je przyrządzać?...

  • Nadchodzą najpiękniejsze święta w roku, a wraz z nimi tradycja obdarowywania bliskich prezentami. Dla wielu z nas wybór prezentu jest nie lada wyzwaniem - dlatego warto z odpowiednim wyprzedzeniem zastanowić się, co sprawi radość naszym bliskim.   Fiskars, producent kultowych akcesoriów kuchennych i ogrodniczych, przygotował kilka inspirujących propozycji na funkcjonalny i oryginalny prezent dla tych, którzy kochają jeść i gotować. Badania firmy doradczej Deloitte „Zakupy świąteczne 2013",...

  • Wracasz do domu i przypominasz sobie, że nie masz w domu chleba. Wszystkie sklepiki osiedlowe pozamykane, więc idziesz do supermarketu, gdzie uderza cię zapach świeżo wypieczonego chleba. Nim dojdziesz do działu z pieczywem, masz koszyk pełen produktów, których jeszcze przed chwilą wcale nie potrzebowałeś. Dlaczego? Jak się nie dać sklepowym trikom?  Fot. 123RF.COM/PICSEL Gdyby supermarkety w żaden sposób nie manipulowały swoimi klientami, to nie miałyby aż tak spektakularnych zysków, a...

  • Mogłoby się wydawać, że w kwestii kawy nie da się już wymyślić nic zaskakującego. A co powiecie na nową modę na serwowanie tego napoju w waflach do lodów? Fot. @belluxe via Instagram / screenshot Kawa serwowana nie w filiżankach, a w waflach do lodów? Nie, nie żartujemy. Oto najnowsza moda, która ogarnęła niemal cały świat. Tak zwane "coffee cone" stały się tam niezwykle popularne.   Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika 2FROGS&FOOD   Ten oryginalny trend zapoczątkowala pewna kawiarnia...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...