• Informacje na temat:

    prawdziwy włoski sos bolognese

Przepisy na temat: prawdziwy włoski sos bolognese
  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    Wprost przepadasz za włoskimi smakami? Aromatyczne sosy, delikatne pasty, soczyste warzywa, wyśmienite pizze czy zachwycające swoimi kształtami i kolorami makarony – tak w kilku słowach można opisać(...) było smaczne jak u włoskiej Mammy. Do dzieła!

  • Mój mąż lubi spaghetti i to naprawdę mu smakowało:) palce lizać

  • Przepis na spaghetti alla bolognese mojej siostry, udoskonalany przez kilka lat. Dzięki wolnemu gotowaniu sos ma wyrazisty, mięsny smak, dając naszym kubkom smakowym niezapomniane wrażenia. Przepis daleki od tych "prawdziwych włoskich" lecz niesamowicie smaczny i warty spróbowania!

  • Prawie, bo nie udało mi się kupić wołowiny, więc jest z wieprzowiny (łopatka), ale poza tym - prawdziwy. Chociaż nazwa sugeruje coś innego, jada się go nie tylko w Bolonii, nie tylko we Włoszech, ale chyba na całym świecie. Jest to chyba najbardziej popularny sos do makaronów (i nie tylko).

  • Do lasagne, tiagiatelle i spagetti...do czego tylko zapragniesz...

  • Lasagne, dla wielu kolejna potrawa włoska, dla innych znana jako kluski z Chin. Ile osób tyle opini na temat skąd pochodzi Lasagne. Danie składające się głównie z sosu pomidorowego, mięsa, beszamelu oraz sera, układane na przemian. Zdarzają się też przepisy na wersje wegetariańskie czy też na słodko.

  • Niesamowicie smaczna bomba kaloryczna :)

  • Moja wersja klasycznego spaghetti bolognese.

  • pizza to danie, które moge jeść 3 razy dziennie :-) postanowiłam spróbować wersję z sosem bolognese ... wyszła - GENIALNA ;-) polecam

Artykuły na temat: prawdziwy włoski sos bolognese
  • Włoska sztuka dobrego gotowania, Pellegrino Artusi

    Spaghetti bolognese, focaccia czy sałatka caprese – włoska kuchnia to prostota, niezwykły aromat i obłędny smak. Nic dziwnego, że kocha ją cały świat. Jej tajemnice zdradza legendarny smakosz – Pellegrino Artusi. Po raz pierwszy w języku polskim ukaże się jego „Włoska sztuka dobrego gotowania”. Premiera 15 listopada.

  • 26 września 2013 r. we włoskiej restauracji Castello na warszawskim Wilanowie odbył się romantyczny wieczór z włoską muzyką na żywo. Tak przyjemnej imprezy dawno nie było! Hucznie świętowano nie zakończenie lata, ale wprowadzenie na rynek nowej, włoskiej marki makaronów Mamma Mia! produkowanych w 100 % z pszenicy durum.   Imprezę, którą swoją obecnością uświetnili między innymi: Katarzyna Cichopek, Andżelika Piechowiak, Katarzyna Skrzynecka z mężem Marcinem Łopuckim, Laura Łącz, Marta...

  • Zwiedzamy Bolonię - miasto 200 wież

    Bolonia była przez wieki bardzo ważnym miastem. Ofiarowała światu najstarszy w Europie uniwersytet (działający od XI wieku), słynnych filozofów i naukowców oraz sos boloński, bez którego nie może się obejść włoska kuchnia. To dlatego Włosi żartują, że Bolonia uczy i... tuczy. W obu przypadkach robi to genialnie! By zakochać się w tym mieście wystarczy jeden dzień, by poznać jego sekrety warto...

  • Sięgając po menu w zagranicznej restauracji możemy poczuć się skołowani – w jaki sposób wymówić nazwy potraw, aby nie narobić sobie wstydu? Specjalnie dla was przygotowaliśmy mini-słowniczek, który pomoże wam uniknąć językowej gafy. Fot. 123 RF Wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Krajem, który już od wielu lat znajduje się w grupie najchętniej wybieranych przez Polaków destynacji, jest słoneczna Italia. Włochy kuszą nas wspaniałym klimatem, niezwykłą kulturą oraz rewelacyjną kuchnią....

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    ...ludzi kojarzy makarony wyłącznie ze znanym nam z kuchni włoskiej intensywnym, pomidorowym sosem bolognese i kremową nutą spaghetti carbonara. W daniach azjatyckich można spotkać jedynie cienkie nudle, będące podstawą wielu zup i makaron ryżowy używany zamiast tradycyjnego ryżu. Jak zmienić zwykły, włoski makaron w prawdziwe azjatyckie danie? Wystarczy, że sos sojowy wymieszasz z miodem, sokiem...

  • Kuchnia meksykańska jest znana i lubiana na całym świecie. Meksykanie są z niej dumni i uważają swoje potrawy za dziedzictwo kulturowe. Początki kulinarnych tradycji sięgają czasów Azteków, a wiele dań pozostało niezmiennych. Czy możemy być jednak pewni, że znamy ich prawdziwy smak? Od czasów Azteków do dziś Historia kuchni meksykańskiej splata się z dziejami Azteków - narodu indiańskiego zamieszkującego niegdyś tereny dzisiejszego Meksyku. Za główny składnik służyła oczywiście kukurydza,...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie leniwe również. Być może stąd bierze się przekonanie, że znamy się na włoskiej kuchni. A to nie jest taka prosta sprawa – mówi Bartek Kieżun, autor książki „Italia do zjedzenia”, dziennikarz kulinarny...

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • Lista przebojów

    ...włoskich. Jest to doskonały pomysł na szybki obiad, lecz nic nie może się równać z własnoręcznie utartym, domowym pesto. Makaron z sosem pesto Pasta al pomodoro crudo Surowe pomidory, pokrojone(...) Brytyjskich spytano o ich ulubione danie, spaghetti bolognese znalazło się na drugim miejscu hitów kulinarnych (zaraz za indyjskim curry). Lecz nie tylko Brytyjczycy upodobali sobie mięsno-pomidorowy sos...

  • Dzięki naszemu e-bookowi odkryjecie tradycyjny smak i aromat Italii. Oddajemy w Wasze ręce zbiór najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów, pochodzących wprost z Półwyspu Apenińskiego. Pobierzcie Darmową książkę Dzięki naszemu e-bookowi odkryjecie tradycyjny smak i aromat Italii. Oddajemy w Wasze ręce zbiór najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów, pochodzących wprost z Półwyspu Apenińskiego. Od teraz przygotowanie włoskiej uczty nie będzie stanowiło dla Was najmniejszego...