• Informacje na temat:

    prawdziwy ser feta

Przepisy na temat: prawdziwy ser feta
  • Smażone kwiaty dyni ze świeżą figą i serem z orzechów lub prawdziwą fetą

    Sposób przygotowania Kwiaty dyni delikatnie oczyszczam, można je ostrożnie umyć i wytrzeć papierem. Figi myję, przekrawam i łyżeczką wybieram słodki...

  • co tu zrobić z mega cudnie smakowitym kozim serem przywiezionym z pomorskiej hodowli,z zielonego serca Pomorza z Krainy w Kratę? albo od razu zjeść...;-) albo zamarynować ;-) dobrze,że były 2 porcje...;-) bo jedna została pożarta a druga zamarynowana...;-)

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.

  • W handlu dostepny jest gotowy marynowany ser, ale nic nie zastapi domowego sera. Marynowanie sera feta jest łatwe, szybkie i wymaga niewielkiego wysiłku. Sródziemnomorski smak osiagamy stosujac typowe dla greckiej kuchni zioła. Marynowany w ten sposób ser mozna stosowac do wielu dan, jako skladnik wielu salatek, ale nawet jako zwykla przekaska z oliwkami, pomidorami i bialym pieczywem jest juz prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • Ziemniaki pełne witamin

    .... Jednym z najprostszych sposobów jest pieczenie. Dlatego poniżej podajemy przepis na sałatkę z pieczonych ziemniaków w towarzystwie suszonych pomidorów i sera feta. Składniki potrzebne do przyrządzenia(...), pieprzem oraz skórką i sokiem z cytryny. Na koniec całość delikatnie mieszamy z pokruszonym serem i oliwkami. (PAP Life)

  • Marynowany ser feta z rozmarynem i suszonymi pomidorami Delicje nie tylko dla milosników kuchni sródziemnomorskiej. Doskonala przekaska, dodatek do salat, smakuje znakomicie na chrupicym chlebie. Mozna ja równiez urozmaicic oliwkami albo chili w zaleznosci od upodoban. Istotna rzecza jest, aby ser i oliwa mialy dobra jakosc, bo to gwarantuje niepowtarzalny smak. Szybkie i proste w wykonaniu, jedyna trudna rzecza, jest przeczekanie kilku dni, az wszystko sie "przegryzie":)

  • Przysmaki z ciasta francuskiego

    Ciasto francuskie to prawdziwy mistrz metamorfoz. Przyjmuje dowolne kształty, smakowicie otula rybę, mięso, warzywa, owoce. A złocistą skórką kusi...

  • ułożony na pomidorach i papryce,polany pachnącą oliwą i posypany ziołami ma niepowtarzalny smak.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Prawdziwy hamburger po amerykańsku

Artykuły na temat: prawdziwy ser feta
  • Feta: Zdrowie na talerzu

    Biała feta to najbardziej znany grecki ser. Przy jej produkcji niedozwolone jest używanie środków konserwujących. Gotowy ser marynowany jest przez dwa miesiące w słonej zalewie, co nadaje mu charakterystyczny, lekko słonawy smak. Ciekawostkę stanowi fakt, że feta jest, niestety, najczęściej ze wszystkich serów podrabiana. Jej tanie odpowiedniki wytwarzane są z mleka krowiego. Jeżeli chcesz mieć...

  • Oryginał zawsze jest lepszy niż podróbka. Czy dotyczy to również sera? Produkty seropodobne mimo że często zawierają substancje, które spożyte w bardzo dużych ilościach mogą szkodzić, to jednak przez wielu są chwalone. Dopóki więc będzie na nie popyt, nie znikną ze sklepowych półek. I nikt z przeciwników podrabianego sera nic na to nie poradzi. Fot. 123RF Znajdziesz je w niejednym cheeseburgerze, są zazwyczaj dodawane do pizzy w wielu lokalach oraz do innych dań typu fast food. Wyroby...

  • Wielka księga smaków: burak

    Znany od czasów starożytnych, dziś przeżywa prawdziwy renesans. A wszystko to za sprawą jego leczniczych właściwości.

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Jednak, aby cieszyć się jego właściwościami, musimy zyskać pewność, iż nie kupujemy podróbek. Fot. 123RF/Picsel Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że jego regularne spożywanie ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Miód zawiera dużo mikroelementów, kwasów organicznych i substancji bakteriobójczych. Jedną z nich jest...

  • Szpinakowe cuda

    Dorze przyprawiony szpinak to prawdziwy rarytas dla smakoszy.

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...

  • Zakynthos – wyspa kulinarnych przyjemności

    Grecka wyspa Zakynthos to istny raj dla konserów smaku. Tu odkrywa się bogactwo i głębię aromatu lokalnych przysmaków. Co krok prawdziwy grecki smakołyk. Jak nie zgubić się w greckim menu i wybrać potrawy, których trzeba spróbować?

  • Kuchnia meksykańska jest znana i lubiana na całym świecie. Meksykanie są z niej dumni i uważają swoje potrawy za dziedzictwo kulturowe. Początki kulinarnych tradycji sięgają czasów Azteków, a wiele dań pozostało niezmiennych. Czy możemy być jednak pewni, że znamy ich prawdziwy smak? Od czasów Azteków do dziś Historia kuchni meksykańskiej splata się z dziejami Azteków - narodu indiańskiego zamieszkującego niegdyś tereny dzisiejszego Meksyku. Za główny składnik służyła oczywiście kukurydza,...

  • Smakołyki z gryki

    ...spęczniała. 2. Ser feta oraz rokpol pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść lub obierz ze skórki (jeśli są mocniej zabrudzone), ale na pewno ich nie myj. Grzyby pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Połowę(...)Kasza zapiekana z fetą i pieczarkami Składniki na 6-8 porcji: 40 dag kaszy gryczanej, 20 dag sera rokpol lub dowolnego innego sera z niebieską pleśnią, 20 dag sera feta, 30 dag pieczarek, 4 jajka...

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...