• Informacje na temat:

    prawdziwy miod dla cukrzyków

Przepisy na temat: prawdziwy miod dla cukrzyków
  • Czas na leśne owoce

    ...: są bogate w potas, fosfor, wapń i magnez. Zawierają witaminy A, B1, B2, B6, PP, C, a także barwniki organiczne, które są bardzo zdrowe dla oczu. Jagody pomagają przy zaburzeniach pracy przewodu(...) łyżeczkę miodu. Wypij zaraz po przyrządzeniu. Napar z malin. 2 łyżki suszonych owoców zalej szklanką wrzątku, zostaw pod przykryciem na 15 min. Przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po szklance naparu...

  • Wersji bigosu jest tyle ile jest kucharzy :) Nasza wersja jest z kiszona i białą kapustą, schabem, drobiowymi kiełbaskami, piersią kurczaka i pieczarkami. Robi się szybko a jeszcze szybciej zjada :)

  • niepowtarzalny smak na naturalnym zakwasie, łatwość przygotowania

  • Przeglądając stare numery Kuchni /Kuchnia. Magazyn dla smakoszy/ znalazłam przepis na pierogi ruskie. Początkowo zafascynowało mnie zdjęcie. Płaskie i wielkie placuchy z farszem. Później, czytając krótki artykuł Jana Kościuszko i pałaszując wzrokiem przepis – wiedziałam. Będzie pieczenie.

  • Krem sułtański według przepisu z lat 60 - tych ubiegłego wieku. Dzisiejsze przepisy to tylko modyfikacje i podróbki. Ten jednak miał i ma nadal niezapomniany smak i aromat.

  • Po czym poznać prawdziwego mężczyznę? Bo lubi kawał prostego, krwawego mięska, pachnącego lasem, ogniskiem i przygodą :-) Taki jest właśnie rumsztyk. Rumszytk wydaje się prosty, ale... jeden błąd i całe danie może być niestrawne. Na pewno potrzeba do niego dobrego rostbefu (może oczywiście być polędwica) czyli możliwie jak najbardziej chudego i mało żylastego :-) Druga rzecz to sposób smażenia. Za krótko wysmażany będzie surowy (niekażdy lubi), za długo smażony będzie jak podeszwa. Zbyt...

  • Mocne, ostre, dobre

  • Jestem cukrzykiem, dlatego od tradycyjnych ciast i deserów trzymam się zazwyczaj z daleka. Jednakże lubię eksperymentować z przepisami i tworzyć swoje własne nie-za-słodkie grzeszności. Oto jedna z nich, może ktoś uzna to za ciekawą alternatywę dla zwykłego, kruchego ciasta. Robi je się bardzo szybko i jest tak łatwe, że raczej nie można go zepsuć. Z podanych niżej składników wyszło mi pół blaszki ciasta, więc jeśli ktoś chciałby użyć go jako spód pod np. ciasto z owocami, wystarczy podwoić...

  • Prawdziwy hamburger po amerykańsku

  • co tu zrobić z mega cudnie smakowitym kozim serem przywiezionym z pomorskiej hodowli,z zielonego serca Pomorza z Krainy w Kratę? albo od razu zjeść...;-) albo zamarynować ;-) dobrze,że były 2 porcje...;-) bo jedna została pożarta a druga zamarynowana...;-)

Artykuły na temat: prawdziwy miod dla cukrzyków
  • Zamiast suplementu - miód

    Prawdziwy miód jest ciężki - w słoiku 0,25 l powinno być go nie mniej niż 350 g. Jak upewnić się, że to, co oferuje sprzedawca, jest miodem? Zrób 2 testy: ściekania i rozpuszczania. Jeśli ścieka(...) np. rogalika z miodem wypij 100 ml letniej wody z 2 łyżkami soku z cytryny. Zapobiegniesz drażniącemu działaniu kwasu solnego (cytryna działa zasadotwórczo). 7. Jaki dla alergika? Zawarte w miodzie...

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Jednak, aby cieszyć się jego właściwościami, musimy zyskać pewność, iż nie kupujemy podróbek. Fot. 123RF/Picsel Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że jego regularne spożywanie ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Miód zawiera dużo mikroelementów, kwasów organicznych i substancji bakteriobójczych. Jedną z nich jest...

  • Dlaczego warto jeść truskawki?

    ...wytrącał się piasek oraz kamienie. Poza tym zawierają dużo potasu dbającego o poziom elektrolitów w organizmie, usprawniającego pracę nerek. Są ważne dla oczu i mózgu. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego i antyoksydantów truskawki chronią plamkę żółtą - skupisko fotoreceptorów, odpowiadających m.in. za ostrość widzenia. Kwas foliowy zapobiega ich degeneracji. Dlatego spożywanie tych owoców...

  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...

  • 5 najmodniejszych diet na wiosnę

    Chciałabyś schudnąć szybko, nie szkodząc zdrowiu i bez efektu jo-jo? To jest możliwe! Wybraliśmy dla ciebie diety, które spełnią te wszystkie oczekiwania. Przekonaj się sama.

  • Czekolada ma swoich wielbicieli na całym świecie. Jest nie tylko elementem diety, przeniknęła również do licznych sfer naszego życia. Smakołyk ten towarzyszy modzie, pielęgnacjom ciała, dekoracjom domowym, może być ofiarowywany w podzięce, przeprosinach czy na specjalne okazje. Słowem, spotykamy się z nim na co dzień, niemal w każdej dziedzinie życia. Pod różnymi postaciami Pitna, na patyku, gorąca, jako polewa, w rogalikach lub na ostro - czekolada ma obecnie zastosowanie w wielu...

  • 5 najmodniejszych diet na wiosnę

    Chciałabyś schudnąć szybko, nie szkodząc zdrowiu i bez efektu jo-jo? To jest możliwe! Wybraliśmy dla ciebie diety, które spełnią te wszystkie oczekiwania. Przekonaj się sama.

  • Papaja, czyli melonowiec właściwy, pozwala na dłużej zatrzymać młodość, zawiera ogromne ilości witaminy C i usprawnia działanie mózgu. Na co uważać jedząc ten nieoceniony owoc? Fot. 123RF/Picsel W 100 gramach papai znajduje się zaledwie 43 kcal (179 kJ). Taka porcja dostarcza aż 75 procent dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C  oraz prawie 10 procent zalecanej dziennej dawki witaminy B9. Ta ostatnia, bywa również nazywana kwasem foliowym, który bardzo korzystnie wpływa na układ...

  • Jak zdrowo słodzić?

    ...raka. Negatywnie wpływa na układ nerwowy. Przyspiesza procesy starzenia. Warto ograniczyć jego ilość w codziennej diecie i częściej zastępować zdrowszymi zamiennikami. Sprawdźmy, które z nich są dla(...) miód i cukier, choć jest słodszy od nich dwukrotnie. Pół szklanki syropu klonowego zastąpi szklankę białego cukru. Przed zakupem warto upewnić się, czy syrop klonowy jest prawdziwy, tzn. nie zawiera...

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Na rynku znajduje się wiele gatunków miodu, tylko jak wybrać ten właściwy? Jaki miód jest najzdrowszy?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje miodów Miód dzielimy w zależności od tego, z jakiego surowca został wykonany. Wyróżniamy trzy grupy: nektarowe, czyli kwiatowe, spadziowe oraz mieszane. Istnieją także miody syntetyczne. Nie mają jednak korzystnych właściwości zdrowotnych,...