• Informacje na temat:

    prawdziwy chleb na zakwasie

Przepisy na temat: prawdziwy chleb na zakwasie
  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    ...niemiecku suer, oznacza coś kwaśnego, ukiszonego, zakwaszonego. Jest to mąka zalana wodą, wymieszana oraz kwaszona z chlebową skórką, która znacząco przyśpiesza proces fermentacji. Pamiętaj jednak, żeby wykorzystywać do tego tylko kawałki chleba na zakwasie. Na tak sporządzonym zaczynie można ugotować najznakomitszą zupę.  Przepisów na żurek  jest bez liku, a każdy smakować może równie wyśmienicie...

  • Prawdziwy domowy chleb żytni na zakwasie. Tylko 3 składniki.

  • Tradycyjny żurek na domowym zakwasie.

  • Chleb upieczony na zakwasie zrobionym własnoręcznie

  • Naturalne składniki

  • Sprawdzony przepis na "Chleb na zakwasie"

  • niepowtarzalny smak na naturalnym zakwasie, łatwość przygotowania

  • Chleb - podstawa naszej diety. Wita Nas z rana i często mówi dobrej nocy :) nie ma to jak zapach świeżo upieczonego chleba w domu. Koniecznie spróbujcie :)

  • chleb na zakwasie, pokrzywowo-makowy, pszenno-żytni, razowy

  • Bardzo przyjemny w wykonaniu chleb. Wszystko robi się samo, ponieważ nie trzeba go wyrabiać a jedynie odstawić na kilkanaście godzin do wyrośnięcia po czym... włączyć piekarnik i cieszyć się aromatem unoszącym się w całym domu!

Artykuły na temat: prawdziwy chleb na zakwasie
  • Chleb

    ...bede kojarzyc wlasnie ze swiezym chlebem.  Albo z “grzankami”, ktore to Babcia przygotowywala w oczekiwaniu na nasz przyjazd. W ich domu stal prawdziwy piec. Na wegiel. Mial mnostwo dzwiczek i mial(...) chleb. No i byl….Ktos podlapal moje slowa i “Pan Piekarz’ okazal sie nie tylko Polakiem, ale Polakiem fanatykiem chleba na zakwasie i wszystkiego co “zrob sam”. A wogole to teraz zaden “pan” ale fajny...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Czemu straszą nas chlebem?

    Dla jednych baza niemal każdego posiłku, dla innych największe zło tego świata. O co chodzi z chlebem? Dlaczego nas nim straszą?

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...

  • Domowy chleb - smak, którego nie da się podrobić

    Moda na gotowanie pociągnęła za sobą również modę na wypiekanie domowego chleba. Piekarze-amatorzy jednogłośnie przyznają, że własnoręczne przygotowanie pieczywa nie jest trudne.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane, pszenno-żytnie. Piekarnie...

  • Ciągle chorujesz? Zamień chemię na (prawdziwe) jedzenie

    ...też wiele rzeczy robić sama: piekę szynkę piekę swój chleb na naturalnym zakwasie, latem przygotowuję mnóstwo przetworów, nauczyłam się robić domowy jogurt. Bardzo ważne jest także  wybieranie(...) kuchnia może być ekonomiczna. Wspominała pani, że w domu można zrobić niemal wszystko - chleb, przetwory, wędlinę. Jest coś, czego nie udało się pani zrobić w domu? - Jedyne, co mi nie wyszło, to...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • Koniec z nieprawdziwymi teoriami

    ...i napędza apetyt. Chleb sporządzony w tradycyjny sposób, na zakwasie i z nieoczyszczonej mąki jest bardzo zdrowy. Ma wiele witamin, kwas foliowy i błonnik. Ze względu na ów zakwas polecany jest nawet przy(...) z chlebem. Najprościej go odstawić, bo mówią, że tuczy. Pewnie! Gdy mamy do wyboru chleb z supermarketu zrobiony z pozbawionej wszystkiego, co wartościowe, mąki pszennej oraz spulchniaczy...

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza? pieniądze, i w tym...