• Informacje na temat:

    praliny we fornie

Przepisy na temat: praliny we fornie
  • Praliny – ręcznie wykonane czekoladki nie tylko są prawdziwą ucztą dla podniebienia, ale również dla oczu. Błyszczące, o ciekawych kształtach i ozdobione słodkimi dodatkami, wyglądają jak prawdziwe minidzieła sztuki. Z tego powodu pralinki idealnie nadają się na prezent, wystarczy umieścić je w kolorowym kartoniku lub specjalnej foliowej torebce, przewiązać wstążką i oryginalny upominek gotowy!

  • Jak pogodzic zdrowa zywnosc ze swiatecznymi smakolykami? Swiateczne praliny ze skladników, które kupujemy i tak na swieta ( suszone owoce i orzechy) powstaja w oka mgnieniu i smakuja nawet bez czekolady.

  • Po upieczeniu korzennego tortu pozostalo troche bialej czekolady i zurawin. W ciagu paru minut powstaly z nich przepyszne praliny, które ozdobnie zapakowane nadaja sie równiez na prezenty. Jesli nie posiadamy specjalnych foremek do pralin, mozna wykorzystac pojemniki na kostki lodu.

  • Proste w przygotowaniu, idealne do zrobienia na wizytę u gości :-)

  • Pysze daktylowo-kokosowe praliny, które są bez dodatku cukru i bez tak powszechnie używanego w sklepowych słodyczach (bezwartościowego) oleju palmowego. Naturalny cukier zawarty w daktylach w połączeniu z wiórkami kokosowymi, wolniej jest wchłaniany i nie powoduje dużego skoku cukru w organizmie.

  • Warto włączyć bataty do swojej kuchni, szczególnie teraz jesienią, gdy jest na nie sezon. Trudno jest mi porównać je z ziemniakami, choć wiele osób tak robi. Dla mnie oprócz niewątpliwie większych wartości odżywczych, bataty mają po prostu inny smak. Nie nazwałabym ich na pewno zamiennikiem ziemniaka. Jednak dzięki swojej naturalnej słodyczy można stworzyć z nimi wiele ciekawych dań. Puree możemy zrobić z batatów pieczonych lub ugotowanych na parze. Gdy warzywa się ugotują po prostu...

  • Smaczny pomysł na "Praliny z chilli"

  • Romantyczne zestawienie na kolację we dwoje.

  • Smaczny pomysł na "Praliny z orzechową posypką"

  • Praliny o ciekawym, wykwintnym smaku

Artykuły na temat: praliny we fornie
  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...

  • Kuchnia śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie. Ciepły klimat sprawia, że Włosi mają niemal stały dostęp do świeżych warzyw. Morze z kolei obdarowuje półwysep apeniński doskonałymi rybami, krewetkami czy kalmarami. A najzdrowsze są sałatki. W czym tkwi ich sekret? Fot. 123RF/Picsel Odpowiednio skomponowane sałatki to bogactwo smaku oraz witamin i składników mineralnych.   Sekretem dobrej sałatki są starannie dobrane, świeże, sezonowe oraz lokalne warzywa. Sezonowość łączy się ze...

  • W leczeniu cukrzycy niezwykle istotnym jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Co oczywiste, nic w tym wypadku nie zastąpi insuliny. Warto jednak pamiętać, iż niektóre przyprawy mogą wspomóc nas w walce z chorobą. W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do transportu cukru do tkanek. Kiedy działa nieprawidłowo lub jej ilość jest zbyt mała, poziom cukru we krwi niebezpiecznie rośnie, a...

  • Po odcinku wielkanocnym, pełnym tradycyjnych wypieków i rodzinnych wspomnień, uczestnicy będą musieli powrócić do konkursowej rzeczywistości. Jakie wyzwania przygotowali dla nich jurorzy? Specjalny, świąteczny odcinek „Bake Off - Ale Ciacho" był w całości poświęcony wielkanocnym wypiekom z różnych stron Polski. Uczestnicy i jurorzy podzielili się z widzami tradycyjnymi przepisami, które od bardzo dawna pielęgnuje się w ich rodzinach. Gościem specjalnym siódmego odcinka był Mateusz Pawłowski -...

  • Świeże, włoskie przysmaki, lokalne produkty najwyższej jakości, różnorodny wybór potraw - jeśli masz ochotę przeżyć włoską, kulinarną podróż, przyjedź na Ham Festiwal, który jest częścią „Wine Food Festival" i trwa aż do grudnia 2018 roku.. Fot. 123RF/Picsel To wszystko czeka na Ciebie we wrześniu w samym sercu Food Valley, czyli regionu do którego należą miasta takie jak Piacenza, Parma, Modena oraz Bologna. Emilia Romagna to jedyny taki region pachnący szynką parmeńską, pomidorami i serem,...

  • Apetyczna książka napisana z myślą o tych, którzy pragną nauczyć się sztuki czekoladnictwa od samych mistrzów i wykonać we własnej kuchni musy, praliny, ciasta i dekoracje, wszystko na bazie czekolady. Dzięki poradom Omara Busi, znanego cukiernika specjalizującego się w wytwarzaniu czekolady, można łatwo poznać podstawowe sztuczki i techniki profesjonalnego wytwarzania i dekorowania deserów „czekoladowych", którym trudno się oprzeć.Dla kogo jest ta książką?- wszyscy, którzy uwielbiają smak...

  • Jak wykorzystać gastronomiczny boom, aby skutecznie zbudować swoją markę w kraju i zagranicą? O innowacyjnym i „rock-and-roll'owym" podejściu do biznesu opowie Isabella Potì, head chef i partner szybującej w branżowych rankingach, gwiazdkowej restauracji Bros' we Włoszech. Fot. materiały prasowe 24 czerwca br., po raz kolejny w gościnnych progach hotelu Double Tree by Hilton we Wrocławiu, odbędzie się druga w tym roku edycja MADE FOR Restaurant. Temat przewodni konferencji, której inauguracja...

  • W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Barbara zaprezentowała jurorom przepis na tort. Blaty czekoladowe195 mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia180 g masła100 g gorzkiej czekolady100 g kakao3 duże jaja280 g cukru2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3/4 szklanki śmietany 18% Nadzienie gruszkowe150 g białej czekolady6 dużych gruszeksok wyciśnięty z jednej cytryny500 zimnego serka mascarpone Czekoladki smakowe300 g gorzkiej czekolady100 g mlecznej...

  • Pod okiem mistrzów cukiernictwa, Joanny i Janusza Profus wystartowały zajęcia dla wszystkich, którzy ze zwykłych zjadaczy czekolady, chcieliby zmienić się w deserowych specjalistów. Przemiana ta zachodzi w magicznym miejscu, Pracowni Czekolady zlokalizowanej w dawnej kamienicy Emila Wedla podczas cyklu warsztatów “W Kuchni z E.Wedel”. Fot. 123RF/Picsel Warsztaty kulinarne i czekoladowe to idealny pomysł na spędzenie wolnego czasu w kreatywny sposób, mogą również stanowić oryginalny pomysł na...