• Informacje na temat:

    praliny kawowe

Przepisy na temat: praliny kawowe
  • Pysze daktylowo-kokosowe praliny, które są bez dodatku cukru i bez tak powszechnie używanego w sklepowych słodyczach (bezwartościowego) oleju palmowego. Naturalny cukier zawarty w daktylach w połączeniu z wiórkami kokosowymi, wolniej jest wchłaniany i nie powoduje dużego skoku cukru w organizmie.

  • Warto włączyć bataty do swojej kuchni, szczególnie teraz jesienią, gdy jest na nie sezon. Trudno jest mi porównać je z ziemniakami, choć wiele osób tak robi. Dla mnie oprócz niewątpliwie większych wartości odżywczych, bataty mają po prostu inny smak. Nie nazwałabym ich na pewno zamiennikiem ziemniaka. Jednak dzięki swojej naturalnej słodyczy można stworzyć z nimi wiele ciekawych dań. Puree możemy zrobić z batatów pieczonych lub ugotowanych na parze. Gdy warzywa się ugotują po prostu...

  • Smaczny pomysł na "Praliny z chilli"

  • Smaczny pomysł na "Praliny z orzechową posypką"

  • Praliny o ciekawym, wykwintnym smaku

  • Praliny – ręcznie wykonane czekoladki nie tylko są prawdziwą ucztą dla podniebienia, ale również dla oczu. Błyszczące, o ciekawych kształtach i ozdobione słodkimi dodatkami, wyglądają jak prawdziwe minidzieła sztuki. Z tego powodu pralinki idealnie nadają się na prezent, wystarczy umieścić je w kolorowym kartoniku lub specjalnej foliowej torebce, przewiązać wstążką i oryginalny upominek gotowy!

  • Prosta, ale bardzo smaczna przystawka - swietne polaczenie smakowe slodkiej gruszki z serem o zdecydowanym smaku.

  • Ciasteczka kawowe

  • Bardzo dobre i tanie ciasto.

  • Ciasto kawowe, jak sam nazwa wskazuje idealne do porannej lub popołudniowej kawki. Druga sprawa to dodatki, z których składa się ciasto, a więc kawa również w środku ciasta i masy. Zapraszam na bloga.

Artykuły na temat: praliny kawowe
  • W półfinałowym odcinku uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho" musieli zmierzyć się z ciastem parzonym. Oto drugi przepis Justyny, który podbił serca jurorów. Ciasto parzone: 125 ml wody 125 ml mleka 3,2 % 125 g masła 5 g soli 10 g cukru 150 g mąki pszennej 250 g jajek (ok. 5 sztuk) odrobina cukru pudru Krem kawowy: 200g masła 1 jajko 2 żółtka 3 łyżki kawy espresso 200g cukru pudru 30ml wody Pralina: 25g masła 220g drobnego cukru 100g orzechów (u mnie 50g pokrojonych orzechów...

  • Apetyczna książka napisana z myślą o tych, którzy pragną nauczyć się sztuki czekoladnictwa od samych mistrzów i wykonać we własnej kuchni musy, praliny, ciasta i dekoracje, wszystko na bazie czekolady. Dzięki poradom Omara Busi, znanego cukiernika specjalizującego się w wytwarzaniu czekolady, można łatwo poznać podstawowe sztuczki i techniki profesjonalnego wytwarzania i dekorowania deserów „czekoladowych", którym trudno się oprzeć.Dla kogo jest ta książką?- wszyscy, którzy uwielbiają smak...

  • Zaufali jej między innymi Magda Gessler, Sephora, Instytut Adama Mickiewicza oraz Cartalia. I choć z wykształcenia jest zootechnikiem, stworzyła jedną z najbardziej rozpoznawalnych pracowni czekolady w Warszawie. Dziś Victoria & Fortunata, bo o niej mowa, obchodzi swoje 6. urodziny. Dorota Jaworska z wykształcenia jest zootechnikiem. Od zawsze wiedziała, że praca na etacie to nie dla niej. I choć w tamtym momencie życia zabrakło jej odwagi do samodzielnego kierowania, i tak - prędzej czy...

  • Wiele osób nie może wyobrazić sobie życia bez kawy. Jej fani nie muszą ograniczać się jednie do picia tego ciemnego naparu, gdyż nasi użytkownicy doskonale wiedzą, jak zaserwować ją w nieco bardziej oryginalny sposób. Fot. 123RF Sięgamy po nią z najróżniejszych powodów - aby przetrwać męczący dzień w pracy, obudzić się o poranku lub po prostu zrelaksować. Naturalna kawa parzona jest nie tylko smacznym, ale również zdrowym wyborem. Ten ciemny napar ma doskonałe właściwości antybakteryjne i...

  • Targi w Karkowie oraz Akademia Espresso firmy PRIMULATOR zapraszają na najważniejszą kawową imprezę na południu Polski. Na zawody zapraszamy baristów, właścicieli kawiarni i wszystkich wielbicieli czarnego złota. Najlepsi bariści z całej Polski staną do walki o tytuł Krakowskiego Mistrza Latte Art. Latte art to sztuka malowania mlekiem na kawie. Polega ona na tym, że barista odpowiednio wlewając mleko z dzbanka do filiżanki tworzy na powierzchni napoju różne artystyczne wzory. Jest to...

  • Najlepsi bariści podkreślają, że świeżo palona kawa potrafi najpełniej oddać bogactwo smaku i aromatu kawowych ziaren. Fot. 123RF/PICSEL MK Cafe wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, którzy poszukują wyjątkowych doznań smakowych otwiera Manufakturę świeżo palonej kawy i powołuje markę MK Cafe Fresh! W niewielkiej palarni, pod okiem najlepszych prażalników powstają cztery wyjątkowe mieszanki oraz pięć jednorodnych kaw ziarnistych. Wypalane w niewielkich porcjach, specjalnie na Twoje...

  • Masz liczną rodzinę i przedświąteczna gorączka zakupów znacznie przekracza twoje możliwości czasowe i finansowe? Doskonałą alternatywą dla drogich prezentów, które na dodatek nie zawsze trafiają w gusta naszych najbliższych, będą własnoręcznie, starannie przygotowane rarytasy. Wystarczy skorzystać z kilku prostych przepisów, określić dokładnie proporcje i zaopatrzyć się stylowe produkty do ozdabiania prezentów, by stworzyć chwytające za serce, wykonane z najwyższą dbałością, słodkie...

  • Bataty stanowią bardzo ciekawą alternatywę dla ziemniaków. Jeśli dodatkowo wykorzystacie przepisy naszych użytkowników, możecie być pewni, że nie grozi wam kuchenna nuda. Fot. 123RF/Picsel Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty, słodkawy miąższ. Warto jednak wiedzieć, że te niezwykłe ziemniaki powinniśmy cenić nie...

  • Polacy, idąc śladem Amerykanów, zakochali się w muffinkach. Puszyste i pełne wyrazistych dodatków babeczki coraz częściej wypiekamy również we własnych domach. Fot. 123RF/Picsel Przysmak ten zrodził w XIX wieku. Wbrew pozorom nie stało się to w Ameryce, a w Anglii, gdzie na pomysł pieczenia babeczek z dodatkami wpadła służba. Początkowo muffinki powstawały z resztek, takich jak chleb z poprzedniego dnia, kawałki ciast, zgniecione ziemniaki, czy też resztki mięs zebrane ze szlacheckich stołów....

  • Sushi z grillowanym mięsem, fast foody z fasoli, sok z kokosa prosto ze skorupki. Co jeszcze można zjeść w Brazylii? Zobaczcie! Feijoada to brazylijska potrawa narodowa. Fot. 123RF.COM/PICSEL Brazylia to kraj, w którym łączą się ze sobą przeróżne - także kulinarne - wpływy, od indiańskich, przez afrykańskie, do portugalskich. Rdzennym mieszkańcom terenów obecnej Brazylii zawdzięczamy stosowany i popularny do dziś maniok. Sprowadzani z Afryki niewolnicy dodali do brazylijskiej kuchni olej...