• Informacje na temat:

    pozole-gulasz z dwóch mięs

Przepisy na temat: pozole-gulasz z dwóch mięs
  • Uwielbiam sos koperkowy, mój mąż nie znosi wszystkiego, co zawiera koperek. Cóż było robić? Pulpety w dwóch sosach... każdy znajdzie coś dla siebie.

  • Dawno, dawno temu, w odległej galaktyce… Znajomi Japończycy raczyli nas specjałami ich rodzimej kuchni. Jednym z nich były kalmary. Jako jeden z organizatorów imprezy miałem możliwość podejrzenia nieco „od kuchni”, jak przyrządzić ów specjał. Od tego czasu robiłem je kilkakrotnie. Nieco również modyfikowałem końcowy sposób przyrządzania. W pewnym momencie moje dzieci stwierdziły, że skoro jest to danie jak najbardziej pasujące do wigilijnej wieczerzy, to włączymy je do menu. I tak zostało....

  • Robiłam pierwszy raz i wyszły przepyszne, a zaznaczam, że nie jestem najlepszym cukiernikiem;)

  • Urocze, zabawne ciasteczka, co to w mgnieniu oka znikają.

  • Bardzo łatwe i smaczne.

  • Smakuje wybornie a zwłaszcza w zimie.

  • Smaczny pomysł na "Warzywne miksy w dwóch smakach"

  • Smaczny pomysł na "Majonezowa babka w dwóch smakach"

  • Przepis bardzo prosty nie wymagający żadnych wielkich zdolności kulinarnych :)

  • Co zrobić z jabłkowymi obierkami, gdy przygotowujemy mus do słoików na zimę? Albo nawet jeśli obieramy jabłka do szarlotki? Wyrzucić, tak zwyczajnie? Nie, nastawić najzdrowszy na świecie ocet!

Artykuły na temat: pozole-gulasz z dwóch mięs
  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Trudno wyobrazić sobie lepszą potrawę na chłodny, jesienny wieczór niż sycący i rozgrzewający gulasz. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, gdyż efekt finalny za każdym razem jest zniewalający. Oto kilka naszych propozycji na gulasze z różnych stron świata. Gdy temperatury zaczynają spadać i niebezpiecznie zbliżać się do zera, na naszych stołach zaczynają gościć treściwe potrawy, które szybko rozgrzewają i dają nam sporo energii. Spośród wszystkich jesienno-zimowych propozycji...

  • Wytrawnie czy słodko? My już wiemy jaki smak lubicie najbardziej! Zobaczcie odpowiedzi, które nagrodziliśmy znakomitymi książkami wydawnictwa RM. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Spośród wszystkich odpowiedzi wybraliśmy cztery. Poznajcie zwycięzców konkursu. Książka z wytrawnymi przepisami wędruje do: Pani Anety "Chciałabym wygrać książkę „Ciasta i desery". Podarowałabym ją mojemu mężowi, który niedawno odkrył w sobie duszę cukiernika. Po dwóch udanych wypiekach...

  • W cukierni nasz wzrok niejednokrotnie pada w stronę oszklonej witryny, za którą rzędami układają się wypieki. W klimatycznej pizzerii czujemy się jak we włoskiej trattorii. Także w zaciszu domowej kuchni możemy otworzyć manufakturę słodyczy i produkcję ravioli. Jak? Wystarczy wziąć udział w konkursie. „Kuchnia włoska" i „Ciasta i desery" wydawnictwa RM czekają na Ciebie. Słodko czy wytrawnie? Uzasadnij swój wybór i napisz, którą z dwóch książek chcesz wygrać. Konkurs rozpoczyna się 30...

  • Ozór wołowy z remuladą z selera, kacze serca z harissą, sałatka z ośmiornicy, solianka na kaca, plaster miodu z wędzoną śmietaną… To nic trudnego, gdy do wspólnego gotowania zapraszają Paweł Suwała – szef kuchni restauracji Butchery & Wine i Aleksander Baron – szef kuchni restauracjo-baru Solec 44. Fot. materiały prasowe/ Wydawnictwo Dwie Siostry Dodatkowo swoje ulubione przepisy prezentują ich dostawcy. Szalony Rzeźnik, czyli Grzegorz Kwapniewski, wyjaśnia, jak zrobić naprawdę dobry rosół...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • Gulasz po Węgiersku to idealne danie na dzieleny obiad w rodzinnym gronie. Składniki: - 600g wołowiny pokrojonej w kostkę cm na cm - 300g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę - 300g cebuli pokrojonej w drobną kostkę - 300g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę - Szczypta kminku - 2 kostki paprykowe knorr - 80g maki pszennej - 2 ząbki czosnku - 4 ziarenka czarnego pieprzu - 3 ziarenka Ziela angielskiego - 2 listki laurowe Sposób przygotowania: 1. W garnku o szerokim dnie...

  • Co dają nam dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie? Zobaczmy! Już dwie łyżki oliwy poprawiły wyniki badanych.     Fot. 123RF.COM/PICSEL Według badań (1), dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie korzystnie wpływa na zdrowie, zmniejszając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Przebadano niemal 200 ochotników, a po 3 tygodniach stosowania stwierdzono korzystne zmiany w składzie krwi. Poziom markerów stresu oksydacyjnego się obniżył, zmniejszył się poziom trójglicerydów, a stosunek cholesterolu HDL...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Mięso mielone jest częstym składnikiem naszych dań, ponieważ można wyczarować z niego niesamowite potrawy. Ich smak zależy od jakości mięsa, a w tym przypadku producenci nie zawsze postępują uczciwie. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego,...