• Informacje na temat:

    powidła ze śliwek i orzechów

Przepisy na temat: powidła ze śliwek i orzechów
  • Piernik z bakaliami

    ...+ szczypta soli 150 g orzechów włoskich np. Bakalland 100 g rodzynek sułtańskich np. Bakalland 150 g moreli np. Bakalland 150 g śliwek np. Bakalland przyprawa do piernika(...) mleka, kakao, powidła śliwkowe. Na sam koniec dodajemy posiekane bakalie. Tak przygotowaną masę przekładamy do natłuszczonej formy posypanej bułką tartą. 2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180

  • Bardzo smaczne powidła, usmażone bez większego wysiłku. Nadają się do kanapek, ciasta lub nadzienia np. do pączków...

  • Piernik świąteczny dla bezglutenowców

    ...potrzebujemy: 150 g migdałów, pół łyżeczki sody, 2 łyżki kakao, torebkę przyprawy do piernika, garść suszonych daktyli, 3 łyżki miodu, 4 jajka, 3 łyżki domowego dżemu z czarnej porzeczki, garść orzechów włoskich, 10 suszonych śliwek, 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej, powidła śliwkowe do przełożenia. Na polewę potrzebujemy tabliczkę gorzkiej czekolady. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia...

  • Szybki sposób na zrobienie powideł.

  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    ...kcal Hiszpański nugat Składniki na ok. 60 sztuk: - 150 g kandyzowanych owoców egzotycznych, - 50 g mlecznej czekolady, - 200 g cukru, - 100 g miodu, - 200 g orzechów macadamia, - 200(...) orzechów laskowych, - 100 g cukru, - opakowanie cukru waniliowego, - 200 g masła, - 2 żółtka, - 120 g konfitury porzeczkowej lub wiśniowej, - cukier puder Przygotowanie: Mąkę, orzechy...

  • Wypróbowany przepis na "Powidła ze śliwek węgierek"

  • Przepis wart wypróbowania: "Loksze z powidłami ze śliwek"

  • Przepis na ten pyszny, klasyczny przepis pochodzi z bloga Beatki, Katalog smaków. Sprawdzony kilka razy przepis. U nas od zawsze taki kompot lekko doprawiało się mielonym cynamonem. Jakkolwiek przygotujecie, zapewniamy, będzie pysznie.

  • Kompot ze śliwek na zimę.

  • Zdrowy ketchup do potraw na zimę.

Artykuły na temat: powidła ze śliwek i orzechów
  • Ciasta z powidłami

    Domowe powidła i dżemy mogą w cieście zastąpić sezonowe owoce.

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF/Picsel Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was...

  • Zachowaj smaki lata

    ...owoców. Aromatyczne powidła Najczęściej robi się je ze śliwek węgierek. Do dojrzałych owoców nie trzeba dodawać dużo cukru. Kilkakrotnie przesmaż je na patelni (najlepiej w ciągu 2-3 dni, aby wyparowała woda i masa zgęstniała). Nasza propozycja: Śliwkowa fantazja • 2 kg śliwek • 1 jabłko • 7 dag miodu • 7 dag posiekanych orzechów włoskich • 5 dag rodzynek...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Ciasta ze śliwkami

    ...powidła Poza sezonem do ciasta (drożdżowego, kruchego) można wykorzystać śliwkowe powidła: dojrzałe, pozbawione pestek węgierki (2,5 kg) gotować na wolnym ogniu, mieszając (rondelka nie przykrywać). Po 4-5 godzinach wsypać 0,5 kg cukru, gotować jeszcze około pół godziny, często mieszać drewnianą łyżką, by powidła się nie przypaliły. Przełożyć do wyparzonych słoików. Sernik śliwkowy Składniki na...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi...

  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    ...kcal Hiszpański nugat Składniki na ok. 60 sztuk: - 150 g kandyzowanych owoców egzotycznych, - 50 g mlecznej czekolady, - 200 g cukru, - 100 g miodu, - 200 g orzechów macadamia, - 200(...) orzechów laskowych, - 100 g cukru, - opakowanie cukru waniliowego, - 200 g masła, - 2 żółtka, - 120 g konfitury porzeczkowej lub wiśniowej, - cukier puder Przygotowanie: Mąkę, orzechy...

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Czy tłuszcz może... odchudzać?

    ...słodkich, np. gruszek, moreli, przejrzałych śliwek oraz owoców suszonych - rodzynek, śliwek, jabłek oraz orzechów. To dieta bez witamin! Opinia eksperta: Katarzyna Okręglicka, dietetyczka, doktorantka...

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...