• Informacje na temat:

    powidła z malin

Przepisy na temat: powidła z malin
  • Zachowaj smak lata na dłużej

    Targi wypełnione po brzegi borówkami, wiśniami czy malinami to znak, że trwa sezon na robienie przetworów. Świeże owoce, swoim zapachem i soczystymi kolorami, przykuwają uwagę każdego przechodnia. Warto na dłużej zachować bogactwo ich smaku zamykając go w słoiku.

  • banalnie prosty przepis na pyszne powidła śliwkowe, robię je w różnych wersjach z dodatkiem rodzynek, wanilii, cynamonu czasem też dosładzam miodem z mniszka.

  • Śliwka na świątecznym stole

    ..."Śliwka nie grzeszy urodą, ale za to grzeszy smakiem i aromatem. Możemy z niej przygotować marmolady, konfitury i powidła. Możemy pójść w aromatyczne sosy. Któż jest w stanie wyobrazić sobie dobry(...) malin z rumem i śliwką kalifornijską" - opowiada Loroch. Bliskim możemy sprezentować chociażby słoik marmolady ze śliwki według przepisu Krzysztofa Rabeka z warszawskiej cukierni Odette.  Sposób...

  • W zimie dobry do naleśników, omletów ,deserów ...

  • Śniadania dla odchudzających się

    ...sałaty, - łyżeczka miodu, - 200 g chudego mleka, - 75 g malin, - melisa do dekoracji. Przygotowanie: Migdałki i pistacje posiekać i zmieszać z twarożkiem. Nakładać na pieczywo chrupkie wraz sałatą. Polać odrobiną miodu. Mleko zmiksować z malinami. Podawać udekorowane melisą. Czas przygotowania: 12 minut Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal Rzeżuchowy koktajl i jajko na miękko...

  • Przepis wart wypróbowania: "Powidła śliwkowe"

  • Idealny na coraz zimniejsze jesienne wieczory jako dodatek do ciepłej herbaty. Prosty w przygotowaniu, w 100% naturalny.

  • pycha :-)

  • Prosty przepis na pyszne powidła śliwkowe zapiekane w piecu.

  • Z niepozornego, zielonego agrestu można wyczarować pyszne powidła w kolorze niemal brunatnym, zupełnie przypominającym powidła śliwkowe. Zachęcam do zrobienia choć paru słoiczków. W smaku powidełka są lekko kwaskowate, jednocześnie mają w sobie delikatną słodycz. W zimie będą idealnym dodatkiem do ciast, tortów czy deserów. Z podanych proporcji uzyskałam 2 słoiczki powideł, każdy po około 300 ml.

Artykuły na temat: powidła z malin
  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    ...je przechowywać, ale ich przyrządzenie wymaga staranności i przestrzegania higieny. Na dżemy, powidła czy konfitury nadaje się większość owoców (oprócz arbuzów, bananów i melonów) - jabłka, gruszki(...) - wyparzone. Przetwory od razu po zakończeniu gotowania wkładaj do słoików i szczelnie zamykaj wygotowanymi nakrętkami. Tylko konfitury z malin i truskawek wkładaj do słoików dopiero kiedy zupełnie ostygną...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF/Picsel Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was...

  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    ...egzotyczne (awokado, mango, ananasy czy banany) przechowuj w ciepłych i suchych warunkach. Truskawki, maliny, jagody, poziomki oraz borówki muszą trafić do lodówki. Ważne jest, aby nie obierać ich(...), które będą służyć twojej rodzinie przez cały rok. W ten sposób będziecie mogli cieszyć się smakiem porzeczek, malin, truskawek czy śliwek także w zimie. To samo dotyczy innych warzywnych i owocowych...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Dobre bo domowe

    ...jedzono konfitury - łyżeczką z także kryształowego spodeczka. Przetwory oczywiście były domowe: z wiśni, porzeczek, malin, a najlepsze ze śliwek węgierek. Każdy owoc lekko nacinano, wyjmowano delikatnie(...) truskawkami, potem w czerwcu pojawiają się maliny (nie zapominajmy o drugim rzucie tych owoców wczesną jesienią), w lipcu morele i porzeczki, w drugiej połowie sierpnia antonówka na fantastyczną galaretkę...

  • Małe, czerwone, pachnące, słodkie i jędrne. Takie właśnie są maliny. Właśnie trwa na nie sezon - czemu warto je jeść i jak je podać? Fot. 123RF/Picsel Lipiec i sierpień to sezon na maliny. Warto więc sięgnąć po nie teraz, kiedy są świeże, dojrzałe i zawierają w sobie znaczną dawkę witaminy C, dzięki której poprawimy odporność naszego organizmu. Wystarczy zjeść szklankę malin, aby pokryć dzienną dawkę zapotrzebowania na tę witaminę. Ciekawostką jest również fakt, że liście krzewów malin,...

  • Dieta na dobry wzrok

    ...w tygodniu zjedz miseczkę płatków owsianych z dodatkiem jagód, malin, jeżyn (mogą być mrożone lub ze słoika).  Na obiad - zupę z dyni, porcję mięsa lub ryby z brokułem, cukinią, szpinakiem albo(...) z liści świeżego szpinaku albo sałaty i pomidora z łyżką posiekanej natki pietruszki. Polej ją oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na przekąski - kiść ciemnych winogron, chrupkie pieczywo z powidłami...

  • Lubcie Michałki w białej czekoladzie? Jeśli tak, wypróbujcie przepis Jagody. Ciasto250 g mąki pszennej220 g cukru250 g masła2 łyżki mleka½ łyżeczki soli Dodatki½ szklanki solonych orzeszków arachidowych3 łyżki amaretto½ szklanki pokruszonych krakersów 3 tabliczki białej czekolady40 borówek 30 listków bazylii CiastoMąkę piec w temperaturze 180°C przez 5-7 minut, a następnie wymieszać z cukrem, masłem, mlekiem oraz solą. Wstawić do lodówki na 30 minut. DodatkiDo schłodzonego ciasta dodać...

  • Słodkie zapiekanki

    ...z truskawkami Składniki na 4 porcje: 300 g makaronu lasagne, sól, 2 łyżki stopionego masła, 3 jajka, 400 g tłustego twarogu, 150 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 100 g truskawek, 100 g malin(...), żaroodpornych foremkach, przykryć sosem pieprzowym i zapiekać ok. 5 min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Podawać udekorowane listkami tymianku. Zapiekanka makaronowa z powidłami Składniki na 4 porcje...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi...