• Informacje na temat:

    potrawy ze szpinaku i pieczarek

Przepisy na temat: potrawy ze szpinaku i pieczarek
  • Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem, pieczarkami i migdałami w sosie musztardowym

    Składniki na 4 porcje: - 500 g polędwicy wieprzowej, - 300 g pieczarek, - 300 g szpinaku, - cytryna, - 1-2 ząbki czosnku, - 4 łodyżki tymianku, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - sól, pieprz, - 250(...) solą i pieprzem, wszystko przełożyć do patelni z grzybami i mięsem. Żółtko zmieszać z 3 łyżkami śmietany. Pozostałą śmietanę dodać do potrawy na patelni, zagotować. Dodać żółtko ze śmietaną, nie...

  • Święta w wersji light

    Wielu z nas na myśl o świętach wyobraża sobie nie tylko kolorową choinkę z pięknymi dekoracjami, wyczekiwane prezenty, ale też suto zastawiony stół. Na kuszące zapachem, wigilijne potrawy czekamy cały rok. Niestety, tradycyjne przysmaki to prawdziwa bomba kaloryczna. Jak zatem spędzić święta bez ryzyka dodatkowych kilogramów? Wystarczy wprowadzić kilka drobnych zmian w jadłospisie.

  • Lekka i pożywna.

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    .... Wspomniane serki możemy serwować wraz z sałatkami na bazie roszponki, szpinaku czy rukoli z winogronami lub gruszką i orzechami (np. pistacjowymi). Sery sprawdzą się także jako doskonałe dodatki nadające(...) możemy maczać nie tylko gotowe, grillowane potrawy, ale również dodatki do pochrupania - np. krakersy czy słomkę ptysiową z nasionami, które sprawdzają się ponadto jako ciekawa alternatywa dla...

  • Pyszny pomysł na zupę w wersji fit. Gęsta, kremowa i rewelacyjna w smaku. Polecam

  • Jajka na świątecznym stole

    ..., łyżką wyrównać powierzchnię. W pianie zrobić osiem otworów, w każdym z nich umieścić po jednym żółtku. Żółtka posolić i popieprzyć. Całość potrawy posypać warstwą startego, żółtego sera. Tak(...) Składniki na 8 porcji: - 8 jajek, - ząbek czosnku, - 1 kg szpinaku, - cebula, - bułka tarta (do formy), - 2 łyżki masła, - mielona, słodka papryka, - 5 łyżek startego żółtego sera, - gałka...

  • Zielony koktajl to idealny pomysł na drugie śniadanie czy kolację. Szpinak jest bogatym źródłem wielu wartościowych składników takich jak witamina K, żelazo czy magnez. Koktajl jest niskokaloryczny i bogaty w błonnik.

  • świeży dip idealny do przystawek, krakersów lub mięs

  • Przepis na krem ze szpinaku

Artykuły na temat: potrawy ze szpinaku i pieczarek
  • Wielkanocna kuchnia! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    ...kuchni, by wspólnie przygotować potrawy, które dobrze znają w zupełnie nowej odsłonie! Kto powiedział, że barszcz biały musi być zawsze taki sam? Z pomocą Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY(...) przygotować potrzebujemy: 1 opakowania Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY, 2 sztuk awokado, 100 ml śmietanki 30%, garść świeżego szpinaku, 4 jajek przepiórczych, łyżki smalcu oraz soli i pieprzu...

  • Dla niektórych szpinak jest koszmarem dzieciństwa, dla innych miłym wspomnieniem bajki o Popeye'u, który jadł szpinak prosto z puszki, dzięki czemu zyskiwał ogromną siłę. Czy szpinak jest rzeczywiście tak zdrowy, że wszyscy powinni go jeść? Wręcz przeciwnie! Fot 123RF/Picsel Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku....

  • Dwa w jednym

    Co jest na antypodach fast foodu? Jednogarnkowce. Przyrządza się je łatwo, ale żeby osiągnąć kulinarny sukces, potrzebny jest czas. Dużo czasu. Warzone powoli w tym samym garze doprawione ziołami mięso i jarzyny zyskują bogactwo smaku, którego nie osiągnie się w żaden inny sposób. Pyszne i sycące potrawy jednogarnkowe zastąpią obiad z dwóch dań, więc karm się nimi, gdy chłodno.

  • NOWE SMAKI! NOWE POMYSLY!Dla miłośników eksperymentowania w kuchni, wielbicieli nowinek ze świata, mnóstwo ciekawych i prostych w wykonaniu pomysłów. Okazuje się, że Francuzi też jedzą klopsy, ale w sosie z dodatkiem wina, mielone kotlety Włochów są przyrządzane z parmezanem, a na Ukrainie do pierogów z mięsem dodaje się cząber. W zmienionej postaci znane są też bigos lub gołąbki. Warto wybrać się na wycieczkę po kuchniach świata i zjeść to samo w całkiem nowej postaci. Od kotlecików...

  • Pyszne dania wielkopostne

    Oto kilka przepisów na proste, postne i niedrogie potrawy.

  • W liściach, siekany, w serduszkach, z sosem śmietanowym lub serowym - w szerokiej ofercie mrożonych szpinaków FRoSTY każdy znajdzie coś dla siebie. Postaw na zieleń i zaskocz ukochaną osobę wykwintnym szpinakowym daniem! fot. materiały prasowe Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. W kuchni znakomicie sprawdza się szpinak mrożony FRoSTA, który...

  • Choroby układu krążenia: Sposób na zdrowe jedzenie

    ...wykluczyć lub ograniczyć produkty i potrawy bogate w cholesterol, przede wszystkim podroby, jajka, a w szczególności ich żółtka oraz śmietankę i tłuszcze zwierzęce. Powinny się w niej znaleźć przede(...) alkohol oraz napoje bogate w kofeinę (szczególnie w przypadku osób z nadciśnieniem tętniczym). Zaleca się, aby potrawy i pokarmy były lekkostrawne i przygotowywane w określony sposób tj. gotowane...

  • Zabieramy Was w kulinarną podróż po Półwyspie Apenińskim - krainie, gdzie znajdziemy najlepsze makarony, pomidory oraz wina. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia włoska przeszła przemianę w średniowieczu, kiedy to zrezygnowano z jadania tak dużej ilości mięsa, na rzecz zdrowych ryb i warzyw. Świat, o potrawach z Półwyspu Apenińskiego, usłyszał w XVI wieku za czasów Katarzyny Medici, której kucharze zasłynęli na salonach francuskich, pozwalając tym samym na to by uczeń przerósł mistrza. Na przełomie XIX...

  • Widelec w dłoń! Makaronową ucztę  z marką WINIARY czas zacząć

    Większość z nas nie wyobraża sobie tygodnia bez makaronu. Wykorzystujemy go jako główny składnik potrawy, dodatek do drugiego dania czy treściwy element ulubionej zupy. Do tego mamy wybór naprawdę(...) smażenia do potrawy wrzucamy pokrojone w mniejsze kawałki plastry łososia wędzonego, a całość doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy przygotowany wcześniej Sos serowo-pieczarkowy Italia WINIARY , mieszamy...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...