• Informacje na temat:

    potrawy z surowego łososia

Przepisy na temat: potrawy z surowego łososia
  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...2: ●3 rzodkiewki ●1/2 ogórka ●4 pomidorki koktajl. ●szczypiorek; farsz 3: ●plaster wędz. łososia ●cytryna ●oliwki ●koperek; farsz 4: ●1/3 szkl. kukurydzy z puszki ●ogórek kiszony ●1/2 papryki ●koperek Sposób przygotowania: Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz. Część (6) przekrój wzdłuż na pół, a części (8) odkrój czubki. Wyjmij ostrożnie żółtka i utrzyj z majonezem. Pokrój łososia na...

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Pora na pory

    Niektóre warzywa, jak np. pory, mają tyleż zwolenników, co przeciwników. A przecież pory można wykorzystać w smacznych potrawach, np. w lazanii, z dodatkiem łososia. Wtedy ich delikatny smak podniesie walory potrawy.

  • Tatar to przystawka, którą jedni kochają inni są jego zdecydowanymi przeciwniki, Może w takim razie przekonam tych drugich, że tatar, który proponuję, z surowego łososia, jest naprawdę bardzo smaczny.

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Prosty i smaczny dodatek na obiad do drugiego dania.

  • Przepis wart wypróbowania: "Tatar z łososia"

  • Pyszna, zdrowa i bardzo łatwa do przygotowania surówka

Artykuły na temat: potrawy z surowego łososia
  • Smaki arktyczne

    Im dalej na północ, tym jadalna roślinność wydaje się uboższa. Kucharze norwescy od kilkunastu lat zadają kłam tej powierzchownej opinii , tworząc przy tym zupełnie oryginalne potrawy.

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, jednak w ostatnim czasie zaczął wywoływać wiele kontrowersji. Wiele osób zwraca uwagę, że mięso tej ryby może być skażone metalami ciężkimi. Jak więc kupować łososia, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy? Fot. 123RF/Picsel Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około...

  • Smacznych świąt

    Jeśli tradycyjne potrawy wigilijne nieco się znudziły, proponujemy drobną odmianę. I nie liczymy kalorii!

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....

  • Kulinarne grzeszki, które szkodzą zdrowiu

    Radzimy, które kuchenne nawyki warto zmienić, by przyrządzane przez ciebie potrawy były nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

  • Dobra wiadomość dla osób lubiących pikantne jedzenie: te najostrzejsze przysmaki wspomagają nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Oprócz nich istnieją także inne produkty, które sprawiają, że spalamy kalorie w nich zawarte jeszcze w czasie ich jedzenia i trawienia. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, aby jedzenie było sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami?   Termogenik z warzywniaka Termogeniki to środki, które pobudzają organizm do tego, aby produkował ciepło i tym samym spalał...

  • Z górnej półki

    ...robisz z resztkami sałatek, sosem do makaronu, zapiekanką z łososia? Nie wystarczy schować ich do lodówki w naczyniu, w którym stały na stole. Pojemniki do przechowywania żywności powinny być dobrane(...). Dokładne zamknięcie ograniczy dostęp powietrza i wilgoci. Tak zapakowane potrawy najlepiej zjeść w ciągu dwóch dni albo od razu zamrozić. Po trzecie: miejsce Czy wiesz, że na drzwiach jest...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Jedzenie dla urody i zdrowia zimą

    ...potrawy są łatwiejsze do strawienia, dzięki czemu organizm otrzymuje zastrzyk energii, może też lepiej przyswajać składniki odżywcze potrzebne do regeneracji i zachowania zdrowia oraz urody. (...) Idealny zimowy obiad lub kolacja to zupa, gulasz, dania z ziaren lub warzyw oraz dzikiego łososia, sardynek lub innych ryb bogatych w białko i kwasy omega-3. Ponieważ zimą skóra ma skłonność do...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do przygotowania dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada około 5 kilogramów makaronu rocznie, dlatego warto dowiedzieć się w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest....