• Informacje na temat:

    potrawy z resztek pieczonych mies

Przepisy na temat: potrawy z resztek pieczonych mies
  • Gęsina na wiele sposobów!

    ...największym producentem gęsiny w Europie, a najbardziej znaną i lubianą jest gęś kołuca, hodowana w okolicach Kołudzi Wielkiej. Potrawy z gęsiny opisuje nawet najstarsza polska książka kulinarna(...) też uwagę, że gęsi tłuszcz, który wytopi się podczas pieczenia, to "płynne złoto". Można go wykorzystać np. do zrobienia pieczonych ziemniaków czy też do smażenia innego rodzaju mięs. Mikołajczak...

  • Dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dobre zarówno jako przekąska i danie główne.

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    Grillowane potrawy są zdrowsze od dań smażonych, chociaż jeżeli przygotowujemy je niewłaściwie lub wybieramy bardzo kaloryczne składniki, nie można mówić o fit grillu.  Jakich błędów unikać, aby(...) ogniu, bo przypalisz potrawy. Brykiet powinien się zażyć, a nie palić podczas grillowania dań.  Po trzecie – na bieżąco usuwaj z rusztu zwęglone resztki jedzenia – nie kładź na nich kolejnych porcji! Po...

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ...stawały się sosami. Na 10-lecie "Kuchni +" przygotował zresztą kolację z samych resztek (podał też dwa miesiące przeterminowaną śmietanę). Goście byli zachwyceni! Autorytet kucharzy jest w stanie(...) z nadwyżką jedzenia i jak kupować mniej. Co dla ciebie było impulsem do zmiany nawyków i myślenia o jedzeniu? - Przede wszystkim rodzina. Gdy mieszkałam tylko z mężem, wrzucałam do koszyka...

  • Zostało mi trochę mięsa z rosołu i wykorzystałam je w tej szybkiej zapiekance

  • Czas na wielkie grillowanie!

    ..., które delikatnie zbijamy dłonią lub tłuczkiem przez folię spożywczą. Z podanych składników przygotowujemy bejcę: czosnek drobno siekamy, mieszamy z olejem i z przyprawami. Kotlety smarujemy z obu stron(...) na plasterki o boku 2,5 cm. Wątróbkę i boczek mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, sosem sojowym, olejem, sokiem z cytryny, miodem i przyprawami...

  • Zostały mi ciasta jakie piekłam na święta,powstały pyszne bajaderki,które posmakują na pewno wszystkim:)

  • Zapiekanka ryżowa to danie typu „sprzątanie lodówki” i „nie marnuję jedzenia”, i jeszcze „zużyję resztkę startego żółtego sera/ugotowane warzywa/ugotowany ryż/otwarty słoiczek koncentratu pomidorowego”. Każdy może dopisać tu własne „zużyję”! Ale oczywiście można też zrobić ją od podstaw, gotując i smażąc po kolei składniki, otwierając nową puszkę pomidorów i ucierając świeżo zakupiony ser. Zapewniam, że w każdym przypadku będzie smacznie!

  • W kuchni nic się nie powinno zmarnować.. Oto prosta i smaczna zapiekanka.

Artykuły na temat: potrawy z resztek pieczonych mies
  • Ulubione potrawy dzieci

    Każdy z nas ma swoje kulinarne upodobania, dzieciaki również. Większość maluchów gustuje w naleśnikach i plackach, chętnie jada także potrawy z makaronu oraz zapiekanki. Zwykle jednak chcą co dzień(...) potrawy. Uruchom wyobraźnię, a jeśli brak ci pomysłów, sięgnij po sprawdzone receptury. Oczywiście zadbaj, by każde danie było dostosowane do wymogów podniebienia brzdąca i dostarczało mu składników...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Ulubione potrawy dzieci

    Każdy z nas ma swoje kulinarne upodobania, dzieciaki również. Większość maluchów gustuje w naleśnikach i plackach, chętnie jada także potrawy z makaronu oraz zapiekanki. Zwykle jednak chcą co dzień(...) potrawy. Uruchom wyobraźnię, a jeśli brak ci pomysłów, sięgnij po sprawdzone receptury. Oczywiście zadbaj, by każde danie było dostosowane do wymogów podniebienia brzdąca i dostarczało mu składników...

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Nagłe przypadki w twojej kuchni

    ...potrząsaj aż składniki dokładnie się wymieszają. Odkręć butelkę i odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Wylewaj odpowiednie porcje na lekko natłuszczoną patelnię. Potem wypłucz butelkę pod kranem(...) lub usmażyć naleśniki, przygotuj ją z płatków albo kaszy. W młynku do kawy zmiel na mąkę płatki owsiane, jęczmienne, kaszę jaglaną lub gryczaną. Wymieszaj z resztką mąki pszennej, którą masz i użyj do...

  • W większości polskich domów po świętach lodówki pękają w szwach. Wędliny, sery, resztki pieczeni, sporo pieczywa - zdarza się, że produkty te trafiają do kosza, chociaż nie są zepsute i można je ponownie wykorzystać do przygotowania smacznych i sycących dań. Jak to zrobić? Chętnie podpowiemy! Pomysł nr 1: BigosPolacy uwielbiają proste i pożywne dania jednogarnkowe. Dlatego aromatyczny bigos czy sycący gulasz to doskonały sposób na wykorzystanie resztek! Jeśli po świętach zostało ci sporo...

  • Używasz masła? 5 błędów, których możesz uniknąć!

    ...masła podczas smażenia Przypalenie masła to kulinarny grzech ciężki. Nie tylko psuje smak potrawy, ale sprawia, że jest ona rakotwórcza. Jak uniknąć takich sytuacji? Są na to dwa sposoby. Odrobina(...), podczas przygotowywania zasmażki należy pamiętać o następujących zasadach: Pracujemy na bardzo małym ogniu - bo zarówno mąka jak i masło bardzo łatwo się przypalają. Nieustannie mieszamy, aby...

  • Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety,...

  • Grillowanie bez skutków ubocznych

    Lekkie i zdrowe czy ciężkostrawne i pełne substancji rakotwórczych? Jakie są potrawy z grilla? Wszystko zależy od tego, co i na czym grillujemy, jak przygotowujemy potrawy i z jakimi jemy je dodatkami. Na ruszt trafiają zwykle karkówka, boczek, żeberka, kiełbasa wieprzowa, kaszanka. Mają sporo kalorii, zawierają niezdrowe tłuszcze nasycone. Grillowane mięso uważa się za chudsze niż smażone, bo do...

  • Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety,...