• Informacje na temat:

    potrawy z resztek pieczonego kurczaka

Przepisy na temat: potrawy z resztek pieczonego kurczaka
  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    Grillowane potrawy są zdrowsze od dań smażonych, chociaż jeżeli przygotowujemy je niewłaściwie lub wybieramy bardzo kaloryczne składniki, nie można mówić o fit grillu.  Jakich błędów unikać, aby(...) ogniu, bo przypalisz potrawy. Brykiet powinien się zażyć, a nie palić podczas grillowania dań.  Po trzecie – na bieżąco usuwaj z rusztu zwęglone resztki jedzenia – nie kładź na nich kolejnych porcji! Po...

  • Szybki obiad na wykorzystanie resztek mięsa które nam zostaną z dnia poprzedniego.U mnie były to udka z kurczaka, ale można wykorzystać inne mięso.Fajna propozycja na przemycenie dyni za którą nie wszyscy przepadają.

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ...trendem na świecie, także w Polsce zaczynają pojawiać się związane z tematem akcje. Podczas Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego wspólnie gotowano zupę z resztek, tzw. zupę disco. Hipermarkety, ze względów(...). Np. czarne banany są najlepsze, mają najwięcej witamin i naturalnego cukru. W książce "Gotuję, nie marnuję" zaproponowałaś ponad 80 przepisów z wykorzystaniem resztek. Masz zatem duże...

  • Zapiekanka ryżowa to danie typu „sprzątanie lodówki” i „nie marnuję jedzenia”, i jeszcze „zużyję resztkę startego żółtego sera/ugotowane warzywa/ugotowany ryż/otwarty słoiczek koncentratu pomidorowego”. Każdy może dopisać tu własne „zużyję”! Ale oczywiście można też zrobić ją od podstaw, gotując i smażąc po kolei składniki, otwierając nową puszkę pomidorów i ucierając świeżo zakupiony ser. Zapewniam, że w każdym przypadku będzie smacznie!

  • Czas na wielkie grillowanie!

    Udka z kurczaka w sosie jogurtowym 1 - 2 udka z kurczaka na osobę. Bejca: sok z połowy cytryny; 50 - 70 ml jogurtu naturalnego; ćwierć łyżeczki kurkumy; 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...) z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska" Więcej przepisów znajdziesz tutaj . Smacznego!

  • Dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dobre zarówno jako przekąska i danie główne.

  • W kuchni nic się nie powinno zmarnować.. Oto prosta i smaczna zapiekanka.

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Do tego można użyć dowolnego makaronu, ja zazwyczaj używam tego, którego nie wykożystałam w wcałości do zupy. dlatego nazwa zapiekanka z resztek:) im więcej makaronu tym więcej ludzi się naje, ale ostrzegam to bardzo sycące. Jak daję wegete to nie daję już soli bo byłoby za słone. :) mozna to jeśc z keczupem :)

  • Szybka,prosta sałatka,w której można wykorzystać mięso z pieczonego kurczaka.

Artykuły na temat: potrawy z resztek pieczonego kurczaka
  • A zresztą zrób, co chcesz. Jak wykorzystać resztki jedzenia?

    Buonassisiego oraz żonę Buonassisiego, Lię Cantoni.  Znalazłam w niej potrawy, które pamiętam z dzieciństwa. Na przykład klopsiki z gotowanego mięsa lub pieczeni. W Toskanii robimy je w taki sposób: siekamy drobno resztki mięsa pieczonego lub gotowanego - wołowinę, kurczaka, szynkę, gotowaną wieprzowinę, boczek wędzony - jednym słowem wszystko, co znajdziemy w lodówce. Dodajemy trochę suchego chleba...

  • W większości polskich domów po świętach lodówki pękają w szwach. Wędliny, sery, resztki pieczeni, sporo pieczywa - zdarza się, że produkty te trafiają do kosza, chociaż nie są zepsute i można je ponownie wykorzystać do przygotowania smacznych i sycących dań. Jak to zrobić? Chętnie podpowiemy! Pomysł nr 1: BigosPolacy uwielbiają proste i pożywne dania jednogarnkowe. Dlatego aromatyczny bigos czy sycący gulasz to doskonały sposób na wykorzystanie resztek! Jeśli po świętach zostało ci sporo...

  • Piekarnik wszystkomogący

    ...bardziej równomierne i szybsze rozchodzenie się ciepła po wnętrzu piekarnika). Dzięki temu można optymalnie dostosować sposób grzania do konkretnej potrawy; jak - podpowie nam instrukcja. Ogromnym ułatwieniem, zwłaszcza dla początkujących kucharzy, są programy automatyczne. Wystarczy podać rodzaj potrawy (kurczak, ryba, warzywa) i wagę, a urządzenia samo zaproponuje odpowiedni czas, sposób grzania...

  • Dobra wiadomość dla osób lubiących pikantne jedzenie: te najostrzejsze przysmaki wspomagają nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Oprócz nich istnieją także inne produkty, które sprawiają, że spalamy kalorie w nich zawarte jeszcze w czasie ich jedzenia i trawienia. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, aby jedzenie było sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami?   Termogenik z warzywniaka Termogeniki to środki, które pobudzają organizm do tego, aby produkował ciepło i tym samym spalał...

  • Grill w wersji fit

    ...jakości gotowych produktów na grill. Lepiej sami wybierzmy mięso, np. chudą wołowinę, piersi z kurczaka, ryby. Tacki Grillujmy na aluminiowych tackach. Chronią potrawy przed bezpośrednim kontaktem(...) benzyną lub ropą. W czasie spalania wytwarzają ogromne ilości związków rakotwórczych, które przenikają do jedzenia. Czyszczenie Po biesiadzie dokładnie oczyśćmy ruszt z przypalonych resztek...

  • Mięso z kurczaka można spożywać bez ograniczeń wiekowych. Jest wskazane dla dzieci od 6 miesiąca życia, a także dla osób w podeszłym wieku. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu oraz bardzo drobnej budowie włókien, drób można podawać w dietach leczniczych (przy zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego) oraz w okresie ciąży czy karmienia piersią. Fot. 123RF Jak wiadomo, mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały. Czy jednak filet z kurczaka jest...

  • Grillowanie bez skutków ubocznych

    Lekkie i zdrowe czy ciężkostrawne i pełne substancji rakotwórczych? Jakie są potrawy z grilla? Wszystko zależy od tego, co i na czym grillujemy, jak przygotowujemy potrawy i z jakimi jemy je dodatkami. Na ruszt trafiają zwykle karkówka, boczek, żeberka, kiełbasa wieprzowa, kaszanka. Mają sporo kalorii, zawierają niezdrowe tłuszcze nasycone. Grillowane mięso uważa się za chudsze niż smażone, bo do...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    Z jednej strony grillowanie jest zdrowsze niż smażenie. Potrawy są mniej kaloryczne, bo do ich przygotowania nie stosuje się tłuszczu. Mięso na grillu traci ok. 20 proc. tłuszczu. Poza tym produkty(...) resztek potraw i tłuszczu po poprzednim grillowaniu. Chodzi o to, by nie wydzielały się z nich rakotwórcze substancje. Mięso lub inne produkty układamy, gdy węgiel nie pali się już płomieniem, nie...

  • Obok różnego rodzaju kiełbas, drób jest tym rodzajem mięsa, które najczęściej pojawia się na naszych grillach. To doskonały wybór! Ale czy wiecie w jaki sposób go przygotować, aby zawsze zachwycał naszych bliskich i znajomych? Oto kilka naszych propozycji. Mięso drobiowe to zawsze dobry wybór na grilla. Trudno jest znaleźć osobę, która byłaby w stanie oprzeć się piersi z kurczaka ściągniętej prosto z rusztu lub skrzydełkom przygotowanych w podobny sposób. Delikatne i chude mięso, które...