• Informacje na temat:

    potrawy z porami

Przepisy na temat: potrawy z porami
  • Pora na pory

    Niektóre warzywa, jak np. pory, mają tyleż zwolenników, co przeciwników. A przecież pory można wykorzystać w smacznych potrawach, np. w lazanii, z dodatkiem łososia. Wtedy ich delikatny smak podniesie walory potrawy.

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Pora na pora w nowej odsłonie

    ...kulinarna odsłona pora poniżej - tym razem w formie smażonych placuszków. Do przygotowania potrawy potrzeba: 40 g masła, 40 g orzeszków piniowych, 1-2 pory (tylko biała część) pokrojone w paseczki, 100(...) i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę i olej, następnie łączymy z przestudzonymi porami, orzeszkami i kiełkami. Dodajemy parmezan, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżką nakładamy...

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Smaczne potrawy na obiad

    Podpowiadamy, co ugotować na najbliższe dni!

  • Danie z kuchni francuskiej. PS. można mniej zapiekać. Ja jestem zwolennikiem dań" przyjaranych" :)

  • Pora na tatara

    ...konsument samodzielnie mieszał mięso z dodatkami i przyprawami. Nazwa potrawy wzięła się od jednego z plemion mongolskich, Tatarów, które w XIII w. najechało ziemie Europy Środkowo-Wschodniej, a którego...

  • Niezbyt szybkie, ale tanie, bardzo smaczne i sycące.

  • Zupa z pora i czosnkowa ciecierzyca, czyli warzywne przepisy Piotra Kucharskiego

    Warzywa nie muszą być tylko nudnymi dodatkami do mięsnych dań. Mogą również tworzyć pełne posiłki. Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące na warzywach.

  • Smaczny pomysł na "Łosoś z porami w cieście francuskim"

Artykuły na temat: potrawy z porami
  • Wiosenne potrawy z czosnku niedźwiedziego

    Choć w Polsce jest częściowo pod ochroną, z początkiem wiosny pojawia się na straganach. Piotr Kucharski pokazał, jak można wykorzystać go w kuchni.

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Jesień na stole, czyli tanie i sycące potrawy dla całej rodziny

    Zalet sezonowych produktów nie da się przecenić. Tym bardziej, że jesień to czas zbiorów wielu cennych warzyw i owoców. Ich bogactwo najlepiej da się zauważyć w codziennych potrawach, które z pewnością będą smakować całej rodzinie.

  • „Trzy pory dnia. Kulinarne fascynacje Krzysztofa Tyszkiewicza” to zbiór sentymentalnych opowieści i rozmów Beaty i Krzysztofa Tyszkiewiczów, których tematem przewodnim są ich ulubione potrawy i smaki. Książka ukaże się 6 listopada nakładem Wydawnictwa G+J Książki.   Książka Krzysztofa Tyszkiewicza nosi tytuł „Trzy pory dnia", ponieważ jedzenie to czynność, którą ludzie wykonują co najmniej trzy razy dziennie przez całe życie. Autor przedstawia swoje ulubione dania, a z każdym z nich łączy...

  • Pora na detoks

    ...zakończ kurację. Ważną zasadą przy stosowaniu detoksu jest krótkie wprowadzenie do diety. Kilka dni wcześniej stopniowo wyrzucaj z jadłospisu tłuste potrawy białkowe. Nie jedz nic smażonego...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego specjalistycznej wiedzy. Poszukując produktów, które swym cennym składem mogłyby wzbogacić nasz codzienny jadłospis, bardzo często zapominamy o przyprawach. To duży błąd, gdyż te niepozorne dodatki do dań zazwyczaj kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych, doskonale wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Oto kilka dodatków, które z pewnością...

  • Sycące potrawy nie tylko dla smyka

    Wbrew powszechnej opinii sycących dań "na rozgrzewkę" nie powinno się utożsamiać z jedzeniem tłustym i ciężkostrawnym. Przeciwnie - najlepiej, by menu na chłodne dni obfitowało w potrawy łatwe do strawienia. Wtedy po ich spożyciu organizm szybko odczuje przypływ energii i przyjemne ciepło rozchodzące się po całym ciele. Taki efekt uzyskasz m.in. serwując maluszkowi i reszcie rodziny zupy, potrawy...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do przygotowania dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada około 5 kilogramów makaronu rocznie, dlatego warto dowiedzieć się w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest....

  • sałatka z porów

    ...pory i jajka drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce duże oczka, dodać sól, pieprz i majonez, życzę smacznego a jest naprawdę smaczne jeśli ktoś lubi lekko ostre potrawy...

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

Wideo na temat: potrawy z porami
  • Warzywa nie muszą być tylko nudnymi dodatkami do mięsnych dań. Mogą również tworzyć pełne posiłki. Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące na warzywach. Na stole pojawiły się takie pyszności jak: zupa z pora, kukurydzy i krewetek, fasola z warzywami i ananasem oraz czosnkowa ciecierzyca ze szpinakiem i pomidorami.