• Informacje na temat:

    potrawy z kluskami śląskimi

Przepisy na temat: potrawy z kluskami śląskimi
Artykuły na temat: potrawy z kluskami śląskimi
  • Maryla Rodowicz: Tańcząca wariatka

    Nocami surfuje po internecie, nie wstaje przed dwunastą, uwielbia tłuste potrawy, a jej fani potrafią przejechać za nią kilkaset kilometrów. Co ją bawi? Co wzrusza? Kiedy płacze? Dlaczego nigdy nie odda tytułu "Królowej polskiej piosenki"? Oto Maryla Rodowicz!

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Smaczna Polska

    ...jest nazywany roladą. Podaje się go z modrą (czerwoną) kapustą oraz kluskami śląskimi (z ziemniaków i mąki). Imprezy kulinarne: 12 lipca - Zbóje i zbójnictwo (Chorzów); 7-19 września Jarmark Śląski(...) kuchni są potrawy z ryb. Przyrządza się je na wiele sposobów: smażąc, gotując, doprawiając octem, śmietaną, dodając do sałatek, a nawet jajecznicy. Duże ich ilości soli się w beczkach i wykorzystuje...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Mariaż idealny, czyli organoleptyczne "parowanie" dla początkujących

    ...przyrządzonej potrawy... Trafne rozpoznanie organoleptyczne tego, jaka jest potrawa, a jakie wino to pierwszy krok do wybrania połączenia idealnego, który w duecie będzie uwodził nas smakiem(...) z maślanością potrawy. Delikatne mięso kurczaka wymaga subtelnego białego kompana. Cytrusowa świeżość chardonnay z tego regionu nadaje lekkości i uzupełnia aromaty rozmarynu. Zasada nr 2: Balans i przeciwności...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Nie chcę takiej synowej

    ...z kluskami śląskimi. - Pycha - zachwycił się. - Tylko, mamuś, ja poproszę same kluski, bez mięsa - dodał na koniec. - Co? A to czemu? - zdziwiłam się. - Wiesz, chcę być solidarny z Weroniką(...)? - spytałam podczas obiadu. Słynęłam z dobrej kuchni i jeszcze nie zdarzyło się, aby komuś nie smakowały moje potrawy. Dziewczyna jadła jednak jakoś bez przekonania. - Jestem przedszkolanką - odparła. Lekko...

  • NOWE SMAKI! NOWE POMYSLY!Dla miłośników eksperymentowania w kuchni, wielbicieli nowinek ze świata, mnóstwo ciekawych i prostych w wykonaniu pomysłów. Okazuje się, że Francuzi też jedzą klopsy, ale w sosie z dodatkiem wina, mielone kotlety Włochów są przyrządzane z parmezanem, a na Ukrainie do pierogów z mięsem dodaje się cząber. W zmienionej postaci znane są też bigos lub gołąbki. Warto wybrać się na wycieczkę po kuchniach świata i zjeść to samo w całkiem nowej postaci. Od kotlecików...

  • Grzybobranie

    .... 5. Roladki podawaj z młodymi ziemniakami z wody lub kluskami śląskimi oraz surówką z czerwonej kapusty. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 300 kilokalorii Podgrzybki na grzankach(...) w woreczkach foliowych. Grzyby łatwo ulegają zaparzeniu, a wtedy są znakomitą pożywką dla pleśni. Potrawy z grzybów są ciężkostrawne - nie wolno ich podawać dzieciom do 7 roku życia. Przygotowanie: 20

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...