• Informacje na temat:

    potrawy z kapusty pekińskiej

Przepisy na temat: potrawy z kapusty pekińskiej
  • Ramen – egzotyczny i sycący przysmak na jesienną chandrę

    Azjatyckie smaki najczęściej przenikają do naszego codziennego menu pod postacią dań kuchni fusion. Główną jej zasadą jest komponowanie ze sobą smaków i technik kulinarnych z najbardziej egzotycznych krańców świata, co pozwala uzyskać zupełnie nowe potrawy. Otwierając się na nowe aromaty warto zakosztować także oryginalnych specjałów pochodzących z Dalekiego Wschodu. Idealną propozycją na...

  • surówka z kapusty pekińskiej z sosem jogurtowo-majonezowym

  • Ryż na szybko z klopsikami

    Składniki na 4 porcje: - 15 dag długoziarnistego ryżu, - 1 główka kapusty pekińskiej, - 3-4 marchewki, - 1 cebula, - 1 ząbek czosnku, - 2 łyżki oleju, - 30 dg mieszanego mielonego mięsa, sól(...), pozostały ze smażenia mięsa, dodać pozostały olej. Smażyć kilka minut, dodać kapustę, marchew i orzeszki (ew. można je wcześniej grubo posiekać). Smażyć 3 minuty. Do gotowej potrawy ponownie włożyć mięso...

  • Pyszna obiadowa sałatka z kapusty pekińskiej, marchewki i ogórka z sosem chrzanowym.

  • ...kapusta pekińska - poszarpać i posolić 25 dag sera żółtego - potrzeć na tarce na dużych oczkach 15 dag szynki - pokroić w paski 1 ogórek zielony - pokroić w średnią kostkę 1 ser feta - połamać na górę potrawy 2 pomidory - pokroić w półksiężyce 20 szt oliwek zielonych - przekroić na pół SOS MAJONEZOWO-CHRZANOWY 1/2 szkl. mleka 8 łyżek majonezu 6 łyżeczek chrzanu Wszystko wymieszać i polać potrawę...

  • Bardzo prosta i szybka do przygotowania surówka. Słodkawy smak kapusty złamałam lekko pikantną białą rzodkwią, a wyrazistości dopełnił szczypiorek z własnej hodowli :)

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    ...z klopsikami Składniki na 4 porcje: - 15 dag długoziarnistego ryżu, - 1 główka kapusty pekińskiej, - 3-4 marchewki, - 1 cebula, - 1 ząbek czosnku, - 2 łyżki oleju, - 30 dg mieszanego mielonego mięsa(...), pozostały ze smażenia mięsa, dodać pozostały olej. Smażyć kilka minut, dodać kapustę, marchew i orzeszki (ew. można je wcześniej grubo posiekać). Smażyć 3 minuty. Do gotowej potrawy ponownie włożyć...

  • Surówka z kapusty pekińskiej i pomidora

  • W zasadzie za dużo pisać nie potrzeba. Prosta i szybka w przygotowaniu. Robi ją się dosłownie w pięć minut. Idealnie komponuje się z mięsem.

  • Prosta, szybka, smaczna, no i świeża ;)

Artykuły na temat: potrawy z kapusty pekińskiej
  • Wyrusz w kulinarną podróż  z nową linią zup Kuchnia Świata WINIARY!

    Każda pani domu zastanawia się czasem, czym jeszcze może zaskoczyć swoich bliskich. Sprawdzone potrawy świetnie nadają się na co dzień, ale często chcemy przełamać rutynę tradycyjnego menu. Nie zawsze jednak wiemy jak to zrobić, a przecież pomysłów na odświeżenie naszego jadłospisu jest mnóstwo! Sezon na wycieczki w pełni, pozwól więc zabrać się w kulinarną podróż dookoła świata z nową linią zup...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...

  • Piekielny kurczak

    Znudziły ci się smażone kotlety z piersi kurczaka i potrawka? Przygotuj z kurczaka dania na ostro. Potrawy wyjdą nawet początkującej gospodyni, a zachwyt gości murowany!

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Pitta - "kieszeń chlebowa"

    Pitta - kulinarne wspomnienie wakacji za granicą jest już do kupienia w Polsce. Można z niej przyrządzić ulubione potrawy, albo wymyślić całkiem nowe.

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Nadciśnienie? Spróbuj diety DASH!

    ...liści sałaty, szpinaku lub kapusty pekińskiej. Owoce: 4-5 porcji dziennie. Możesz jeść wszystkie, choć słodkie, jak banany i winogrona, w mniejszej ilości (waga!). Porcja to np. średnie jabłko czy(...) z chlebem (też jest solony), pokrywają dzienne zapotrzebowanie na sól. I na dobrą sprawę po takich kanapkach wszystkie pozostałe potrawy powinnaś zjeść... bez niej. Górna dzienna granica jej spożycia to...

  • NOWE SMAKI! NOWE POMYSLY!Dla miłośników eksperymentowania w kuchni, wielbicieli nowinek ze świata, mnóstwo ciekawych i prostych w wykonaniu pomysłów. Okazuje się, że Francuzi też jedzą klopsy, ale w sosie z dodatkiem wina, mielone kotlety Włochów są przyrządzane z parmezanem, a na Ukrainie do pierogów z mięsem dodaje się cząber. W zmienionej postaci znane są też bigos lub gołąbki. Warto wybrać się na wycieczkę po kuchniach świata i zjeść to samo w całkiem nowej postaci. Od kotlecików...

  • Monika Brodka: Moje zmysły

    ..., do którego wrzucasz: kawałek glonu kombu, kapusty pekińskiej, miękkiego tofu, kilka grzybów, plasterek yuzu. Potem wyciągasz kolejne składniki, moczysz w sosie sojowym lub ponzu (sos octowy) i zaczyna się uczta. Ta kuchnia ma też uliczne wydanie: dania smażone na głębokim tłuszczu, majonezy, słodkie sosy. Wbrew temu, co ludzie myślą, japońskie potrawy nie muszą być pracochłonne. Może poza...

  • Niektóre z tradycyjnych, polskich potraw sprawiają, że obcokrajowcom robi się słabo – w końcu kto przy zdrowych zmysłach zjadłby smalec, kiszoną kapustę lub kaczą krew? Odpowiedź jest prosta – Polacy. Polska kuchnia jest wyjątkowo smaczna - któż byłby w stanie oprzeć się tym smakowitym ciastom, aromatycznym zupom i przepysznym wędlinom? Istnieje jednak kilka potraw, które chociaż nam wydają się zupełnie normalne, wprawiają w osłupienie wielu obcokrajowców. Jeśli kiedykolwiek będziecie...