• Informacje na temat:

    potrawy z kalafiora i brokuła

Przepisy na temat: potrawy z kalafiora i brokuła
Artykuły na temat: potrawy z kalafiora i brokuła
  • Zdrowy brokuł

    Ten zielony kuzyn kalafiora i kapusty ma mnóstwo witamin i mało kalorii. Potrawy z tym warzywem zadowolą niejednego smakosza.

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Dlaczego warto jeść kalafiory?

    Sulforafan – substancja zawarta zarówno w kalafiorach jak i brokułach, może zapobiegać niektórym nowotworom, a co więcej – hamować rozwój istniejących już komórek rakowych. Substancja ta utrudnia ich(...) jesienno-zimowym, kiedy to spada odporność organizmu. 100 g kalafiora zapewnia całkowite zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C, która chroni przed atakiem wirusów. Warzywo zawiera też żelazo...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Sezon na grillowanie

    ...z grillowanymi warzywami. Niektóre mamy uprzedzały, że ich pociechy brokuła ani kalafiora nie zjedzą, ale okazywało, że jak najbardziej! Błyszczące sreberko przypominało skarb, nie musieliśmy więc zachęcać(...) znajomymi, a tylko 6 proc., żeby wyłącznie się najeść. W dodatku potrawy z grilla uważamy za zdrowsze od smażonych. Nie przypiekamy ich na tłuszczu, zawierają więc mniej kalorii. Niestety, możemy też...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Dieta dla osób z kamicą

    Najważniejsze jest wyeliminowanie produktów zaostrzających objawy. Na tej liście znajdują się potrawy ciężkostrawne, tłuste, wzdymające, cukier i słodycze. 1. Ryby - 3 razy w tygodniu Zastąp nimi dania mięsne, zawierające dużo tłuszczu. Zrezygnuj z kiełbas i gotowych wędlin. Spożywaj chudy drób (pieczony w folii) i nietłusty nabiał. 2. Jakie pieczywo? Odstaw ciężkostrawne świeże pieczywo...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego specjalistycznej wiedzy. Poszukując produktów, które swym cennym składem mogłyby wzbogacić nasz codzienny jadłospis, bardzo często zapominamy o przyprawach. To duży błąd, gdyż te niepozorne dodatki do dań zazwyczaj kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych, doskonale wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Oto kilka dodatków, które z pewnością...

  • Smaczne propozycje dań dla osób z kamicą żółciową

    ...strączkowych, groszku zielonego, fasolki szparagowej, kapusty, pora, cebuli, czosnku, kalafiora, brokuła, gruszek, czereśni, śliwek. Niewskazane są również ostre i pikantne przyprawy, marynaty i dania(...) o działaniu zaostrzającym dolegliwości. Zaliczamy do nich wszystkie produkty i potrawy obfitujące w dużą ilość tłuszczu i cukru, słodycze, wyroby cukiernicze, żywność wysoko przetworzoną, potrawy...

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...