• Informacje na temat:

    potrawy z grzybów mrożonych

Przepisy na temat: potrawy z grzybów mrożonych
  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    ...przepisy na rodzime potrawy w nowoczesnej odsłonie. Wśród jej propozycji nie mogło zabraknąć pierogów, obowiązkowego dania w świątecznym menu. I tak Bosacka proponuje: pierogi z kaczką i sosem żurawinowym(...) - smacznych grzybów i cebuli" - wylicza. Co ciekawe, Bosacka pierogi lepi ze swoimi pociechami. "Dzieci łatwiej zagonić do kuchni, jeśli coś się dzieje. Moje dzieci - nawet niespełna 4-letni Franek...

  • Grzybobranie ma samo zalety: dotleniamy organizm spacerując na świeżym powietrzu, podziwiamy cuda natury i zbieramy pyszne grzyby /zakładając oczywiście, że się na grzybach znamy/. Wracamy z udanego grzybobrania szczęśliwi i zadowoleni i pojawia się pytanie: co zrobić z grzybami ? Najprawdopodobniej część zjemy od razu: usmażone z cebulką, w śmietanie lub w zupie grzybowej. Pozostałe możemy zamrozić, zapasteryzować /w zalewie octowej, po kaszubsku, itp/ albo wysuszyć. I choć suszenie grzybów...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...●500 ml gotowego zakwasu na żurek (żytniego) ●2 łyżki susz. grzybów ●włoszczyzna ● ząbek czosnku ● 25 dag ziemniaków ● 4 małe kiełbaski ● 5 dag słoniny ●ew. sól Sposób przygotowania: Grzyby namocz(...) zupę polej dodatkowo tłuszczem i skwarkami wytopionymi ze słoniny. Za 14 zł: Składniki:  ● 40 dag mąki żytniej ●skórka z kromki razowca ●20 dag wędzonki ●2 łyżki susz. grzybów ● ząbek czosnku ● 25

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Staropolskie hity

    Potrawy przygotowane według dawnych receptur obfitowały w wyszukane dodatki i przyprawy. Ich smak warto docenić także dziś.

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Jak grzyby, to po deszczu

    ...deserowego (sherry oloroso, porto lub madery), 2 ząbki czosnku, gruba sól morska, pieprz utłuczony w moździerzu Grzybów lepiej nie myć, jeśli nie są bardzo zapiaszczone. Odetnij ogonki (możesz je(...) (krojonymi łopatką do sera), pieprzem, i solą. Udekoruj potrawę rozmarynem. Jeśli pokroisz kapelusze w paski i usmażysz je na dużej patelni, uzyskasz chrupiącą wersję potrawy. Straż podgrzybkowa...

  • Sezon grzybowy już w pełni, więc proponuję zrobić domową sól z dodatkiem suszonych grzybów, dzięki niej potrawy nabiorą głębi. Taka sól świetnie komponuje się z daniami z kapusty, podkreśla smak potraw grzybowych oraz może być oryginalnym dodatkiem panierki np. do schabowego.

  • Restauracja Blue Cactus & Iguana Lounge

    Francisco, równolegle kończąc "The California Culinary Academy". Doświadczenie zdobył także w tak ekskluzywnych miejscach, jak np. Napa Valley czy Palo Alto, tworząc potrawy z wyszukanych składników dla(...): Teach & Taste, podczas których pod okiem Szefa Kuchni - Patricka Hanna przygotowywane są mniej skomplikowane potrawy tex-mex, które na koniec są spożywane przez samych jej uczestników oraz Mix...

  • Wypróbowany przepis na "Deser z mrożonych malin"

Artykuły na temat: potrawy z grzybów mrożonych
  • Pieróg obfitości

    Szukasz pomysłu na wigilijne potrawy? Spróbuj pierogów z soczewicą, gryką lub lekko obgotowaną białą kapustą.

  • Gdy ze ściółki między drzewami wychylają swe kapelusze pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy te ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które znaleźć można na łące? Jakie grzyby można zbierać? A jakie są trujące? Korzystając z atlasu, bez trudu rozróżnisz gatunki grzybów jadalnych, poznasz typowe...

  • Dwa w jednym

    Co jest na antypodach fast foodu? Jednogarnkowce. Przyrządza się je łatwo, ale żeby osiągnąć kulinarny sukces, potrzebny jest czas. Dużo czasu. Warzone powoli w tym samym garze doprawione ziołami mięso i jarzyny zyskują bogactwo smaku, którego nie osiągnie się w żaden inny sposób. Pyszne i sycące potrawy jednogarnkowe zastąpią obiad z dwóch dań, więc karm się nimi, gdy chłodno.

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Nie martw się o zapas

    W grudniu kupujemy najwięcej jedzenia, licząc, że potrawy przygotowane na Boże Narodzenie zostaną na później i przedłużą świąteczny klimat. Jednak statystyki wskazują: marnujemy coraz więcej żywności. Jak uniknąć strat? Wystarczy ja dobrze przechowywać, przekonują eksperci. Skorzystają na tym twój budżet i zdrowie.

  • Niektóre z tradycyjnych, polskich potraw sprawiają, że obcokrajowcom robi się słabo – w końcu kto przy zdrowych zmysłach zjadłby smalec, kiszoną kapustę lub kaczą krew? Odpowiedź jest prosta – Polacy. Polska kuchnia jest wyjątkowo smaczna - któż byłby w stanie oprzeć się tym smakowitym ciastom, aromatycznym zupom i przepysznym wędlinom? Istnieje jednak kilka potraw, które chociaż nam wydają się zupełnie normalne, wprawiają w osłupienie wielu obcokrajowców. Jeśli kiedykolwiek będziecie...

  • Święta? W domu

    .... Wszystkie te wspaniałe potrawy byłyby oczywiście bez sensu, gdyby nie było  ich z kim dzielić. A kiedy można razem  i zrobić, i zjeść, to już prawdziwa frajda. Mamy z mężem to ogromne szczęście, że...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Fasolka z czterech stron świata

    Wystarczy wybrać odpowiednie produkty umożliwiające szybkie przygotowanie i poszukać inspiracji w kuchniach różnych narodów! Fasolka w sosie pomidorowym jest sprzedawana niemal na całym świecie, ale potrawy, jakie można z niej wyczarować bardzo się od siebie różnią!  Fasolka po chińsku 30 g grzybów Mu-Err (uszak bzowy) 200 g mrożonych plastrów korzenia lotosu 1 szalotka 2 chili...

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....