• Informacje na temat:

    potrawy z fenkułem

Przepisy na temat: potrawy z fenkułem
  • Wyjątkowa wielkanocna przekąska

    Jajko symbolizuje zdrowie i życie, a także miłość i płodność. Jest też najbardziej popularnym symbolem Świąt Wielkiej Nocy. Dlatego w tym czasie, częściej niż zazwyczaj, przygotowujemy potrawy z jaj. Może w tym roku zaskoczymy naszych domowników i zamiast klasycznych jajek w majonezie zaserwujemy wykwintną przekąskę wg. przepisu Szefa Kuchni Zamku Topacz.

  • Bardzo lubimy kuchnię włoską, a szczególnie najprostsze makarony (z pesto albo z czosnkiem i oliwą) i właśnie risotto. Od czasu do czasu testuję rozmaite zestawienia. Do przygotowania risotto z fenkułem skłoniła mnie wizyta w restauracji. Jedliśmy tam smaczne, aromatyczne i delikatne risotto z karczochami. Bardzo smaczne! A ponieważ nie mamy łatwego dostępu do tanich karczochów (do drogich zresztą też nie, jak to na wsi), postanowiłam nieco inaczej skomponować moje risotto. Uzyskany efekt...

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    ...rybnych. Jest też składnikiem najsłynniejszej azjatyckiej przyprawy "pięć smaków". Najbardziej znane i najsmaczniejsze potrawy z koprem włoskim Z doradą w pomidorach Ryby skrop sokiem z cytryny...

  • By przygotować pyszny obiad, nie potrzeba wielu składników i wiszenia nad garami. Makarony mają to do siebie, że smakują ze wszystkim. My najbardziej lubimy ze świeżym pesto.

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Fenkuł inaczej zwany koprem włoskim jest mało znanym warzywem w Polsce, ale ostatnio zdobywa popularność, także i u nas. Połączyłem go z młodą marchewką i malutkimi pieczarkami. A na dodatek wykorzystałem łazanki tak małe ,że jak je zobaczyłem to musiały zagościć w naszej kuchni ( podawane u Dulskich na obiadach świątecznych.. .)

  • Delikatne,dietetyczne i bardzo smaczne:)

  • Aromatyczna i bardzo zdrowa surówka

  • Bardzo delikatna o lekkim aromacie anyżu.

Artykuły na temat: potrawy z fenkułem
  • Rdzawiec w liściach boćwiny, fenkuł i mango oraz menu na nadchodzący tydzień.

    ...(opisywałam kiedyś NIEMOZLIWOSC znalezienia inaczej podanej ryby w całym Kolobrzegu, latem… uff!)Po drugie sporo wiosennych warzyw! Po trzecie znakomity sos… sos czasem zmienia całość potrawy...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Warzywa doskonałe na przedwiośnie

    ...potrawy. Nie sposób nie wspomnieć o wyjątkowych wartościach odżywczych tych warzyw.  Jarmuż jest uważany za superfood, czyli za produkt o bardzo wysokiej zawartości składników korzystnie wpływających...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego specjalistycznej wiedzy. Poszukując produktów, które swym cennym składem mogłyby wzbogacić nasz codzienny jadłospis, bardzo często zapominamy o przyprawach. To duży błąd, gdyż te niepozorne dodatki do dań zazwyczaj kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych, doskonale wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Oto kilka dodatków, które z pewnością...

  • Dieta św. Hildegardy: Wzmacnia, poprawia nastrój, dodaje sił

    ..., kurkuma, kolendra, cynamon, kardamon, ale też i mniej znane, np. mielony korzeń bertramu. Zaostrza smak, a przy tym m.in. chroni przed anemią. Dodaje się go do każdej potrawy. Przykładowe menu...

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Najsmaczniejsze zupy odchudzające

    ..., by uzyskać ulubiony smak i pożądane działanie potrawy. Przygotowane według naszych wskazówek zupy możesz bezkarnie jeść nawet codziennie! O tym warto pamiętać Największą wartość odżywczą ma zupa...

  • Dobra wiadomość dla osób lubiących pikantne jedzenie: te najostrzejsze przysmaki wspomagają nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Oprócz nich istnieją także inne produkty, które sprawiają, że spalamy kalorie w nich zawarte jeszcze w czasie ich jedzenia i trawienia. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, aby jedzenie było sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami?   Termogenik z warzywniaka Termogeniki to środki, które pobudzają organizm do tego, aby produkował ciepło i tym samym spalał...

  • Jedzenie dla urody i zdrowia zimą

    ...potrawy są łatwiejsze do strawienia, dzięki czemu organizm otrzymuje zastrzyk energii, może też lepiej przyswajać składniki odżywcze potrzebne do regeneracji i zachowania zdrowia oraz urody(...) dobroczynnych właściwości. Ta bulwa ma złą sławę, bo często robi się z niej niezbyt piękne potrawy - frytki, chipsy, placki ziemniaczane oraz zapiekanki z serem i bekonem. Aby ziemniaki były jak najbardziej...

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań. To dobra wiadomość, gdyż okazuje się, że warzywo to nie tylko dobrze smakuje, ale również ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania...