• Informacje na temat:

    potrawy rustykalne

Przepisy na temat: potrawy rustykalne
  • Jesienne menu: wiejski obiad

    Proste i pożywne potrawy wykorzystujące dary jesieni doskonale sprawdzą się w chłodniejsze dni. Taki obiad możesz przygotować podczas weekendowego wypadu na wieś. Jeżeli nie masz możliwości ruszyć się z miasta, zaaranżuj otoczenie: ozdobne dynie, suche bukiety, kosze pełne dojrzałych, gruszek... Pieczeń wieprzowa Składniki na 6-8 porcji: - 1,75 - 2 kg pieczeni wieprzowej, - sól, pieprz...

  • Pierwsze ciasto które pieke z uzyciem calych cytryn. Niebo dla podniebienia milosnikow cytrusowych deserow. Pyszne i wilgotne.Pachnie cudownie i smakuje oblednie :)

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Rustykalny, wspaniały, smaczny. Po prostu idealny chleb przygotowany na zaczynie drożdżowym.

  • Wypróbowany przepis na "Rustykalna tarta"

  • Smaczny pomysł na "Rustykalna cukiniowa tarta"

  • Mus dyniowy. Zapiekany w rustykalnym cieście. Z mięsem i cebulą.

  • Szybka i smaczna tarta - idealne połączenie jabłek cynamonu i kruchego ciasta.

  • Idealnie kruche ciasto, rabarbar z nutą limonki i cynamonu. Przepis zaczerpnięty z książki "Słodkie cztery pory roku".

Artykuły na temat: potrawy rustykalne
  • Kuchnia francuska. Bon appétit!

    ...się w sosie z białego wina lub śmietany. W Bretanii serwuje się potrawy ze świeżych ryb oraz naleśniki z różnymi farszami. W Burgundii najbardziej znane danie to boeuf bourguignon, czyli wołowina pieczona w czerwonym winie z bekonem, grzybami i cebulą. W Alzacji popularne są potrawy na bazie wina. Jedną z nich jest baeckeoffe, czyli gulasz z ziemniaków i trzech gatunków mięsa: jagnięciny...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Przyjęcie weselne na łonie natury

    ...sałatki czy potrawy będą wspaniałym uzupełnieniem przyjęcia. Wykorzystajmy również potrawy z grilla - to idealna sposobność. W sielankowy, plenerowy motyw przewodni doskonale wpisze się także naked cake(...) weselnego menu możecie dodać potrawy z grilla, a bawiąc się na zewnątrz, z powodzeniem przeprowadzicie mnóstwo ciekawych i zabawnych gier: od planszówek, bierek, szachów bądź jengi w wersji maksi...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego specjalistycznej wiedzy. Poszukując produktów, które swym cennym składem mogłyby wzbogacić nasz codzienny jadłospis, bardzo często zapominamy o przyprawach. To duży błąd, gdyż te niepozorne dodatki do dań zazwyczaj kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych, doskonale wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Oto kilka dodatków, które z pewnością...

  • „Jak zorganizować wesele, gdy…” Trzy nietypowe sytuacje

    ...ugościć w rustykalnej chacie, na plaży, w teatrze, na jachcie, w kopalni lub ogrodzie . Nietypową scenerię i cudne krajobrazy potrafi docenić każdy. Ponadto, idealne, wymarzone wesele musi być pełne(...) składać się z rosołu, dewolaja i zestawu surówek. Poeksperymentuj z menu, zapytaj kucharzy, którzy będą przygotowywać dania, które potrawy wychodzą im bezbłędnie. Wygodnym i niedrogim sposobem na wesele...

  • Dobra wiadomość dla osób lubiących pikantne jedzenie: te najostrzejsze przysmaki wspomagają nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Oprócz nich istnieją także inne produkty, które sprawiają, że spalamy kalorie w nich zawarte jeszcze w czasie ich jedzenia i trawienia. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, aby jedzenie było sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami?   Termogenik z warzywniaka Termogeniki to środki, które pobudzają organizm do tego, aby produkował ciepło i tym samym spalał...

  • Weselmy się w Krakowie

    .... Małopolskie restauracje, konkurując między sobą, proponują coraz bardziej wyszukane i różnorodne potrawy, które pod barwnymi opisami niekiedy trudno jest zidentyfikować. Państwo Młodzi mogą wybierać...

  • Niedzielny obiad, wizyta przyjaciół, rodzinna impreza – jeśli należysz do osób, którym goście niemal zawsze kojarzą się z wyzwaniem, być może jest to kwestia gorszej organizacji pracy, mniejszych umiejętności kulinarnych albo zwyczajnie braku czasu. Żaden z tych czynników nie jest już jednak problemem, bo nowoczesne piekarniki Whirlpool pozwalają na przygotowanie w tym samym czasie aż trzech dań. To oszczędność czasu, prądu i... nerwów. COOK3 Dzięki funkcji Cook3, na trzech różnych poziomach...

  • Sport i zabawa w Alpach Kitzbühelskich

    ...w swych kartach pełną ofertę kulinarną - od miejscowych specjalności po haute cuisine. Niezależnie jednak od kulinarnego stylu tutejszą gastronomię wyróżniają świeże i naturalne produkty oraz potrawy...

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....