• Informacje na temat:

    potrawy niskotłuszczowe

Przepisy na temat: potrawy niskotłuszczowe
  • Frytkownice niskotłuszczowe od Tefal – nowy wymiar smażenia

    ...potrawy na małej ilości oleju lub bez jego dodawania, a filtr antyzapachowy uchroni rozprzestrzenianie się zapachu tłuszczu po pomieszczeniu. Nienagrzewający  się uchwyt, nóżki antypoślizgowe...

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Proste połączenie, smaczne i szybkie. Takie jest to kakao. Czas jego przygotowania jest krótszy niż 30 minut.

  • Kakao jest jednym z moich ulubionych napojów. Mimo, że dawno nie jestem już dzieckiem to z miłą chęcią lubię wracać do tego niezwykłego smaku. Kakao oprócz tego, iż kojarzy mi się nieodłącznie z dzieciństwem to posiada wiele wartości odżywczych, jak chociaż by magnez. Kakao doskonale również rozgrzewa oraz pozwala na łączenie z różnymi smakami. Jednym z nich jest sok wiśniowy. Kakao z sokiem wiśniowym jest dosyć kwaskowe, ale nadal zachowuję swój wyjątkowy smak. Sok wiśniowy w połączeniu z...

  • Kakao które rozgrzeje i doda energii. Dodatek soku malinowego sprawi, iż nabierze przyjemnego aromatu i smaku.

  • Kakaowe magdalenki są tak naprawdę moją wariacją na temat, tych małych i pysznych francuskich biszkopcików. Zachowują przy tym swój smak i aromat. Kakaowe magdalenki można wzbogacić o kawałki czekolady(ja podaję wersję bez), będą przez to jeszcze smaczniejsze. W moim domu kakaowe magdalenki znikneły w mgnieniu oka i stał się przebojem, każdego przyjęcia. Polecam!

  • Ciasto "Dzidziuś" pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Przepis prosty i łatwy. Główną bazę stanowi połączenie masy z kaszy mannej z herbatnikami. Polecam.

  • Faworki są jednymi z moich ulubionych smakołyków podawanych podczas karnawału. Uwielbiam faworki za ich chrupkość i niepowtarzalny smak. W tym roku jednak postanowiłam nieco urozmaicić klasyczne faworki poprzez dodanie do nich kakała. Smak i aromat poprzez dodatek kakała sprawił, iż moje ulubione faworki nabrały zupełnie nowego i interesującego charakteru. Kakaowe faworki zasmakowały mojej rodzinie. Jestem pewna, że jeszcze nie raz zagoszczą u mnie w domu podczas tegorocznego karnawału. Polecam!

  • Ocalić od zapomnienia :) To hasło wczorajszego pichcenia :) Pamiętałam tę potrawę z dzieciństwa, moja Babcia często ją robiła. Postanowiłam odtworzyć i wyszła idealnie taka sama jak wtedy :) Jako dziecko bardzo lubiłam z Babcią obierać te nóżki (u nas mówiło się stópki) i cyckać te kostki :)

Artykuły na temat: potrawy niskotłuszczowe
  • Niskotłuszczowe smażenie – czy to możliwe?

    ...i zdrowe, ale jednak smażone potrawy, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przy wyborze tłuszczu należy ograniczyć lub nawet wyeliminować smalec, który jest źródłem nasyconych kwasów(...) zasady twierdząc, że wtedy danie przywiera i zbyt szybko się przypala. Tak jednak być nie musi. Trzeba użyć odpowiednich naczyń, przystosowanych do smażenia niskotłuszczowego. Patelnie, które pozwalają...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Dieta wolumetryczna

    Główna jej zasada? Sięgaj po potrawy o tzw. „niskim zagęszczeniu” kalorii, a zaczniesz szybko i skutecznie chudnąć.

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego specjalistycznej wiedzy. Poszukując produktów, które swym cennym składem mogłyby wzbogacić nasz codzienny jadłospis, bardzo często zapominamy o przyprawach. To duży błąd, gdyż te niepozorne dodatki do dań zazwyczaj kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych, doskonale wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Oto kilka dodatków, które z pewnością...

  • Na rozgrzewkę

    Gdy słupek rtęci wędruje w dół, apetyt na sycące potrawy rośnie. Czy organizm rzeczywiście potrzebuje wysokokalorycznej diety, żeby lepiej chronić się przed chłodem? O tej porze roku też możesz jeść lekko i zdrowo, a przy okazji wzmocnić swoją odporność i mieć dobry nastrój - przekonuje znana brytyjska dietetyczka Gillian McKeith.

  • Dobra wiadomość dla osób lubiących pikantne jedzenie: te najostrzejsze przysmaki wspomagają nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Oprócz nich istnieją także inne produkty, które sprawiają, że spalamy kalorie w nich zawarte jeszcze w czasie ich jedzenia i trawienia. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, aby jedzenie było sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami?   Termogenik z warzywniaka Termogeniki to środki, które pobudzają organizm do tego, aby produkował ciepło i tym samym spalał...

  • Powietrze zamiast oleju!

    ...i posiłków przy użyciu powietrza. Dzięki temu potrawy są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, a przy tym zdrowe i lekkostrawne. Ulubione frytki Twojego dziecka mogą zawierać nawet do 80 % mniej(...) na różnorodne, niskotłuszczowe dania opracowaną przez ekspertów kulinarnych. Dodatkowo dostępne są także dwa inne modele Airfryer - HD9220 i HD99210 . Rekomendowane ceny detaliczne urządzeń...

  • Niedzielny obiad, wizyta przyjaciół, rodzinna impreza – jeśli należysz do osób, którym goście niemal zawsze kojarzą się z wyzwaniem, być może jest to kwestia gorszej organizacji pracy, mniejszych umiejętności kulinarnych albo zwyczajnie braku czasu. Żaden z tych czynników nie jest już jednak problemem, bo nowoczesne piekarniki Whirlpool pozwalają na przygotowanie w tym samym czasie aż trzech dań. To oszczędność czasu, prądu i... nerwów. COOK3 Dzięki funkcji Cook3, na trzech różnych poziomach...

  • Zostań testerem Airfryer Philips!

    ...i posiłków przy użyciu powietrza. Dzięki temu potrawy są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, a przy tym zdrowe i lekkostrawne. Ulubione frytki Twojego dziecka mogą zawierać nawet do 80 % mniej(...) z przepisami na różnorodne, niskotłuszczowe dania opracowaną przez ekspertów kulinarnych. Dodatkowo dostępne są także dwa inne modele Airfryer - HD9220 i HD99210 . Rekomendowane ceny detaliczne urządzeń...

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....