• Informacje na temat:

    potrawy na listkach cykorii

Przepisy na temat: potrawy na listkach cykorii
Artykuły na temat: potrawy na listkach cykorii
  • Dieta  3D chili. Schudniesz 8 kg w 4 tygodnie

    ...wszystko, nawet produkty, które w innych dietach odchudzających są zakazane, np. makaron czy mozzarellę. Porcje powinny być jednak niewielkie, a wszystkie potrawy odpowiednio dosmaczone polecanymi...

  • Tuż przed pojawieniem się nowalijek, kończy się sezon na rzadko wykorzystywane w naszej kuchni warzywo – cykorię. Co ważne, właśnie z końcem jej upraw, czyli w kwietniu, cykoria jest najsmaczniejsza. Tylko co z nią zrobić? Fot. 123RF/Picsel Pierwotnie cykorię uprawiano dla korzeni, które były, i nadal są, wykorzystywane jako substytut kawy. Liście uprawia się od około 150 lat, a o podaniu ich na stoły zadecydował przypadek. Otóż pewnego razu, w Belgii, cykoria obrodziła tak obficie, że część...

  • Czego nie łączyć

    Herbaty z cytryną Herbata ułatwia trawienie, działa moczopędnie, chroni przed próchnicą. W jej listkach znajduje się glin, który jest nieprzyswajalny i wydalany przez organizm. Kiedy jednak(...), ten ograbi go z witaminy C. A to za sprawą enzymu askorbinazy. Ogórek utleni też wit. C w papryce, cebuli, sałacie, cykorii, natce pietruszki, jeśli znajdzie się z nimi w jednej misce. Nasza rada...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego specjalistycznej wiedzy. Poszukując produktów, które swym cennym składem mogłyby wzbogacić nasz codzienny jadłospis, bardzo często zapominamy o przyprawach. To duży błąd, gdyż te niepozorne dodatki do dań zazwyczaj kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych, doskonale wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Oto kilka dodatków, które z pewnością...

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    ...naturalnymi substancjami słodzącymi. W diecie wiosenno-letniej niewskazane są: - białe pieczywo, makarony, kasze, ryż, potrawy mączne (pierogi, naleśniki). Kasza i ryż są bardzo zdrowe i wrócimy do(...) i obciążają wątrobę; - sól - ograniczamy do przyprawiania potrawy na talerzu. Używamy tylko soli morskiej lub kamiennej. Unikajmy soli warzonej, bo jest najgorszej jakości, a do tego oczyszcza się ją...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Nowe diety lepsze od Dukana

    ...jednak niewielkie, a wszystkie potrawy odpowiednio dosmaczone polecanymi przyprawami. Jedz pikantnie! Wybieraj: - chude mięso, drób (kurczak i indyk bez skóry), ryby, np. tuńczyk w sosie własnym...

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....

  • Dania z drobiu dla liczących kalorie

    ...oleju • 100 ml maślanki • sól, pieprz • łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 pomarańcze • 2 kolby cykorii. W rondlu rozgrzej łyżeczkę oleju. Wsyp curry i zasmaż. Mieszając, dolej maślankę. Dopraw solą(...), liście pokrój na połówki. Mięso pokrój w paski. Mieszając, smaż 5 min na łyżce oleju. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij z patelni. Ułóż na 2 talerzach przykrytych listkami cykorii, poprzekładaj...

  • Dobra wiadomość dla osób lubiących pikantne jedzenie: te najostrzejsze przysmaki wspomagają nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Oprócz nich istnieją także inne produkty, które sprawiają, że spalamy kalorie w nich zawarte jeszcze w czasie ich jedzenia i trawienia. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, aby jedzenie było sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami?   Termogenik z warzywniaka Termogeniki to środki, które pobudzają organizm do tego, aby produkował ciepło i tym samym spalał...