• Informacje na temat:

    potrawy mączne

Przepisy na temat: potrawy mączne
  • Tradycja i magia przy wspólnym stole

    Bożego Narodzenia. Zgodnie z polską tradycją wigilijne potrawy są bezmięsne, a jednym z ich głównych składników są produkty zbożowe.

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    ...nadzieniem czy kształtem, jedno pozostaje niezmienne - pieróg oznacza mączne ciasto, którym owijamy farsz. Smakowite zawijasy! Prawdopodobnie danie wymyślono już w III w. n.e. w Chinach. Początkowo(...)! "Ślimak, ślimak pokaż rogi, dam Ci sera na pierogi"- jak słusznie rzecze stare, polskie porzekadło klasycznym dodatkiem do potrawy jest twaróg. Ten biały jegomość zapewnia pierogom ruskim, serowym...

  • Szyfr złamany

    ..., rdzennej tradycji kulinarnej. A to oznacza, że mączne potrawy zajmują w niej ważne miejsce. Agnolotti to małe pierożki, wielkością przypominające ravioli. Mogą mieć kształt kwadratu lub półksiężyca, tak(...) się wydawać nieco kontrowersyjne, jednak kategoria past obejmuje wszystkie dania mączne serwowane w ramach primi piatti. Początkowo, czyli aż 2 tysiące lat temu, bo tak długą mają historię, były...

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Kuchnia bułgarska

    W kuchni bułgarskiej wykorzystuje się dużo warzyw, służących przede wszystkim do przygotowania sałatek i surówek. Najpopularniejsza z nich jest bez wątpienia szopska sałata, która można zamówić w większości restauracji w Bułgarii. W kuchni bułgarskiej rzadko występują potrawy mączne, a już nie do pomyślenia i trudne do przełknięcia jest dla Bułgara gotowane ciasto w rodzaju naszych pierogów...

  • Ocalić od zapomnienia :) To hasło wczorajszego pichcenia :) Pamiętałam tę potrawę z dzieciństwa, moja Babcia często ją robiła. Postanowiłam odtworzyć i wyszła idealnie taka sama jak wtedy :) Jako dziecko bardzo lubiłam z Babcią obierać te nóżki (u nas mówiło się stópki) i cyckać te kostki :)

  • Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie eleganckie.

Artykuły na temat: potrawy mączne
  • Czego domaga się organizm, gdy masz ochotę na konkretne potrawy?

    ...makaron, bułeczki lub placki, jest to taki sam sygnał, jak potrzeba zjedzenia słodyczy.  Nasz organizm trawi bowiem białą mąkę tak samo jak cukier.  Jeśli kusi cię danie mączne na słono, to znaczy, że...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Zdrowa alternatywa: Spaghetti z cukinii

    W kuchni Italii dominują makarony, potrawy mączne, świeże warzywa oraz pachnące zioła. Zwykły makaron mączny można zastąpić zdrowszą opcją- makaronem z cukinii.

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego specjalistycznej wiedzy. Poszukując produktów, które swym cennym składem mogłyby wzbogacić nasz codzienny jadłospis, bardzo często zapominamy o przyprawach. To duży błąd, gdyż te niepozorne dodatki do dań zazwyczaj kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych, doskonale wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Oto kilka dodatków, które z pewnością...

  • Łatwy i skuteczny detoks po zimie

    Mamy trochę grzeszków na sumieniu - częściej jadłyśmy tłuste i mączne potrawy, mało się ruszałyśmy, zwłaszcza na powietrzu. Nic dziwnego, że u progu wiosny czujemy się osłabione, łatwiej się przeziębiamy.

  • Dobra wiadomość dla osób lubiących pikantne jedzenie: te najostrzejsze przysmaki wspomagają nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Oprócz nich istnieją także inne produkty, które sprawiają, że spalamy kalorie w nich zawarte jeszcze w czasie ich jedzenia i trawienia. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, aby jedzenie było sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami?   Termogenik z warzywniaka Termogeniki to środki, które pobudzają organizm do tego, aby produkował ciepło i tym samym spalał...

  • Dietetyk: Wegetarianizm to dieta dla osób świadomych

    Na wegetarianizm wiele osób przechodzi nie tylko z pobudek czysto ideologicznych. Nieumiejętne podejście do diety może przyczynić się do tycia, bo - jak mówi dietetyk Magdalena Makarowska - Większość osób wykluczając z diety mięso zamienia je na potrawy mączne.

  • Niedzielny obiad, wizyta przyjaciół, rodzinna impreza – jeśli należysz do osób, którym goście niemal zawsze kojarzą się z wyzwaniem, być może jest to kwestia gorszej organizacji pracy, mniejszych umiejętności kulinarnych albo zwyczajnie braku czasu. Żaden z tych czynników nie jest już jednak problemem, bo nowoczesne piekarniki Whirlpool pozwalają na przygotowanie w tym samym czasie aż trzech dań. To oszczędność czasu, prądu i... nerwów. COOK3 Dzięki funkcji Cook3, na trzech różnych poziomach...

  • Dieta dla babci i dziadka

    Dieta osób starszych powinna być dostosowana do wydatku energetycznego, a potrawy muszą być urozmaicone, żeby nie dopuścić do niedoborów składników odżywczych - uważa dietetyk Magda Heba.

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....