• Informacje na temat:

    potrawy które może zrobić kazdy

Przepisy na temat: potrawy które może zrobić kazdy
  • Jak zrobić jogurt w domowych warunkach?

    ...jogurt pod koniec gotowania, a następnie kontynuować ogrzewanie dania na małym ogniu, żeby jogurt uzyskał odpowiednią temperaturę. Jogurt może z powodzeniem zastępować w przepisach śmietanę, obniżając  tym samym kaloryczność dania. W wypiekach może natomiast zastępować mleko lub część mleka (wypieki staną się wilgotniejsze i zyskają bogatszy smak). Jogurt może zastępować mleko w stosunku...

  • Zapiekanka ryżowa to danie typu „sprzątanie lodówki” i „nie marnuję jedzenia”, i jeszcze „zużyję resztkę startego żółtego sera/ugotowane warzywa/ugotowany ryż/otwarty słoiczek koncentratu pomidorowego”. Każdy może dopisać tu własne „zużyję”! Ale oczywiście można też zrobić ją od podstaw, gotując i smażąc po kolei składniki, otwierając nową puszkę pomidorów i ucierając świeżo zakupiony ser. Zapewniam, że w każdym przypadku będzie smacznie!

  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    ...- Karkówka i kiełbasa zostają jako klasyk, ale jest coraz więcej eksperymentów - mówi PAP Life były mistrz świata w grillowaniu Maciej Grubman i dodaje, że coraz częściej na ruszt wrzucamy ryby i warzywa. Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo - wtóruje szef kuchni Paweł Kibart.

  • kilka czynności, które wykonujemy bezsensu. Ja tez mam niektóre dziwne nawyki, ale staram się stosować do tych 8 kroków.

  • Tradycja i magia przy wspólnym stole

    ...sprawiają, że jest to magiczny moment w roku. Smak wigilijnych dań tworzy niepowtarzalny charakter tego wyjątkowego wieczoru i jest nieodzownym elementem, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia. Zgodnie z polską tradycją wigilijne potrawy są bezmięsne, a jednym z ich głównych składników są produkty zbożowe.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Pasztet z kapusty, niecodzienna potrawa z najzwyklejszych składników

    Na gołąbki, bigos, pierogi - kapustę wykorzystujemy bardzo często w polskiej kuchni. A kto już próbował zrobić pasztet za kapusty? Pora się zmierzyć z tą potrawą, która tylko z pozoru wydaje się trudna.

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Jakie jedzenie przygotować na imprezę, aby zadowoliło zróżnicowane gusta kulinarne?

    Nasi goście zjedli już wszystkie koreczki, sałatki, kanapki i inne przygotowane dania. Impreza jest udana i na pewno za jakiś czas ktoś znów zechce coś przekąsić, a tymczasem w lodówce hula wiatr. A zresztą – szkoda by było zniknąć na dłużej w kuchni i przyrządzać potrawy, zamiast bawić się z resztą towarzystwa. Jak wybrnąć z tej sytuacji?

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

Artykuły na temat: potrawy które może zrobić kazdy
  • Śnieżnobiałe zęby – czy każdy może takie mieć?

    Szczery uśmiech to najprostszy i najbardziej naturalny sposób wyrażenia pozytywnych emocji – rozbawienia czy po prostu szczęścia! Jest również zaraźliwy – zdecydowana większość ludzi odwzajemnia uśmiech, jednak sporo z nas chciałoby poprawić jego wygląd: uśmiechalibyśmy się częściej, gdyby nasz uśmiech był zdrowszy, a zęby bielsze. Czy każdy może mieć śnieżnobiałe zęby? I co zrobić, by poprawić...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Do wypadania włosów mogą przyczynić się… tłuste potrawy

    ...są obumarłe, to nic nie da się już zrobić. Jeżeli są aktywne, czyli włos wypadł i robi miejsce nowemu, to jest szansa, by je odzyskać - podkreśla Małgorzata Jednoróg.

  • Dobra wiadomość dla osób lubiących pikantne jedzenie: te najostrzejsze przysmaki wspomagają nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Oprócz nich istnieją także inne produkty, które sprawiają, że spalamy kalorie w nich zawarte jeszcze w czasie ich jedzenia i trawienia. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, aby jedzenie było sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami?   Termogenik z warzywniaka Termogeniki to środki, które pobudzają organizm do tego, aby produkował ciepło i tym samym spalał...

  • Co ci może zepsuć święta

    ..., dreszcze, podwyższoną temperaturę, uczucie ogólnego rozbicia, utratę apetytu. Objawy pojawiają się w kilka do kilkunastu godzin po posiłku. Co możesz zrobić? Daj odpocząć jelitom. Na kilkanaście godzin(...) na jakiś składnik potrawy. Czasem śladowa ilość alergenu wystarczy, by zagrozić życiu! Najwięcej problemów wywołują orzechy (szczególnie ziemne). Co powinnaś zrobić? Upewnij się, czy ktoś...

  • Wielkanoc to święto jaj, szynek, kiełbas i ciast. I choć przy hucznym obchodzeniu świąt Bożego Narodzenia wypada dość blado, to smak wielkanocnych potraw niczym nie ustępują wigilijnym. Ale czy każdy z nas wie jakie tradycyjne dania powinniśmy znaleźć na stole? Właściwie żurek bądź barszcz biały w zależności od miejsca z którego pochodzimy. Przyjęło się, że ten pierwszy jadany jest raczej na południu i zachodzie Polski, zaś drugi w reszcie kraju. Wspólną bazą jest oczywiście zakwas,...

  • Jedzenie, która uzależnia

    ...mniej aktywne są obszary powiązane z dopaminą - a dopamina jest hormonem przyjemności. Kiedy w mózgu jest mniej receptorów, które są na nią wrażliwe, mózg zaczyna "pragnąć" wszystkiego, co może(...) może to właśnie powód, dla którego tak trudno jest pokonać otyłość: łosoś czy brązowy ryż nie "zaspokajają" mózgu tak, jak zrobi to pizza czy czekolada. Przejadamy się przecież nie z głodu, a z pewnego...

  • Niektóre z tradycyjnych, polskich potraw sprawiają, że obcokrajowcom robi się słabo – w końcu kto przy zdrowych zmysłach zjadłby smalec, kiszoną kapustę lub kaczą krew? Odpowiedź jest prosta – Polacy. Polska kuchnia jest wyjątkowo smaczna - któż byłby w stanie oprzeć się tym smakowitym ciastom, aromatycznym zupom i przepysznym wędlinom? Istnieje jednak kilka potraw, które chociaż nam wydają się zupełnie normalne, wprawiają w osłupienie wielu obcokrajowców. Jeśli kiedykolwiek będziecie...

  • Dobre nawyki, które odciążą nerki

    ...). Zmniejszają przepływ krwi do nerek i niekorzystnie wpływają na ich pracę. Konsekwencją nadużywania tych leków jest śródmiąższowe zapalenie nerek, które może prowadzić do ich niewydolności. Dlatego przyjmuj(...) dostarczasz wraz z pokarmami). Jak to zrobić? Dietetycy radzą, by pić połowę szklanki wody przed każdą ważną czynnością, czyli: przed śniadaniem, wyjściem z domu, zrobieniem obiadu, włączeniem serialu...

  • Gotujący mężczyzna to ideał. Jego kulinarny repertuar nie musi być bardzo szeroki. Wystarczy, że będzie składać się ze smacznych i sprawdzonych przepisów. Fot. 123RF/Picsel Dopiero zaczynasz przygodę z gotowaniem? A może jesteś już zaprawionym w bojach kucharzem? Bez względu na twój kuchenny staż, powinieneś doprowadzić do perfekcji przygotowanie kilku potraw. Dzięki nim, każdy uzna cię za mistrza patelni. 1. Tatar Fot. Kermeet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, klinij w zdjęcie lub tutaj...