• Informacje na temat:

    potrawa z tartych ziemniaków i sera

Przepisy na temat: potrawa z tartych ziemniaków i sera
  • Kuchnie z różnych stron świata – zainspiruj się!

    Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania. Jeżeli znudziły wam się już gołąbki, a tradycyjny kotlet z ziemniakami przerobiliście we wszystkich możliwych konfiguracjach i czujecie, że utknęliście w kulinarnym martwym punkcie, to polecamy przepisy z różnych stron świata.

  • Danie proste, smaczne i niedrogie.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...; farsz 1: ●ogórek kiszony ●1/2 pomidora ●1/3 zwykłej cebuli ●koperek; farsz 2: ●2 rzodkiewki ●plasterek żółtego sera ●szczypiorek; farsz 3: ●plaster szynki konserwowej ●1/3 szklanki kukurydzy z puszki(...). III. Wiosenne białe ragout Za 22 zł: Składniki:  ●8 jajek na twardo ●30 dag kalafiora lub kalarepki ●kilka szparagów (świeżych lub ze słoika) ●marchew ●6 ziemniaków ●4 łyżki mąki ●6 dag...

  • gołąbki z ziemniaków są bardzo pyszne

  • Kopytka aromatyczne

    Jako osobna potrawa lub dodatek do drugiego dania.

  • Drobne, pyszne kluseczki, nadające się do "eintopf'ów", do drugich dań, nawet same, z dowolnym sosem. Przyrządzone z tartych ziemniaków mają inny, moim zdaniem do ciężkich sosów, lepszy smak.

  • Składniki: pół kostki masła, 4-5 dużych ziemniaków, pół małej kapusty, kiełbasa lub parówki, 2 jajka, 2 czubate łyżki majonezu lub śmietany, 10 dkg żółtego sera, vegeta.

  • Długo zabierałam się do zrobienia tych klusek gdyż nie było ochotnika do tarcia ziemniaków. Ale w końcu się udało :)

  • Schabowy po góralsku idealny na mroźny dzień

    Po nartach, ale też, gdy wracamy po pracy do domu, a staliśmy na mrozie na przystanku, marzymy o potrawach kalorycznych czy rozgrzewających. Nie pozwolimy sobie na nie na majówce czy po plaży, ale już zimą, czujemy się rozgrzeszeni, więc czemu nie? Na mroźną zimę: schabowy po góralsku.

  • Bardzo smaczne i sycące danie obiadowe.

Artykuły na temat: potrawa z tartych ziemniaków i sera
  • Ewa Wachowicz gotuje: Sernik z ziemniakami

    Powszechnie uważa się, że zupa francuska to potrawa kuchni francuskiej. Nasze gospodynie też robią pyszną cebulową. Ta receptura pochodzi z miejscowości Goraj w powiecie biłgorajskim. Ważne, a by do tej cebulowej przygotować dobry wywar na kościach wieprzowych - to podstawa smaku tej zupy.  Ewa Wachowicz w tym odcinku pokaże, jak przygotować zupę cebulową, kaszotto gryczane, gęsinę i sernik...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Bundz, bryndza i oscypek

    W jesienne wieczory możesz podać na stół prostą, acz wykwintną zapiekankę z krążków sera owczego zapieczonych z pomidorami. Pycha!

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Księga smaków: Quiche

    Składa się z podstawy z kruchego albo francuskiego ciasta, wypełnionej koniecznie wytrawnym nadzieniem np. mięsem albo warzywami z dodatkiem jaj i śmietany. Potrawa ta ze względu na dużą dowolność(...). Boczek (ok. 20 dag) pokrój i podsmaż. Wymieszaj kwaśną śmietanę z 3 jajkami, dodaj boczek. Przypraw pieprzem i gałką muszkatołową. Wylej masę na gotowy spód i przykryj warstwą startego sera. Zapiekaj 40

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...

  • Smaki letnich podróży

    ...czosnku, sól, pieprz, oregano, 3-4 łyżki oliwy. Biały sos: 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki tartego żółtego sera, gałka muszkatołowa. Bakłażany umyć, pokroić w plastry, usmażyć na(...), chwilę poddusić (ma być jędrny). Ryż nie powinien się rozkleić, ale potrawa ma lekko "pływać" na talerzu. Doprawić. Arabski falafel Składniki na 4-6 porcji: 30 dag ciecierzycy, 1 cebula, 2 ząbki...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...

  • Kuchnia francuska. Bon appétit!

    ...francuska zwykle kojarzy się z eleganckimi, wyrafinowanymi potrawami. I choć trudno kwestionować urok haute cuisine, niemniej smakowita jest francuska kuchnia regionalna, w prostym, rustykalnym wydaniu(...) pieczona w czerwonym winie z bekonem, grzybami i cebulą. W Alzacji popularne są potrawy na bazie wina. Jedną z nich jest baeckeoffe, czyli gulasz z ziemniaków i trzech gatunków mięsa: jagnięciny...

  • Ser żółty cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Na stole pojawia się najczęściej w porze-śniadania, w towarzystwie świeżych warzyw i chrupiącego pieczywa. Jednak ser to nie tylko śniadaniowa przekąska. Fot.123RF/Picsel Ten żółty przysmak doskonale komponuje się z mięsem, makaronem, pysznie smakuje także w zu-pie. Poznaj kilka oryginalnych sposobów na podanie żółtego sera. Kotlety po czesku Ser żółty, nawet lekko przesuszony, można podać jako pyszną przekąskę na ciepło. Mowa tu o...