• Informacje na temat:

    potrawa z jednego jajka

Przepisy na temat: potrawa z jednego jajka
  • Ratatouille - potrawa rodem z Nicei

    Ratatouille to wywodząca się z Nicei potrawa jarska. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, cebuli, pomidorach i papryce. Podobne potrawy znane są(...) o średnicy około jednego centymetra jest pierwszym krokiem, który należy wykonać z odpowiednią pieczołowitością. Warzywa smażymy na patelni jedynie skropionej oliwą z oliwek. Sekretem jest...

  • Ten placek jest bardzo smaczny,a zarazem prosty do zrobienia.

  • Balut - azjatyckie jajko niespodzianka

    Gotowane jajo kacze, rzadziej kurze, w którym znajduje się w pełni uformowany zarodek ptaka - to balut, czyli tradycyjna potrawa kuchni południowo- i wschodnioazjatyckich. Spożywa się go w całości - z kośćmi i dziobem.

  • Bardzo smaczne i sycące danie obiadowe.

  • Pizza gryczano-jaglana

    Potrawa, dla tych którzy unikają pszenicy i nabiału...

  • Danie proste, smaczne i niedrogie.

  • Siedem zaskakujących faktów na temat pizzy

    ..., z dodatkiem boczku i ziół. Australijczycy z kolei, choć jedzą bardziej "tradycyjną" pizzę, chętnie umieszczają na niej jajka. To jeden z popularniejszych dodatków. Największa pizza Według Księgi(...) nieskazitelności oryginalnego przepisu. Każdy, kto chce we Włoszech swoją pizzę nazwać autentyczną neapolitaną, musi się upewnić, że potrawa spełnia określone reguły, m.in. ma średnicę 30- 35 cm, uniesione brzegi...

  • Smaczne i szybkie danie jednogarnkowe na obiad i kolację .:)

  • Naleśniki z pastą sezamową

    Smacznym i sycącym posiłkiem, którego smak zna praktycznie każdy z nas, są naleśniki. Ta popularna potrawa jest doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie czy obiad, jak i deser. Można ją podawać na słodko lub na słono, w połączeniu z różnymi dodatkami. W Polsce najczęściej urozmaicamy je cukrem lub dżemem – warto jednak spróbować czegoś nowego i postawić na pastą sezamową, czyli tahinę.

  • Kaloryczne danie dla ciężko pracujących.

Artykuły na temat: potrawa z jednego jajka
  • Fuczki, mace braj i uszy słonia: Jajko niejedno ma imię

    Agnieszka Łopatowska, Styl.pl: Skąd wzięły się fuczki? Katarzyna Pilitowska: - Nie byłoby fuczek w naszej książce, gdyby nie Tomek Jurecki, który jest też autorem szaty graficznej "Jajka(...) wielu z nich ma sentyment do potraw z jajkami i lubią się dzielić swoimi przemyśleniami, historiami - nie tylko rodzinnymi... ZP: - Często z dzieciństwa. KP: - Wybrałyśmy ich spośród ludzi...

  • Wielkanoc bez jajek? Nie ma takiej opcji! Jednym z najprzyjemniejszych momentów przygotowań do świąt jest malowanie pisanek. Nie może ich zabraknąć w wiklinowym koszyczku ze święconką. Fot. materiały prasowe W czasie przepełnionego radością świątecznego poranka składamy sobie życzenia, dzieląc się... jajkiem! Jest ono bohaterem wielu wielkanocnych zwyczajów na całym świecie. Bez wątpienia gra główną rolę w czasie świątecznych posiłków. Nowe, inspirujące przepisy sprawią, że jajka szybko nam...

  • ​Ola Nguyen: Lubię sobie pożuć

    Lubię boczek, ozór wołowy, podroby. Żałuję, że ludzie nie czerpią przyjemności z żucia - mówi Ola Nguyen, pochodząca z Wietnamu zwyciężczyni 7. edycji programu MasterChef i autorka książki "Mozaika smaków". - Po programie zaczęłam bardziej komponować talerz jak płótno, na którym chcę pokazać moje możliwości. Teraz zaczynam od tego, jak dana potrawa ma wyglądać, a później wybieram teksturę i smak...

  • Książka Michela Roux, jednego z najbardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni na świecie, zawiera ponad 130 przepisów i pomysłów na wykorzystanie jaj. Książka dzieli się na rozdziały, z których każdy poświęcony został innemu sposobowi przyrządzania jajek - począwszy od ich gotowania, smażenia, pieczenia, poprzez przyrządzanie naleśników, omletów, sufletów i tart, a skończywszy na deserach, takich jak kremy, ody, biszkopty i bezy. Przepisy zawarte w każdym rozdziale są ułożone od...

  • ​Kołduny tyszkiewiczowskie

    Szczególnie po świętach i wszelkiego rodzaju większych uroczystościach rodzinnych zdarza się, że mamy w lodówce większe ilości szynki, z którą nie ma co zrobić. Z odrobiną determinacji da się wyczarować z niej wspaniałą potrawę, która zachwyci domowników.

  • Jajko na miękko, na twardo, sadzone lub w koszulce – możliwości ich podania są niemal nieskończone i w tym wypadku jedyne ograniczenie stanowi nasza wyobraźnia. Aby były naprawdę smaczne, unikajcie błędów, o których piszemy poniżej. Po jakie produkty Polacy najchętniej sięgają o poranku? W ścisłej czołówce śniadaniowych klasyków znajdują się różnego rodzaju potrawy z jajek. Niestety, przez dłuższy czas jaja cieszyły się naprawdę ponurą sławą. Obwiniano je między innymi o powodowanie zaburzeń...

  • Omlet z chipsami ziemniaczanymi

    Składniki: 40 g chipsów ziemniaczanych 3 duże jajka 30 ml gęstej śmietany (30 proc.) 20 ml oliwy z oliwek Sól morska Czarny pieprz Jajka połącz ze śmietaną, dobrze dopraw i lekko ubij. Dodaj chipsy ziemniaczane. Smaż na rozgrzanym oleju, delikatnie odsuwając omlet od brzegów patelni za pomocą łopatki. Obróć na drugą stronę.

  • Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas? Fot. 123RF/Picsel Rodzinne spotkania czy święta wymuszają na nas zakupy produktów spożywczych niemalże w hurtowych ilościach. Dzięki temu, z jednej strony nie musimy codziennie wybierać się do sklepu i tracić czasu na stanie w kolejkach. Z drugiej zaś, powinniśmy wiedzieć, jak właściwie...

  • Światowy Dzień Pizzy w Twojej kuchni z marką WINIARY!

    Pizza to potrawa, której nikomu nie trzeba przedstawiać, ani nie trzeba nikogo do niej zachęcać. Nie każdy jednak wie, że 9 lutego obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. Z tej okazji marka WINIARY zachęca do przygotowania bliskim prawdziwej włoskiej uczty. Zainspiruj się poniższymi pomysłami i spróbuj stworzyć wspólnie z rodziną własną, oryginalną pizzę bez wychodzenia z domu!

  • Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Oto kilka sprawdzonych pomysłów, które przydadzą się podczas świątecznych przygotowań i na pewno zrobią wrażenie na gościach. Jajka w towarzystwie sosów Dobrym pomysłem będzie przygotowanie przystawek z jajami w roli głównej. W najprostszej wersji wystarczy przekroić ugotowane na twardo jajka i udekorować żółtka majonezem. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś bardziej oryginalnego,...