• Informacje na temat:

    potrawa z bakłażana

Przepisy na temat: potrawa z bakłażana
  • Trzy pomysły na bakłażana

    Bakłażan pochodzi z Indii, ale obecnie bardziej popularny jest w kuchni śródziemnomorskiej. W Polsce dopiero od niedawna zyskuje uznanie - choć na początku większość z nas podchodziła do niego z dystansem, to obecnie coraz chętniej go wykorzystujemy. Jest kilka sposobów na przyrządzenie bakłażana!

  • Danie proste, smaczne i niedrogie.

  • Polenta z warzywami

    Włoska potrawa ludowa, która znakomicie smakuje w Polsce...

  • Smaczne i szybkie danie jednogarnkowe na obiad i kolację .:)

  • Przygotowanie Najpierw obieramy bakłażana, następnie kroimy w cienkie plastry. Posypujemy je solą z jednej strony i pozostawiamy na około 30 min. Następnie otaczamy je w jajku i bułce tartej i smażymy :) Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę...

  • Kaloryczne danie dla ciężko pracujących.

  • Curry z oberżynami - letni lekki posiłek

    Łatwy przepis z wykorzystaniem warzywa sezonu to curry z bakłażanem. Wykorzystajmy porę na bakłażany, kiedy są najsmaczniejsze i niedrogie.

  • Super rozgrzewająca potrawa na obiad.

  • 5 kroków do tego, by przełamać kulinarną niemoc i ubarwić codzienne menu

    ...pomysłem, jest również przyprawienie go aromatycznymi ziołami i przyprawami. Na przykład, jeśli zwykle w ramach naszego ulubionego przepisu korzystamy z cukinii – sięgnijmy po bakłażana, a szpinak spróbujmy(...) potrawa ma ogromne znaczenie i może zachęcić największych niejadków do spróbowania czegoś nowego – podpowiada Maciej Wawryniuk.   4. Otwórz się na nowe trendy Inspiracji szukaj też poza kuchnią - ciekawe...

  • Rozgrzewające danie na chłodne dni.

Artykuły na temat: potrawa z bakłażana
  • Zapiekany bakłażan i cukinia

    Przygotowanie: Rozgrzej w garnku dwie łyżki oliwy. Podsmaż na niej przez minutę obrany i posiekany czosnek. Dodaj passatę pomidorową, wsyp słodką paprykę, oregano, bazylię oraz szczyptę soli. Duś około 10 minut. Gotowy sos wylej na dno naczynia do zapiekania. Obierz cebulę, a resztę warzyw dokładnie umyj. Pokrój je w cienkie plastry. Bakłażana posól i odstaw na około kwadrans, aby puścił sok...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Roladki z cukinii i bakłażana

    ...czosnek oraz paprykę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na plastrze cukinii ułóż plaster bakłażana. Posmaruj serkiem, zwiń formując roladki, zepnij wykałaczkami. Staw do lodówki na ok. 1 godz. Rada: Plastry bakłażana posyp solą, odstaw na ok. 15 minut, opłucz wodą i osusz, by pozbyć się goryczki. Zobacz także:

  • Wyłoniliśmy pięciu szczęśliwców, do których powędrują smaczne zestawy ufundowane przez firmę Podravka. Jakich odpowiedzi udzielili? Zobaczcie sami. Bardzo dziękujemy za liczne zgłoszenia. Wybór zwycięzców nie należał do najprostszych, bo jak tu wybierać między cudownymi wspomnieniami z wakacji... Nie mniej jednak musieliśmy wytypować pięć osób. A oto zwycięzcy: Pani Ewa M. Chciałabym napisać o domowym ajvarze - poczęstowała nas nim na wakacjach gospodyni w chorwackim Omiš'u. Ajvar to...

  • Pilaf z bakłażana

    Typowo letnia potrawa, która łączy w sobie warzywa i aromatyczny ryż. Warzwya uprzednio przygotowane w oliwie z oliwek perfumują ryż nadając mu niezwykły...

  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...

  • Zapiekanka z bakłażana i koziego sera

    Pyszna zapiekanka.

  • Zapraszamy do udziału w konkursie. Do wygrania jest 5 smacznych zestawów ufundowanych przez firmę Podravka. Jeśli lubisz owoce morza, ryby lub grillowane mięsa to na pewno miałeś okazję spróbować dań charakterystycznych dla kuchni chorwackiej. Ot chociażby Ćevapčići - w restauracji, w domu, czy na imprezie u znajomego Chorwata... Jeśli zaś byłeś w Chorwacji bez wątpienia przywiozłeś mnóstwo kulinarnych wspomnień, którymi możesz się z nami podzielić. A dzielić się warto bo do wygrania jest 5...

  • Potrawa dla miłośników bakłażana :)

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...